İzmir’den Tramvaya destek geldi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka Tramvayları için Ege Üniversitesi tarafından bin kişiyle yapılan görüşmelerden çıkan sonuçların açıklandığı toplantıya katıldı

Haber Giriş Tarihi: 24.05.46497 18:03
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.46497 18:03
ilksesgazetesi.com

A. FEYZİ MİRHANOĞLU

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıya meslek odaları, ilçe belediye başkanları, kent konseyleri, üniversiteler ve dernekler katıldı. Ege Üniversitesi Sosyal Etki Değerlendirme Çalışmaları kapsamında Prof.Dr Tanju Tosun, Prof.Dr Julide Kesken, Prof.Dr. Ayla Özhan Dedeoğlu, Prof.Dr. Türker Susmuş, Araştırma Görevlisi Erhan Zalluhoğlu, Endüstri Mühendisi, İktisat Doktora Öğrencisi Hakan Sönmez tarafından hazırlanan sunumda tramvay projesinin yapılan anketlerde yüzde 85.6 oranında halk tarafından desteklendiği açıklandı.

KATILIMCI YÖNETİM VURGUSU

Başkan Kocaoğlu, “1 Nisan’dan bu tarafa bütün konularımızı yapacağımız projeleri, konunun taraflarıyla, üniversitelerle, odalarla, hangi bölgede yapacaksak o bölgenin muhtarlarıyla, hemşerilerimizle birlikte konuyu tartışıyoruz. 10 senedir yapmaya çalıştığımız ama 3. dönemde taviz vermeden uygulamaya başladığımız yerelde demokrasi ve katılımcı yönetim anlayışını yaşama geçirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde yapacağımız projeler için de aynı yöntemi belirleyeceğiz” diye konuştu.

KAMUOYU OLUŞTURULUYOR

Başkan Kocaoğlu yeni ulaşım sistemi hakkında belli kesimler tarafından kamuoyu oluşturulduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Ulaşımda aktarmaya geçtik. 29 Haziran tarihinde başladık. Eksiklikleri tabi ki var. Canhıraş bir şekilde bunların tedavisini ve tedbirlerinizi alıyoruz. Sistemin başarılı olduğunu gördük. Ayakları yere basan bir sistem ve emek verilmiş, ulaşım master planına göre yaşama geçirdik. Proje başlamadan belli basın kurumlarında bir kamuoyu oluşturuldu. Bazı yerlerde örgütlenmeler yaparak konu protesto edildi. Siz doğru bir şey yaparsanız, bilimi kullanarak projeyi ortaya koyarsanız başarılı olduğu görülür. Bundan sonra projeyi daha da geliştireceğiz, destekle götüreceğiz” dedi.

“KAMPANYA BAŞLATMAYA GEREK YOK”

Üçyol-Fahrettin Altay Metrosu tünelinde su basıncı nedeniyle yaşanan deformasyonlarla ilgili haber hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro için karalama kampanyası başlatıldığını söyledi. Kocaoğlu, “Bu adını Ahmet mi koyalım, Mehmet mi koyalım meselesi değildir. Biz Metro inşaatı yapıyoruz. Yapan firma var, kontrol eden firma var. Her inşaatta olduğu gibi hatalar yapım aşamasında çıkar, çıkıyor. Önemli olan bunların giderilmesi, tedbirinin alınmasıdır. Hem yüklenici firmanın sorumluluğu var, hem denetleyen firmanın sorumluluğu var. Burada kalkıp da sanki yalapşap bir iş yapılıyormuş gibi basın kampanyası yapmanın anlamı yok. Metronun deneme seferlerini başlamasının ardından yine geçen gün dediğim gibi, olayı daha yaşamadan bir menfi propagandayla karşı karşıyayız. Bu yapılanların belli konuların üstünün kapatılması, gündemin değiştirilmesi gibi birçok konuyu içerdiğini görüyoruz’’ dedi.

DESTEK VEREN DE VAR ELEŞTİREN DE

Düzenlenen toplantı esnasında söz alan meslek odaları temsilcileri, projenin halk arasındaki bilinirliliğinin az olduğunu belirterek, her iki tramvay projesinin yeşil alanlarını ve otopark alanlarını, güzergah konusunda değişiklik yapılması gereken noktalar olduğunu hatırlattı. Proje konusunda daha detaylı teknik bilgi ve yeni bir toplantı talebinde de bulunan odalar, projeye destek verdiklerini kaydetti ve vatandaşların Karşıyaka ve Konak tramvayı konusunda yüzde 63 oranında bilgi eksiği olduğunu dile getirdi. Öte yandan tramvay projesinin 2009 yılında hazırlanan Ulaşım Master Planı’na dayandığını belirten odaların temsilcileri, “Artık bu plan geçerliliği olan bir plan değil ve güncellenmesi gerekiyor” şeklinde görüş bildirdi.

Toplantıda söz alan İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Süleyman Er de, projeyi engelliler açısından “Dünya çapında alkışlanacak bir proje” olarak nitelerken, “Umarız proje bitme aşamasına gelmeden engelliler için gereken değerlendirme yapılır ve engelli vatandaşların da kent içi ulaşımdan daha rahat faydalanmaları için yeterli hassasiyet gösterilir” dedi. 

“BİLGİLENDİRMEYİ BECEREMİYORUZ”

Meslek odalarından gelen talepleri ve eleştirileri değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin yapım aşamasında yeteri kadar tartışıldığını söyleyerek, “Tramvay projesinin yeterli olup olmadığı konusunda benim de kafamda soru işaretleri var. Genel olarak bilgilendirme eksiğimiz var. Beceremediğimiz tek şey; bilgi anlatım işi” dedi.

Kocaoğlu, 2009 yılında yapılan ulaşım ana planının eski olduğu konusundaki görüşlere de, “Tabii ki her şey değişiyor. Bu proje ulaşım ana planından yola çıkılarak oluşturuldu. Ancak tramvayın izni yaklaşık 2,5 senede alındı. 5 yıl boyunca çalıştık, gerekli izinleri alınmış, pişirilmiş bir konu” şeklinde yanıt verdi. 

DENİZ MANZARALI OTOPARKA KARŞIYIZ

Diğer yandan, otopark eleştirilerine yanıt veren Başkan Kocaoğlu, Konak Tramvay Hattı üzerinde yer altı otoparkı çalışmalarına başlandığını belirterek, Güzelyalı sahil şeridindeki açık otoparkların yeraltına alınacağını belirtti. Kocaoğlu, “Tüm Kordon’da otopark kullanımının kaldırılarak, yer altı otoparkı yapılması gerekiyor. Türkiye’nin en güzel sahil şeridini otopark olarak kullanılmasına karşıyım” diyerek kent estetiği açısından “Deniz manzaralı otopark” fikrine karşı olduğunu dile getirdi.

TRAMVAYA DESTEK YÜZDE 85,6

Konak ve Karşıyaka Tramvayı için bin kişiyle yapılan anket çalışmaları hakkında bir sunum yapan Prof.Dr. Tanju Tosun, İzmirlilerin Tramvay projesine yüzde 85,6 oranında destek verdiğini söyledi. Oranın çok yüksek olduğunu belirten Tosun, “5 yıl içine yayıldığında etkilenmelerin pozitif bir yönde olacağını görüyoruz. 20 yıl içinde ise çok önemli ölçüde pozitif bir desteğe yöneliyor” dedi.