“Köle değil hemşireyiz”

SES İzmir Şubesi, hemşirelerin, sağlık ekibi içerisinde hasta bireyin ve ailesinin her türlü problemlerinde 24 saat boyunca ilk başvurdukları ve bu görevi nedeniyle ekip içerisinde iletişimi sağlayarak kilit rol oynayan sağlık personeli olduğunu belirterek, yönetime taleplerini bildirmek adına basın açıklaması düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 15.06.47146 00:13
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.47146 00:13
ilksesgazetesi.com

EMİNE ŞEKER

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, ‘acil servis hemşire sayısı arttırılsın, artı çalışmak istemiyoruz, döner sermaye tüm çalışanlara en üst limitten verilsin, güvenli çalışma istiyoruz ve hemşirelik Hizmetleri Müdürleri ve Klinik Başhemşireleri seçimle belirlensin’ gibi talepleri hakkında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimlik önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması için toplanan gurup, ‘birleşe birleşe kazanacağız’, ‘köle değil hemşireyiz’ ve ‘yönetim uyuma hemşirene sahip çık’ şeklinde sloganlar atarak, basın açıklamasının ardından tepkilerini göstermek için 1 saat boyunca oturma eylemi gerçekleştirdi. 1 saat süren oturma eylemi olaysız bir şekilde sona erdi.

HEMŞİRELERDE TÜKENMİŞLİK OLUŞTURMAKTA

Basın açıklamasını yapan SES İşyeri Temsilcisi ve Dahiliye Yoğun Bakım Hemşiresi Ezgi Onuroğlu, hemşirelerin, sağlık ekibi içerisinde hasta bireyin ve ailesinin her türlü problemlerinde 24 saat boyunca ilk başvurdukları ve bu görevi nedeniyle ekip içerisinde iletişimi sağlayarak kilit rol oynayan sağlık personeli olduğunu vurgulayarak, “Daha önceden de belirttiğimiz gibi hastanede hizmet sunumunun nitelikli olmasında en önemli rollerden biri hemşirelerindir. Literatürde hemşirelerin çalışma saatleri, vardiyalarının düzenlenmesi, nöbet sayıları, birimdeki hemşire sayıları, birimde yaşanan şiddet gibi birçok çalışma koşulunun hem hasta güvenliği, hem de hizmet kalitesini doğrudan etkilediği gösterilmiştir. Çalışma koşullarında yaşanan olumsuz deneyimler hemşirelerde tükenmişlik oluşturmakta, buna bağlı olarak içinden çıkılmaz bir hal oluşturmaktadır” dedi.

SİSTEMİN BİR PARÇASI OLMAYACAĞIZ

Yaşanan sorunların birçoğunun Ege Üniversitesi’nde uzun süreden beri yaşanmakta ve hemşireler üzerinde fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik problemlerin baş göstermekte olduğunu söyleyen Onuroğlu, “Azalan hemşire sayıları, birimlerdeki artı çalışma mesaisinin artarak devam etmesi, her an şiddet tehdidi ile çalışmak ve hak edilen, emeğinin karşılığını alamamak Ege Üniversitesi Hastanesi’nde hemşireler için imdat çanlarının çalınması ile çalışanların tükenmişlik sendromunu daha fazla yaşaması, öteki yanı ile ise üretilen sağlığın kalitesinin gün geçtikçe düşmesine neden oluyor. Az sayıda hemşire ve yardımcı personel ile çok fazla iş yapmamızı isteyen, gerekirse hiç yemeden içmeden çalışırsınız diyen yönetimimize buradan tekrar sesleniyoruz. Sağlık sisteminin git gide insan sağlığından çok, hastaları müşteri gibi gören ve böyle davranan insan sağlığını tehlikeye atan bu sistemin bir parçası olmayacağımızı söylüyoruz. Biz nitelikli bir sağlık hizmeti üretmek onun yanında çalışan sağlığını düşünen sağlık çalışanları olarak burada bir araya geldik” şeklinde konuştu.

ŞİMDİ DAHA KALABALIK BİR ŞEKİLDE BİRLEŞEREK GELDİK

Onuroğlu, bir süre önce başlayan acil servis eylemlerinin ve çocuk hastanesi eylemi ile kötüleşen sürecin habercisi olduğunu ifade ederek, “Sorunlarımızın çözülmesi için uyardık. Taleplerimizi birçok kez tekrarladık. Sorunlarımız çözülmekten çok iyi dilek temennileri ve yapmacık söylemler ile geçiştirilebilecek sanıldı. Biz tüm kliniklerde sorun ortak diyorduk. Bu kapıları daha çok geleceğiz diyorduk. Şimdi daha güçlü, daha kalabalık geldik, birleşerek geldik. Taleplerimizi hep bir ağızdan söylemek için geldik. Acil Servis, Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi, Beyin Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Anestezi, Dahiliye Yoğun Bakım, Diyaliz, Çocuk Hastanesi ve tüm klinikler birleşerek geldik. Yönetimden taleplerimizi ise açık ve net bir şekilde şu şekilde sıralıyoruz: Hemşire sayıları arttırılsın istiyoruz. Artı çalışmak istemiyoruz. Güvenli çalışmak istiyoruz. Döner sermaye tüm çalışanlara en üst limitten verilsin istiyoruz. Hemşirelerin kendi yöneticisini yani başhemşiresini seçme hakkı olsun istiyoruz’” diye konuştu.

BİR YUMRUK OLALIM

Var olan sorunların çözümünü acil bir şekilde talep ettiklerini söyleyen Onuroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu taleplerimiz doğrultusunda SES Ege Üniversitesi Hastanesi işyeri temsilciliği Acil Serviste bir süredir giydiğimiz ve tüm baskı ve yıpratmaya karşı çıkarmadığımız siyah tişörtlerimizi, tüm birimlerde de mesai saatleri içinde ‘köle değil hemşireyiz’ yazılı siyah tişört ile çalışacağımızı buradan tekrar duyuruyoruz. Sorunlarımız ortak çözümlerimizde şiarı ile bir bütün olduğumuz Ege Üniversitesi Hemşireleri olarak biz artık yeter diyoruz. Diğer tüm birimlere de buradan çağrımız ‘gelin birleşelim’, üretimden gelen gücümüzle haklarımızı alalım. Bize yakışmayan çalışma koşullarımız karşısında bir yumruk olalım. Daha önce de söylediğimiz gibi bu kapılara daha güçlü gelmeye devam edeceğiz. Sorunlarımız çözülmediği takdirde dozunu artırarak eylemlerimiz devam edecek.”