BAĞ-KUR’lu kadınlara doğum müjdesi

null

Haber Giriş Tarihi: 18.03.46385 00:33
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.46385 00:33
ilksesgazetesi.com

Torba Yasa tasarısında, doğum borçlanmasından mahrum bırakılan Bağ-Kurlu kadınların mağduriyetlerinin giderileceğini kaydeden İzmir Esnaf sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, “Çalışan esnafın emekli maaşından yapılan kesinti, prim borçlularına sağlık hizmeti verilmemesi ve emeklilik için Bağ-Kurlularda 9 bin gün aranması gibi sıkıntılarımız da bulunuyor. İESOB mevcut sıkıntıların da giderilebilmesi için görüşlerini komisyon üyesi milletvekillerine sunacaktır” dedi.

İş hayatına ilişkin çeşitli konuları içeren Torba Kanunu tasarısının hükümet tarafından salı günü meclise getirileceğini hatırlatan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, “Uzun süredir dillendirdiğimiz önemli bir sorun bu tasarıda çözüme kavuşacak. Halen SSK’lı (4/A) olarak çalışan kadınların, doğum tarihinden itibaren 2 yıllık süreyi geçmemek kaydıyla, iki defaya mahsus olmak üzere talepte bulunduğu süreleri doğum borçlanması yapabilmektedir. Ancak bu imkan Bağ-Kurlu kadınlara tanınmamaktadır. Yani işçi statüsündeki kadın sigortalılar doğum sürelerini borçlanarak emekli olabilirken, esnaf sanatkar statüsündeki 4/B’li kadın sigortalılar bu haktan yararlanamamaktadırlar. Yeni tasarı işte bu haksızlığı kaldıracak niteliktedir” diye konuştu.

İESOB ÖNERMİŞTİ

İESOB’nin her platformda sosyal güvenlik alanında yaşanılan sıkıntıları dile getirdiğini belirten Mutlu, “Bu konuda görüş ve önerilerimizi içeren çalışmaları Bakanlık ve Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü’ne, milletvekillerine ve diğer yetkililere sunmuştuk. Önerilerimizin dikkate alınarak hükümet tarafından hazırlanan kanun tasarısına dahil edilmiştir. Önerimizin kanunlaşması da Türkiye’de pek çok esnaf sanatkar ailesini rahatlatacak bir gelişme olmuştur” dedi.

“KESİNTİ YAPILIYOR”

Yasa tasarısının daha verimli olması için sosyal güvenlik alanındaki diğer taleplerinin de dikkate alınmasını isteyen Mutlu, “Emekli maaşı düşük olduğu için çalışmak zorunda kalan üyelerimizin maaşlarından Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında kesinti yapılıyor. Üreten, istihdam sağlayan, katma değer sağlayan üyelerimiz adeta cezalandırılıyor. Ayrıca sigorta emeklisi 7 bin 200 gün ile emekli olabilirken, esnaf sanatkarların emekli olabilmeleri için 9 bin işgünü çalışması gerekiyor. Yine SSK’lı çalışanlar, işvereni prim borcunu ödeyemese bile sağlık hizmeti alabilirken, 60 günden fazla prim borcu olan üyemiz ve ailelerine sağlık hizmeti verilmemektedir. Toplumsal huzuru da zedeleyen bu adaletsizliklerin de haftaya yapılacak görüşmelerde düzeltilmesi en büyük arzumuzdur. Bu konuda İzmir Birliği bir çalışma hazırlayarak Plan Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerine sunacaktır” dedi. (İHA/İZMİR)