Dünya genelinde her yıl 255 bin ölüme neden oluyor… Asbestten kurtulmak mümkün mü?

TTB ve Temiz Hava Hakkı Platformu, şubat depremlerinin ardından bölgede yaptığı asbest analizlerinin sonuçlarını paylaştı

Haber Giriş Tarihi: 22.09.55792 08:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.55792 08:20
ilksesgazetesi.com

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından ‘Deprem Bölgesinde Üç Kentte Asbest Tespit Çalışması’ raporu yayınlandı. Kahramanmaraş Merkez ve Elbistan İlçesi ile Adıyaman’da asbeste ilişkin araştırma sonucu kamuoyuyla paylaşılırken, çözüm önerileri de sunuldu.  

O rapora göre; Kahramanmaraş merkezinden alınan 21 örneğin 8’inde, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden alınan 15 örneğin 2’sinde ve Adıyaman’dan alınan 30 örneğin 2’sinde farklı türlerde asbest tespit edildi.

UZMAN SAYISI ARTIRILMALI

Asbestin herhangi bir güvenli limit değeri olmadığını yani kanserojen olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bu tehlikeli maddenin tek bir lifinden bile tamamen kaçınmak gerektiğini vurgulayan rapor, asbestin dünya genelinde her yıl 255 bin ölüme neden olduğunu da gözler önüne serdi.

Her iki kurum tarafından sunulan öneriler ise şöyle: “Başta deprem bölgesinde olmak üzere ülke genelinde, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’te tanımlandığı şekliyle ‘asbest söküm çalışanı’ ve ‘asbest söküm uzmanı’ yetiştirmek üzere daha sık, yaygın ve hızlandırılmış eğitim programları düzenlenmeli; sertifikalı çalışan ve uzman sayısı artırılmalıdır. Ülkedeki özellikle ilgili kamu kurumlarındaki asbest analiz altyapısı hızla geliştirilmelidir. Deprem bölgesinde henüz yıkılmamış ağır hasarlı binalar ile deprem esnasında veya sonrasında yıkılmış, ancak enkazı henüz kaldırılmamış tüm binalar asbest risk değerlendirilmesinden geçirilmelidir. Tehlikeli bir atık olan asbestin güvenli biçimde nihai bertarafına yönelik atık yönetim altyapısı güçlendirilmelidir.”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.ttb.org.tr/userfiles/files/tthp_ttb_asbest_raporu_27ekim2023.pdf