Fuar İzmir açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamen öz kaynaklarıyla yapılan Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı MARBLE – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri fuarıyla açıldı. Fuar İzmir’in açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki yıl önce temelini attığı fuarın açılışını yaparak Atatürk’ün işaret ettiği ekonomik vizyonu gerçekleştirdiklerini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 12.03.47201 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.47201 13:40
ilksesgazetesi.com

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

21. MARBLE Fuarı’nın açılışı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları ve İzmir protokolünün katılımı ile gerçekleşti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekilliği belirleme sürecinde ön seçime gireceği İzmir’e aday adayı olarak ilk kez geldi. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan MARBLE Fuarı 119 bin metrekare alan üzerinde düzenlendi. Fuar’da ağırlıkları 10 ile 30 ton arasında değişen işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 15 bin ton doğal taş toplam 784 adet blok sergileniyor. Fuar İzmir ile İzmir’in kazandığına değinen Kılıçdaroğlu, “Otellerde yer yok. Restoranlar ve çarşılar dolu. Taksiler çalışıyor. Tüm kent kazanıyor. Kim kaybediyor. Kendi yönettiği kenti parsel parsel satanlar kaybediyor. Kaybetmeye devam edecekler” dedi.

“BİZİ EKONOMİK AÇIDAN ELEŞTİRENLER İZMİR’E BAKSIN”

Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün “Savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça bağımsızlığınızı uzun süre sürdüremezsiniz” sözüne atıfta bulunarak, “Dünyada söz sahibi olmak ve tüm dünyanın size saygı duymasını istiyorsanız ekonominiz güçlü olacak. Bizi ekonomik açıdan eleştirenler İzmir’e baksın. Fuar İzmir’i gezsinler. Sözde bir büyükşehir Belediye Başkanı İzmir’e geliyor ve Aziz Bey’e sözde ders verecek. Sözde kötü yönetiliyormuş. Türkiye’de borçsuz ender belediye başkanlarından biridir İzmir. İzmir Büyükşehir’in kredi notu Türkiye’den çok çok iyidir. Ankara’dakiler bunu iyi duysunlar. Tek isteğimiz var. Bizim için ayrımcılık yapmasınlar dedi. Körfeze kanal yapılacak. 2 yıldır onay gelmiyor. Ankara’dan engel çıkarıyorlar. Hangi engeli çıkarırlarsa çıkarsınlar İzmir’i Türkiye’nin göz bebeği yapacağız” diye konuştu.

“İZMİR HER YATIRIMIN SANTİM SANTİM HESABINI VERİYOR”

Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin her yatırımının hesabını santim santim verdiğinin altını çizerek, “İzmir Fuar İzmir’de olduğu gibi metroda ve diğer yatırımlarında her kuruşunun arkasında duruyor. İzmir dışında Ankara ve İstanbul’da metroda havlu atıldı. İzmir metronun kilometresini 60 milyon TL’ye yapıyor. Ankara kilometresini 100 milyon TL’ye yapıyor. İstanbul kilometresini 150 milyon TL’ye yapıyor. Bu şartlar altında İzmir, 11 kilometre olarak devraldığı metroyu 130 kilometreye çıkardı. Bunu yaparken Ankara’dan para geliyor mu hayır. Ankara’dan engel geliyor. 400 küsur yıl ile yargılanıyor. İster 400 yıl ister bin 400 yıl biz inandığımız doğrudan dönmeyeceğiz. Tek hedefimiz halka hizmet etmektir. İstanbul ve Ankara yaşanabilir bir kent olmaktan çıktı. Eğer Amerika’daki STK’lar İzmir’in dünyanın en saygın kentlerinden biri kabul ediyorsa. Buradaki belediye başkanıdır. İstanbul dünya kenti olmaktan uzaklaşıyorsa AKP’li bir belediye başkanı olmasıdır Eğer, Amerika’daki sivil toplum örgütleri İzmir kentini dünyanın en saygın kentlerinden biri olarak kabul ediyorsa, bu sosyal demokrat başkanın varlığından, İstanbul yaşanabilir kent olmaktan hızla uzaklaşıyorsa bu da Adalet ve Kalkınma Partili belediye başkanının olmasındandır. Her şeyi satıp ranta verdiler. İzmir’de tarihi yerler parsel parsel satılmadı. Eskişehir’de olduğu gibi kültür merkezi oldu. İnsanlar oraya gidiyorlar,  tarihi fabrikanın dokusu değişmedi. İzmir’de yeni sanat merkezleri yapılacak;  bütün Avrupa’nın baktığı,  bakacağı güzel opera binasının da İzmir’de temeli atılacak. Çünkü İzmir bir dünya kenti olacak. Bunun sözünü veriyoruz. 21. yüzyıl büyük metropollerin birbiriyle yarıştığı yüzyıldır. Milano, Roma, Paris yarışır. Kim daha fazla turist çekecek, hangi kent daha entelektüel olacak, hangi kentin yaratıcılığı öne çıkacak. Bu alanda en ciddi rekabeti yapan İzmir’dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir. İzmir’in şanını, unvanını bütün dünyaya duyuracağız. Bu fuarın yapılmasıyla İzmirliler kazandı. Otellerde yer yok. Esnaf alışveriş yapıyor. Taksi şoförü, lokantacılar herkes kazanıyor. Kim kaybediyor? Kendi yönettiği kenti parsel parsel satanlar kaybediyor, kaybedecekler” dedi.

