Bizim Mahalle-Konak, Piri Reis Mahallesi

Konak’ın Üçyol’la Halil Rifat Paşa’nın arasında şirin ve bir o kadar küçük mahallelerinden birisi olan Piri Reis Mahallesi 185 nci durağım oldu. Haftanın son mesai günü sabah saatlerinde ziyaret ettiğim muhtarlıkta güleç bir o kadarda samimi tavırları ile dikkat çeken yeni muhtar Mine Araplar’la keyifli bir mahalle sohbeti yaptık

Haber Giriş Tarihi: 08.02.46867 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.46867 16:46
ilksesgazetesi.com

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Piri Reis Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Mine Araplar’dan  dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

HAMZA GÜL

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (185’inci Mahalle)

Mahallenin adı:  Piri Reis

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35280

Mahallenin nüfusu:  6.100

Mahallenin seçmeni: 4.300

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 23

Mahallenin muhtarı:  Mine Araplar

Konak’ın Üçyol’la Halil Rifat Paşa’nın arasında şirin ve bir o kadar küçük mahallelerinden birisi olan Piri Reis Mahallesi 185 nci durağım oldu. Haftanın son mesai günü sabah saatlerinde ziyaret ettiğim muhtarlıkta güleç bir o kadarda samimi tavırları ile dikkat çeken yeni muhtar Mine Araplar’la keyifli bir mahalle sohbeti yaptık. Aslında yeni demek biraz haksızlık olur muhtar Mine Araplar’a. Çünkü 2014 seçimlerinden önceki 4 dönemde de mahallenin temsilciliğini Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli babası Ali Araplar yapmış. Son döneminde de boş zamanlarında babasına yardım eden Mine Araplar bir anlamda muhtarlık işlemlerini bu dönemde kavramış. 40 sene önceden mahalleye taşınan Araplar ailesi, aradan geçen süreçte mahalledeki gerek ailelerin birer birer taşınmaları ile ortaya çıkan değişime bir taraftan da yenilenen binalarla mekânsal değişimlere tanıklık ederek gelmiş. Çocukluğunun güzel anıları ile mahallesine aşık olan Mine Araplar, günümüzde karşılaştığı olumsuzlukları o günlerler kıyasladığında iç geçirerek sorunları dile getiriyor. Yine de geçmişe olan saygısı ile mahallesi ve mahalle sakini komşularına karşı hissettiği aidiyet duygusu anlatımlarda birer birer ortaya çıkıyor. Piri Reis Mahallesi’ndeki yaşamının büyük bölümünü uluslararası eğitim kurumlarında geçiren Mine Araplar, son dönemde temizlik sektöründe de bir süre faaliyet gösteren bir şirketin yöneticiliğini yaptı. 5 yıl öncesinde işlerini bırakıp muhtar olan Babası Ali Araplar’a yardım ederek zamanını geçirdi. 30 Mart 2014 seçimlerinde muhtarlığa adaylığını koyunca mahalleli seçmenler karşısına aday olarak çıkmaya gerek bile görmedi. Babasının bıraktığı 4 dönemlik referans ve mahalledeki ilişkileri ile seçimde mührü babasından alarak oturdu muhtarlık koltuğuna.

İKİ CADDELİ MAHALLE

Üçyol’da beton yol olarak bilinen eski başbakanlardan Şükrü Saraçoğlu’nun adını taşıyan cadde ile İnönü Caddeleri bir anlamda mahallenin sınırlarını da belirliyor. Piri Reis Mahallesi küçük olmasına karşın 4 parkı bulunan yeşili bol mahalle. Bunlar Piri Reis, Abdi İpekçi, Behçelievler ve Bizim Hüseyin Parkı. Bu parkları anlatırken yüzüne hüzün yansıyan Muhtar Mine Araplara biraz da yüzündeki hüzünden esinlenerek ‘Bizim Hüseyin’ adını sorduğumda şöyle yanıtlıyor; “Mahallemizde sevilen 5 yaşında Hüseyin adlı çocuğa bir araç çarpıyor ve çocuk yaşamını yitiriyor. O zamanlar o kazanın olduğu yerdeki boş alan park yapıldı ve adı da orada yaşamını yitiren Hüseyin’den dolayı “Bizim Hüseyin Parkı” deniliyor. Mahallemizde Murat Reis İlkokulu var. Ayrıca yarısı özel olan Zübeyde Hanım Anaokulu’da mahallemiz çocuklarına okul öncesi eğitim sunuyor. Ayrıca mahalle sakinlerimizin sağlık hizmeti içinde komşu mahallemiz olan Kılıç Reis Mahallesi’ndeki sağlık ocağını kullanmaktayız.”

