Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır?

Kolonoskopi hangi durumlarda uygulanır? Nasıl yapılır? İşte kolosnoskopiye dair detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 12.05.55688 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.55688 07:00
ilksesgazetesi.com

Sağlık söz konusu olduğunda karşımıza çıkan kavramlardan biri olan kolonoskopi, pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Kolonoskopi nedir ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını sizin için derledik.

Kolonoskopi nedir?

Kolonoskopi; uç kısmında bir kamera ve ışık olan, farklı yönlere bükülebilen ve boyutu yaklaşık olarak birinsanın parmağı kadar olan tıbbi bir cihazdır. Bağırsak ile ilgili yakınma ya da çeşitli bulguların incelenmesi gerektiğinde kolonoskopi yöntemine başvurulur. Kolonoskopi aracılığı ile ayrıca kolon ve rektum kanseri için tarama da yapılır. Kalın bağırsağı incelemeye yarayan kolonoskopi cihazı ile vücudun makat kısmından başlayarak muayene işlemi gerçekleştirilir.

Kolonoskopi nasıl yapılır?

Hastanın kolonoskopi cihazı ile muayene edilebilmesi için iki bacağını da göğüs bölgesine çekecek şekilde, sol yan kısmına doğru uzanması gerekir. Bu yatma pozisyonunun oluşturulması ile anestezi hekimi tarafından hastaya yüzeysel anestezi uygulanır. Hasta bu sayede derin bir uykuya dalar. Anestezinin tam olarak etki ettiğinden emin olunduktan sonra, kolonoskopi işlemi başlar. Hekim kontrolünde gerçekleşen işlemde; öncelikle cihaz kalın bağırsağın rektum kısmına (son kısım) doğru ilerletilir. Kolonoskopi ile bölgeye hava verilir ve bağırsaklar şişirilir. Bu sayede bağırsağın iç yüzeyi görünür hale getirilir. Kolonoskopi cihazı ile ileri geri şeklinde itme hareketi yapılır ve ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim noktasına kadar olan bağırsağın bütün bölümleri incelenir. Böylelikle anormal olan bir durum saptanırsa müdahale edilir. Ortalama 20 ila 30 dakika arasında süren bu işlem sonrasında, kalın bağırsaktan ince bağırsağa geçilir. Tüm bu işlemlerin sonrasında ince bağırsak incelenir ve burada terminal ileum (ince bağırsağın son kısmı) da gözlemlenir. Gerekli görülmesi durumunda bağırsağın farklı yerlerine biyopsi de uygulanabilir.

Kolonoskopi yapılması gerekebilecek hastalıklar

Hastanın şikayetleri dinlendikten ve uygun teşhis koyulduktan sonra, kolonoskopi cihazı ile kontroller sağlanabilir. Kolonoskopi ile müdahale gerektirecek hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

Kanser

Karında bitmeyen ağrı

Kabızlık (Kronik)

İshal (Kronik)

Kansızlık, anemi ya da demir eksikliği (Açıklanamadığı durumlarda)

Rektal kanama

Kilo kaybı (Sebebi açıklanamadığı durumlarda). 

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Odaklanma sorununu dikkat eksikliği ile karıştırmayın!