KILIÇDAROĞLU: 4 YIL İÇİN SİZDEN YETKİ İSTİYORUM

Genel seçimlere doğru yaklaşırken İzmir’den ve Türkiye’den destek istediklerine değinen Kılıçdaroğlu, “Önümüzde bir süreç var o da 7 Haziran seçimleri. İzmir’e gelirken yolda birisi bana bizi haramilerden kurtarın dedi. Eğer, kul hakkı yemenin en büyük günah olduğuna inanıyorsanız. Halk hesap vermenin siyasetin namusu olduğunu kabul ediyorsanız, CHP’de buluşalım. Türkiye’nin yeniden şaha kalkması gerekir. 4 yıl için yetki istiyorum. 4 yılda yeni ve özgür bir Türkiye olacaktır. Büyüyen bir Türkiye olacak. Ayrımcılık yapan değil. Büyüyen bir Türkiye olacaktır. Yaşam tarzı ve inancıyla ilgilenmeyen yeni bir yaşam tarzının sözünü veriyorum. Bunun da arkasında duracağım. İzmir’de tüm bunlar başarıldı. Tüm CHP’li belediyelerde de başarılıyor. Sıra geldi Türkiye’ye Türkiye’de de başaracağız. Tecrit edilmiş değil uygar Türkiye’yi ayağa kaldıracağız” diye konuştu.

“İZMİR DEMEK FUAR DEMEK”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Fuarlar ve kongreler kenti İzmir hedefi için çalıştıklarını ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmirlilere verdiği büyük görevi başarıyla yerine getirdiklerini belirterek, “Bugün İzmir’in düğün günü ve bayramı İzmir fuarcılığında çıtayı çok ama çok yukarılara taşıdık. Fuar İzmir ile fuarcılık çok kısa süre içinde 5 kat büyüyecektir. İzmir İktisat Kongresi’nden 9 Eylül Sergisi ve Arşı Ulusal İzmir Panayırı’na, İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan Fuar İzmir’e uzanan çizgisiyle kentimiz, bugün fuarcılığın tarihini yeniden yazıyor. İzmir demek, fuar demek. Fuar demek ekonomi demek; ticaret, turizm, istihdam demek. Kazanç, iş, aş, bereket demek! Yatırım demek, rekabet demek! Fuar demek buluşma demek, kaynaşma demek; işbirliği, barış ve dostluk demek. Fuar İzmir, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar kompleksidir. Bu dev fuar için burada tam 1298 adet stant kuruldu. 632 TIR malzeme taşındı. Farklı illerinden 15 bin ton doğal taş, İzmir’e geldi. Türkiye’nin 43 vilayeti, dünyanın 30 ülkesi burada buluştu” dedi.

“FUAR İZMİR, A’DAN Z’YE BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILDI”

Kocaoğlu, İzmir’deki fuarcılık ve hizmet sektörünün, çok kısa süre içinde 5 kat büyüyeceğine değinerek, “Fuar İzmir, A’dan Z’ye her şeyiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. 337 bin metrekarelik arazisi parsel parsel satın alınmıştır. İlk etapta harcanan para 400 milyon TL’dir. Monoray, kavşak, otel ve kongre merkeziyle birlikte maliyeti 1 milyar lirayı bulacaktır. Altını özellikle çiziyorum: Sadece Türkiye’de değil, dünyada böyle bir model yok!  Eş zamanlı olarak açacağımız 21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı MARBLE ise Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı. Hedefimiz, onu da ‘Dünyanın en büyüğü’ yapabilmek. Rotamızdan hiç şaşmayacağız. Mustafa Kemal’in kenti olarak, O’nun bize çizdiği rota doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürümeye devam edeceğiz. Çok, daha çok çalışacağız. Demokrasiden, özgürlükten, Cumhuriyet ilkelerinden asla ödün vermeyeceğiz” diye konuştu.

