Tarihi köprü yok oluyor

Tarihte kara nakliyatı yapan kafileler anlamına gelen ‘Kervanların’ İzmir’e geldiği köprü olarak bilinen ‘Kervan Köprüsü’ yolun altında var olma mücadelesi veriyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.46429 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.46429 17:23
ilksesgazetesi.com

FEYZİ MİRHANOĞLU

Eski adı Meles Köprüsü olan tarihte İzmir’e gelen seyyahların anlata anlata bitiremedikleri ‘Kervan Köprüsü’ Basmane’nin Kapılar Mevkii’nde yolun altında var olma savaşı veriyor. Osmanlı Tarihi’nde bir dönem dünya ticaretinde önemli yere sahip olan İzmir’e gelen seyyahların kullandığı Kervan Köprüsü, üzerindeki beton yığınına direniyor. Tarih kitaplarında o dönemde önemli bir yere sahip olduğu gözlenen köprü asırlara meydan okuyor.

“TARİHTE ÖNEMLİ YERİ VAR”

İzmirli kent gözlemcisi Orhan Beşikçi, köprünün çevresinin tarihte servi, çınar ve dut ağaçlarıyla kaplı olduğunu, İzmir’in üst tabakası için şehre girip çıkan kervanların canlılığı eşliğinde hafta sonunu geçirip, kahve içip nargile fokurdatabileceği bir yer olduğunu şöyle anlattı, “Ağustos ve Eylül aylarında köprüden günde 3 - 4 bin devenin geçtiği tahmin edilmektedir. Böyle bir kervanın gelişini gözlerimizin önüne getirmeye çalışalım. Daha uzaklardan yol yorgunu hayvanların sesleri ve boyunlarında asılı çanların şıngırtıları duyulmaktadır. Kervanın geldiği yerden yükselen toz ve duman arasında önce atlar ve katırlar üzerinde kervanın güvenlik görevlileri görülmektedir. Ardından bir yandan çubuğunu tüttürmekte olan eşeğinin üzerindeki sarıklı kervanbaşı gelmektedir. Elinde tuttuğu ipin diğer ucu en arkadaki deveye kadar bağlıdır.”

“KÖPRÜ KADERİNE TERK EDİLDİ”

Yüzyıllar önce kenti ziyaret eden seyyahları büyüleyen Kervan Köprüsü günümüz insanını ortada olmadığından büyüleyemediğini söyleyen Beşikçi, “Seyyahların adından sıklıkla söz ettiği, gravürlerini yaptığı Kervan Köprüsü, Yeşildere’de başka bir köprünün altında hapis. Henüz tescili yapılmamış tarihi köprü yola feda edilmeden sağa sola kaydırılamaz mıydı? Bu önemli İzmir karakteristiği neden kaderine terk edildi. Kenti turizm kenti yapmak isteyenler bu kültür varlığının farkında mı?” ifadelerini kullandı.