İzmir’in çöpünün Bergama’ya taşınması için kritik hamle

İzmir’de CHP ve AK Parti arasında gerginliğe neden olan konulardan olan ve Harmandalı Çöp Tesisinin yükümü azaltmak için Bergama’da kurulması planlanan çöp tesisi için ÇED başvurusu yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 02.12.55149 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.55149 19:00
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI

İzmir’de uzun süredir devam eden koku ve katı atık bertarafı sorunun gün geçtikçe büyümesi ve Çiğli’de bulunan Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi kapasitesini yetersiz kalmasıyla birlikte kentin çöpünün merkeze yaklaşık 110 kilometre mesafedeki Bergama ilçesinde kurulacak yeni bir tesise taşınması planı gündeme gelmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm önerisi kentte yeni bir tartışmanın kapısını aralarken Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun “Bergama için felaket olur” sözleriyle karşı çıktığı projeye AK Partili birçok siyasi tepki göstermişti.

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Öte yandan; İzmir’in çöpünün Bergama’ya taşınması için kritik hamle geldi. Büyükşehir’in tesis için sözleşme imzaladığı İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından hayata geçirilmesi planlanan tesis için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapılarak ÇED süreci başlatıldı.

İlçenin Kaşıkçı Mahallesinde hayata geçirilecek projenin toplam alanın 279 bin 362 metrekare olduğu belirtilirken projenin toplam maliyetinin 86 milyon 324 bin lira olduğu bilgisine yer verildi.

Hazırlanan raporda, mevcut durumda Bergama, Dikili, Kınık, Aliağa İlçelerinden karışık belediye atıklarının getirildiği Bergama İlçesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin genişletilerek tesise “Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi’ ne ilave olarak ATY Hazırlama Tesisi’nin de prosese dâhil edilmesi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi lotlarına Lot-3 Düzenli Depolama Alanı’nın” da ilave edilmesi planlandığı ifadelerin yer verildi.

Raporda ayrıca, bölgeye kurulacak tesis için 2014 yılında Resmi Gazetede yayımlanan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” hükmü doğrultusunda; tesise ait “Çevresel Etkileri Önemsizdir” karının esas alındığı da belirtildi.