“SEKTÖRE FARKLI BİR AÇIDAN BAKILSIN”

Ege İhracatçı Birliği Başkanı Mevlüt Kaya’da açılışta yaptığı konuşmada, belediye başkanlarına seslenerek, “Dünyada İspanya’da örnekleri var. Projelerde yerli mermer yok ise onay vermeyin. Bu şekilde sektöre hak ettiği yere gelme fırsatı verin. 25 yıllık fuar geldiği noktada büyük emek harcandı ve alan dağıtımında kura ile hakkaniyetli bir şekilde gerçekleşti. Dünyanın en büyük ilk 3 fuarına hatta birinci olacağız. Bu ihracatımızı buraya getirmiş isek neden birinci olmayalım. Dünyada şampiyonlar liginde oynarken Türkiye’de amatör ligdeyim. Cari açığı azaltan bir sektör iken doğayı tahrip eden olarak amatör kümede görünüyorum. Biz doğanın bağrından hazineleri çıkaracağız. Ancak yeni yasalar ile rehabilitasyonlar ve özeleştiri yapacağız. Bu değerlerin kiracısı olarak ev sahibimiz doğaya kusur etmeyeceğiz. Sektöre farklı bir açıdan bakılsın. Dünyanın en büyük fuarını yapan sektörüz ve ürünlerimiz Beyaz Saray’a kadar girdi” dedi.

VALİ TOPRAK PROTESTO EDİLDİ

Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can’ın “Valimiz yoğun programı nedeniyle katılamadı” demesi üzerine davetliler protesto ederek Vali Mustafa Toprak’ı yuhaladı. Bir müddet devam eden yuhalama, Başkan Kocaoğlu’nun ayağa kalkarak eliyle ‘Durun’ işareti yapmasıyla son buldu.

RAKAMLARLA “FUAR İZMİR”

Açık sergi alanı: 31 bin 650 metrekare, Fuar Meydanı: 20 bin 500 metrekare, Fuar Platosu: 12 bin metrekare, 2. Etap için ayrılmış arazi: 46 bin metrekare, 2. Etap için ayrılmış sergi holü alanı: 33 bin metrekare, Rezerv alan (kongre-otel/ açık otopark) :40 bin metrekare, Kompleks alanının peyzaj çalışmaları için bin 545 adet ağaç, 9 bin 478 adet bitki dikildi. 4 bin 700 metrekare hazır çim serimi yapıldı.

DÜNYANIN ÜÇ BÜYÜĞÜNDEN BİRİ

İzmir’le özdeşleşen ve bir dünya markası haline gelen, dünyanın önde gelen üç büyük mermer fuarı arasındaki MARBLE, bu yıl kapılarını Türkiye’nin en nitelikli ve en büyük fuarıyla birlikte açtı. İzmir, MARBLE ile birlikte 21. kez mermer ve doğaltaş sektöründe dünya çapında bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Fuar için 1298 adet stant kuruldu. 632 TIR malzeme taşındı. Farklı illerden 15 bin ton doğal taş, İzmir’e geldi. Türkiye’nin 43 vilayeti, dünyanın 30 ülkesi burada buluştu. MARBLE, Fuar İzmir ile bu yıl metraj olarak yüzde 168, katılımcı sayısı olarak yüzde 31 ve stant alanı olarak yüzde 70 oranında büyüdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türk fuarcılık sektörünün öncü kuruluşu İZFAŞ tarafından düzenlenen fuarın, 27 ülkeden 373’ü yabancı toplam 1.562 katılımcısı bulunuyor. 119 bin m2 alan üzerinde düzenlenen fuarda, mermer ve doğaltaş, fabrika makinaları, ocak-iş makinaları/ekipmanları ve sarf malzemeleri yer alıyor. Fuarda, ağırlıkları 10 ile 30 ton arasında değişen işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 15 bin ton doğal taş, toplam 784 adet blok sergileniyor. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan fuar, 28 Mart 2015 Cumartesi sona erecek.