Klarnet ustaları

Klarnet ustası Ahmet Özdemir tarafından yapılan mermer klarnet, Marble Fuarı’nda Hüsnü Şenlendirici tarafından tanıtıldı. Özdemir’in torunu Erman Özdemir, mermer klarnetin dünyada benzeri olmadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 20.11.50231 23:26
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.50231 23:26
ilksesgazetesi.com

KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER

Ordu’da dünyaca ünlü sanatçıların çaldığı klarnetleri imal eden ve 2014 yılında hayatını kaybeden Ahmet Özdemir’in torunları, dedelerinin atölyelerinde klarnet üretimini çeşitlendirerek devam ediyor. Dünyaca ünlü Woody Allen, Alain Damiens, Sarah Elbaz gibi müzisyenlerin yanında Mustafa Kandıralı ve Hüsnü Şenlendirici gibi Türk müzisyenlerin halen daha konserlerinde kullandığı klarnetlerin üretimini yapan Ahmet Özdemir’in torunları Erman, Eren ve Ege Özdemir, dedelerinin mesleğini yeni klarnetler ekleyerek devam ettiriyorlar. El emeğinin yoğun olduğu ve hiçbir fabrikasyondan geçmeden klarnet üretimi yapan Özdemir kardeşler, abanoz, zeytin, gül ve erik ağaçlarından yaptıkları klarnetleri tüm dünyada büyük ilgi görüyor.

HEM DEDESİ, HEM USTASI

Ünlü klarnet ustası Ahmet Özdemir’in en büyük torunu ve aynı zamanda çırağı olan Erman Özdemir, ustasının mirasını en iyi şekilde sahip çıktıklarını söyledi. Dedesinin henüz 19 yaşında kaval yaparak bu işe başladığına değinen Özdemir, fabrika imalatı olmadan el sanatıyla klarnet imal eden tek usta olma özelliğini taşıdığını vurguladı. Dedelerinden kalan mirası en iyi şekilde devam ettirmek için çalıştıklarını dile getiren Özdemir, gelecek nesillere de bu mesleği öğretmek istediklerini söyledi.

DÜNYADA BENZERİ YOK

Dedesi ve ustası Ahmet Özdemir’in vefatından önce yaptığı, ‘ustalık eserim’ dediği ve dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan mermer klarnetten övgüyle bahseden Erman Özdemir, “Daha da yeni, farklı ürünlerle dedemize layık bir torun olmaya çalışıyoruz. Ahmet Özdemir klarnet atölyesinde sadece mermer değil taş klarnet üretimi de yapıyoruz. Ayrıca abanoz, gül ve erik ağaçlarından klarnet yapıyoruz. Şu anda dünyanın her yerine ürettiğimiz klarnetlerimizi gönderiyoruz. İhracatta çok büyük talep var. Bizim üretim sistemimiz çok farklı. Tamamen el işçiliği ile üretim yapıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde bizim sistemimizde üretim yapan kimse yok. Bu nedenle de hem biz tek olma özelliğimiz koruyoruz hem de yapmış olduğumuz ürünler tek olma özelliğini koruyor. Emek yoğun olan bir iş yapıyoruz. Çok ince detayların olduğu ve hata kabul etmeyen bir iş yapıyoruz” dedi.

KLARNET SEÇKİN BİR ENSTRÜMAN

Klarnetin seçkin bir enstrüman olduğunu dile getiren Erman Özdemir, seçkin kişilerin elinde olmasının da çok daha güzel olduğunu belirtti. Hüsnü Şenlendirici’nin klarnette usta olduğunu belirten Özdemir, hedeflerini anlatarak şöyle konuştu: “Babamız bu işi yapmamış. Dedemiz bu işi torunlarına bıraktı. ‘Benden sonra bu işi torunlarım yürütsün’ dedi. Biz 3 kardeş dedemizin mirasını en iyi şekilde sürdürmek için çalışıyoruz. Dedemize, ustamıza layık olmak adına bizleri öğrettiklerini daha da geliştirerek klarnet üretimi yapmaya devam ediyoruz. Zorluklarla uğraşarak çalışmalarımızı devam ediyoruz. Olmayan imkanlar dahilinde olabilecek işleri yapmaya çalışıyoruz. Ustaların elinden imalatı yapılan klarnet, usta bir klarnet virtözün sesiyle çok daha güzel hale geldi. Mermer klarnet dünyada tek. Bu yüzden herkesin icra edebileceği bir enstrüman değil. O yüzden nasıl ki klarnet seçkin bir klarnetse, seçkin kişilerin elinde olması çok daha güzel. Mermer klarnetimizin tanıtımı için geldiğimiz 24. MARBLE – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarında, usta sanatçı Hüsnü Şenlendirici tarafından mermer klarnetimizin tanıtılması bizim için ayrı bir mutluluk.”

MERMER KLARNETİN BENZERİ YOK

Ahmet Özdemir’in en küçük torunu olan Ege Özdemir, dedesinden kalan eserleri devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi. Klarnet ustası olan dedesi Ahmet Özdemir’in 2010 yılında mermerden yaptığı klarnetin dünyada tek olduğunu vurgulayan Ege Özdemir, bu klarnetin ise mermer fuarında klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici tarafından tanıtılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Dedemizden bize kalan mirası devam ettirmeye çalışıyoruz. Klarnet üretimini devam ediyoruz. Dedem Ahmet Özdemir’in mermerden yaptığı klarneti de fuarda tanıtmak istedik. Dedemin yaptığı son klarnet bu ve dünyada benzeri yok. Biz de ona istinaden taş klarnet yaptık. Klarnet imalatını devam ediyoruz. Mermer klarnet çok büyük ilgi görüyor. Dünya geneline ihracat yapıyoruz. El imalatı olarak klarnetlerimizi üretiyoruz. Hiçbir fabrikasyon bulunmamaktadır.