ASFALT SOKAKLAR BIKTIRDI

1975’TE Karantina Mahallesi’nden bölünerek bağımsız Piri Reis Mahallesi kimliğine kavuşan mahallenin 21 sokağının neredeyse tamamı asfalt ile kaplı. Zaman içinde yollardaki bakım ve onarım çalışmaları ile üst üste çekilen asfalt çoğu sokakta ev ve işyerlerinin yoldan aşağıda kalmasına neden olacak kadar yükseldi diye konuşan muhtar Mine Araplar, “Aslında bizim mahallemiz engebeli veya eğimli bir bölgede değil. Düz bir alana sahip olan mahallemizin bu sokakları kilit parke taşlarla kaplansın istiyoruz. Sokaklar dar olduğu için kaldırımda yok. Kaldırım da olmayınca araçlar sokaklarımıza iki yönlü rast gele park ediyor. Bunun sonucu olarak ta biz yayalar yolun ortasından yürümek zorunda kalıyoruz. Oysa bu sokaklarımız bu dediğim şekilde yapılsa kaldırımlarda düzenlenir ve belki o zaman araçlara mecburi tek yönlü park zorunluluğu doğar, o halde hem yayalar rahatça kaldırımı kullanır hem de yolda kalan kısımda trafik biraz daha rahatlar diye düşünüyorum. Mahallemizde altyapı anlamında çok sorun olduğunu söyleyemem. Çünkü 4 dönem babamın muhtarlığı döneminde hem su şebekesi hem de kanalizasyon şebekesi yenilendi. Bu anlamda bir sorun yaşamıyoruz. Ayrıca mahallemizin tamamında doğal gaz hattı mevcut. Mahallemizde 4 parkımız var dedik geçen dönemlerde bu parklarımızın bakımını yapan görevliler buradan alındı.  Zaten parklarımız 3 önce yenilenmişti, görevliler yerlerinden ayrılınca bu parklar kaderlerine terk edildi ve bakımsız kaldı.  Yeni 2 görevli verildi, bu görevlilerde öğleye kadar bu parklarımızda duruyor ondan sonra gidiyor. Biraz daha Konak Belediyemizin mahallemize etkin hizmet etmesini bekliyoruz. Ayrıca son dönemde hırsızlık olayları ve parklarımızda akşamüzerleri madde bağımlısı gençlerin sayılarında artışlar oldu. Bizim muhtarlığın çanak anteni ve kapı önlerindeki atık yağ bidonlarını bile çalıp götürdüler. Bu konuda da emniyetin tedbirlerini biraz daha arttırmasını istiyoruz” diye konuştu.

PİRİ REİS KİMDİR?

Piri Reis, 1465 doğumlu, Amerika‘yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınan, Osmanlı denizcisi, kaptanı ve kartografı. 1465 yılında Karaman‘da, Hacı Ali Mehmed‘in oğlu ve Türk denizciliği ekolünün ustası olarak bilinen, Karaman’lı Kemal Reis‘in yeğeni olarak dünyaya gelen Piri Reis’in asıl adı, Muhiddin’dir. Osmanlı Donanması’ndaki son yıllarını güney sularında devlet için çalışarak geçiren Piri Reis, bu dönemde, Hint Kaptanlığı yaptı, Umman Denizi, Kızıl Deniz ve Basra Körfezi‘ndeki deniz görevlerinde bulundu. 1511’de amcasının ölümünün ardından, bir süre için açık denizlere açılmayan ve Gelibolu’ya yerleşerek burada, 1513 tarihli ilk dünya haritasını çizen Piri Reis, bu haritasında Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika‘nın batısı ile yeni dünya Amerika’nın doğu kıyılarını kapsayan haritayı çizdi.