Mandalina israfına son: İzmir'de liseli gençler ekonomiye katkı sağlıyor

İzmir'deki meslek lisesi öğrencileri, atık mandalinalardan elde ettikleri ürünlerle ekonomiye katkı sağlıyorlar

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 11:24

İzmir'deki bir meslek lisesinin öğrencileri, atık mandalinaları kullanarak ekonomiye katkı sağlıyorlar. Menderes Özdere Tahir Çamur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, düşen mandalinaları geri dönüşüme kazandırarak ekonomiye destek oluyorlar. Okulun mutfak atölyesinde, atık mandalinalardan sirke, reçel, esans ve mandalina kurusu üretiyorlar. Bu ürünleri uygulamalı mutfak derslerinde kullanarak hem öğreniyorlar hem de ekonomiye katkı sağlıyorlar.

Satsuma mandalinası öğrencilerin gözdesi

Gümüldür'de yetiştirilen yüksek kaliteli, ince kabuklu, çekirdeksiz ve doğal aromalı satsuma mandalinası, meslek lisesi öğrencileri için mutfakta vazgeçilmez bir malzeme haline geldi. Mandalina bahçesi sahibi Hasan Fehmi Akın, ağaçlardan toplanmayan ve yere düşen mandalinalar için Menderes Özdere Tahir Çamur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile iş birliği yapmaya karar verdi. Olgunlaşan mandalinaların zamanında toplanmadığı durumlarda toprağa zarar veren bir süreç olduğunu belirten Akın, bu durumun toprağın asiditesini artırarak zarar verdiğini vurguladı. Toprak zararını ve ekonomik kaybı önlemek amacıyla atık mandalinaların geri dönüşüme kazandırılmasına yönelik adımlar attı. Meslek liseli öğrenciler, yerde kalan mandalinaları topladıktan sonra, bu atık mandalinalardan sirke, reçel, esans ve mandalina kurusu üreterek ekonomiye yeniden kazandırma yolunu seçtiler. Ürettikleri ürünleri uygulamalı mutfak derslerinde kullanarak, mandalina aromasıyla zenginleştirdikleri lezzetli ürünlere imza atıyorlar.

Coğrafi işaret belgesiyle tescillendi

Dünyada mandalina çeşitleri arasında özel bir yere sahip olan 'Gümüldür Mandarini', Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenmiştir. Gümüldür'de yetiştirilen mandalinalar, 8 bin 310 dekarlık bir alanda üretilmekte olup, ağaç başına 90 kilograma varan verimler elde edilmektedir. 

Çevresel ve ekonomik açıdan önem taşıyor

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi'nin paylaştığı düşünceler çok anlamlı ve değerli. Meslek liselerinin temel amacının, bölgenin ihtiyaçlarına uygun projeler üretmek olduğunu vurgulaması önemli. Gümüldür'de mandalina üreticiliğinin yaygın olduğu bir bölgede, meslek liseli öğrencilerin atık mandalinaları geri dönüştürerek ekonomiye katkı sağlamaları, hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük bir önem taşıyor. Ayrıca, atölyede teoriyle pratiği buluşturan bu çalışmaların gençlerin eğitimine katkı sağladığı ve öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerini desteklediği belirtiliyor.