‘Otizm Dostu Park’  projesi hayata geçti

EÇEV ARSEM Revolution Lego Takımı, ODER ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvası için geliştirdikleri ‘Otizm Dostu Park’  projesinin pilot uygulaması gerçekleşti

Haber Giriş Tarihi: 30.10.47173 00:20
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.47173 00:20
ilksesgazetesi.com

EMİNE ŞEKER

Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi (ARSEM) Revolution Lego Takımı, Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvası için geliştirdikleri ‘Otizm Dostu Park’  projesinin pilot uygulaması Fuarda bulunan çocuk parkında gerçekleşti. Pilot olarak uygulamaya geçen projeye 2 Otizmli çocuk ile aileleri, Revolution takım üyeleri, ARSEM Merkez Yöneticisi Meral Karakaya ve ARSEM eğitmenleri katıldı.

PROJEYİ YAPMAK TAMAMEN ÇOCUKLARIN FİKRİYDİ

EÇEV Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi Revolution Lego Takımı Eğitmeni Koray Atak, takım olarak ‘Otizm Dostu Park’  projesinin sorumlusu olduklarını belirterek, “Ege Çağdaş Eğitim Vakfı Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi Revolution Lego Takımı 9 öğrenci ve 3 eğitmenden oluşuyor. Dünya'da First Lego League adıyla bilinen Türkiye’de ise ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ adıyla düzenlenen turnuva için kurulmuş bir ekip. Bu turnuvanın her yıl farklı bir teması var. Bu turnuva belirlenen temaya uygun robot oyunu, proje aşaması, öz değerler aşaması ve teknik olarak 4 basamaktan oluşuyor. Bu senenin teması olan ‘Senin Dünyan, Senin Sınıfın’ kapsamında lego takımı olarak çocuklar bir proje geliştirdi. Projemizin ismi ise ‘Otizm Dostu Park.’ Bu projeyi yapmak tamamen çocukların fikriydi. Proje kapsamında çocuklardan istenen, herhangi birine herhangi bir şeyi daha kolay nasıl öğretebilirsiniz sorusuna cevaptı. Bizim çocuklarımız hedef kitle olarak engellileri seçtiler ve yapılmayanı yapmak için araştırmalar yaptı. Engelliler üzerine yaptıkları bu araştırmanın sonuncunda otizmli çocuklar için çok az projeler yapıldığını fark edip ve otizmli çocuklar üzerine bir proje yapmaya karar verdiler. Eğer bir proje yapılacaksa ve o kişiler ülkemizde bile az bilinen otizm ise derin bir araştırma yapmak gerekiyordu deyip kolları sıvadılar. Yaptıkları araştırmalar sonunda otizmli çocuklar normal gelişim gösteren arkadaşlarıyla nasıl birlikte olurlar sorusu çıktı. Bunun için oyun parkları seçildi. Peki bu çocuklar bu parkları daha kolay nasıl kullanabilirler? Onların en iyi öğrenme yöntemlerinden olan görsel kılavuz yapma fikri ortaya çıktı. Otizmli çocuklar için yapılmamış olan ‘Otizm Dostu Park’ projesini tasarlamaya başladılar. Bizim projemiz çocuk parklarındaki bütün oyuncakları kullanmaları için aşama aşama olacak şekilde görsel kılavuzlar hazırlayıp onları otizmli çocukların görebilecekleri şekilde tabela haline getirip normal gelişim gösteren çocuklarla birlikte eğlenceli bir vakit geçirmesini sağlamak” dedi.

BİZ TAKIM OLARAK PİLOT UYGULAMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ

Görsel kılavuzları hazırlamak için öncelikle fuarın içinde yer alan çocuk parkında önce kaydırak ve salıncakların aşama aşama nasıl kullanılacağının fotoğraf çekimlerini yaptıklarını anlatan Atak, “Çekilen fotoğrafların uygun olanları seçip bir pano haline getirdik. Daha sonra panoda yer alan fotoğrafların profesyonel kara kalem çalışmasını hazırlattık. İlk pilot uygulamamızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İlk uygulamamızı 2 tane otizmli çocuk ile yaptık. Projenin amacı otizmli çocukların diğer çocuklarla zaman geçirip, sosyal aktivitelerini çoğaltıp eğlenebilmelerini sağlamaktı. Biz otizmli çocukları çevreden ayırmak yerine onlara çevreyi uyarlamayı tercih ettik. Bulduğumuz çözümle birlikte otizmli bireyler parkları kullanırken yazılı uyarılar yerine görsel kılavuzlar yardımı ile kullandılar. Bu sayede otizmli birey normal bireyle aynı ortamı kullanmış olacak. Bazı otizmli çocuklarda bu parkları kendi başlarına kullanabilecekler. Biz takım olarak pilot uygulamalarımıza devam edeceğiz ve gerçekten bu kılavuzların yararlı olduğunu tespit ettiğimizde Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler ile görüşüp İzmir’deki bütün parklarda bu pilot uygulamanın gelişmesini sağlayacağız. Eğer toparlayacak olursak bu projeyle ilgili çalışmalarımız ve ayrıca otizm farkındalığı arttırmak için bu hafta takım üyelerinin kendilerinin tasarlamış olduğu afişleri İzmir’de bulunan dükkanlara asarak, sokak sokak gezip el ilanları dağıtacaklar. Böylece nisan ayı olan otizm farkındalık ayına EÇEV ARSEM Revolution takımı olarak bizlerde katkı sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.