Tarım oskarlarına İzmir damgası

Yaşama Dokunanlar Platformu’nun düzenlediği Ulusal Tarım Oskarları Yarışması’nda İzmir’e iki ödül geldi. Tire Süt Kooperatifi, ‘Kaymaklı Organik Yoğurt’ ile İğdeli Kooperatifi de ‘Tulum Peyniri’ ile ödüle layık görüldü

Haber Giriş Tarihi: 13.04.50092 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.50092 14:03
ilksesgazetesi.com

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Yaşama Dokunanlar Platformu’nun düzenlediği Ulusal Tarım Oskarları Yarışması’nda, tarım ve kooperatifleşme alanında Türkiye’nin öncü ili olan İzmir’den iki kooperatif birden ödül aldı. Tire Süt Kooperatifi, ‘Kaymaklı Organik Yoğurt’ ile İğdeli Kooperatifi de ‘Tulum Peyniri’ ile ödüle layık görüldü. Yerelden kalkınma hamlesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir’in kooperatiflerinin yaptığı işbirliği sayesinde her geçen gün yeni olumlu sonuçlar alındığını vurgulayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Türkiye’de sadece iki kooperatif oskar aldı. Onlar da İzmir’den. Bu başarı İzmir’in başarısı, gurur tüm İzmirlilerimizin gururudur” dedi.

“HER İLÇEDE TİRE SÜT KOPERATİFİ”

İzmir’in tarım ve kooperatifleşme alanında önemli yol kat ettiğini belirten Başkan Eskiyörük; “İzmir; kaliteli tarım ürünleri, güçlü kooperatifleri ve tarımsal büyüme hızıyla Türkiye’ye yol haritası çiziyor. Kentimizde; İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, İzmir Kalkınma Ajansımız, üniversitelerimiz, İzmir Tarım Grubu’muz ve ilgili kuruluşlarımızla örnek işlere imza atıyoruz. Bunun sonucunda İzmir’de kooperatifleşme oranı yüzde 28 seviyelerine tarımsal büyüme yüzde ise Türkiye ortalamasının iki katını geçmiştir. İşte bu başarının adı İzmir Modelidir, Tire Süt Kooperatifi de bu bütünün en önemli parçasıdır. Kooperatifimiz 2 bin üretici ve 400’e yakın personeli, sağlıklı ve güvenilir ürünleri ile kooperatifçilik alanında kendisini dünyaya kabul ettirmiş örnek bir markadır.

Her ilçede bir Tire Süt Kooperatifi yaratırsak tarımda hiçbir sorun kalmaz. Bunu da doğru bir destekleme politikası uygulayarak yapabiliriz. Çiftçiye para veren değil, para kazandıran sistemi kurduğumuzda, kaynakları doğru kullanarak kooperatifleşmeyi geliştirip üretim planlamasıyla tarım ürünleri ihracatı yapan bir Türkiye yaratabiliriz. Çünkü kırsaldaki sorunları çözmeden kentlerin sorununu çözemezsiniz. Kırsalda kalkınmanın anahtarı da kooperatifleşmedir” ifadelerini kullandı.

OSKARLIK YOĞURDUN ÜRETİLİŞİ

Beslenme uzmanları, gurmeler ve akademisyenlerin yer aldığı tüm jüri üyelerinden tam not alan Tire Süt Kooperatifi’nin ‘Kaymaklı Organik Yoğurt’u imalatının ilk aşamasını organik süt oluşturuyor.

Kimyasal ilaçlar kullanılmadan üretilen yem bitkileriyle beslenen hayvanlardan üretilen organik süt, otomatik sistemle sağılmaktadır. Kalite kontrolleri yapıldıktan sonra soğuk zincirde kooperatifin fabrikasına nakledilir. Burada tekrardan fiziksel ve kimyasal testlere tabi tutulan organik süt, yoğurda dönüşmek üzere mayalama ve inkibasyon işlemine alınır. Endüstriyel mayaların kullanılmadığı üretim sürecinde kooperatifin kendi mayasıyla üretilen yoğurt, soğuk zincirde tüketicilere ulaştırılır. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu gereklerine göre yapılan, izlenen, denetlenen ve sertifikalandırılan organik ürünler kendine özgü aromasıyla tüketicilerden büyük ilgi görmektedir.

Yaptığı başarılı çalışmalarla dikkat çeken Tire Süt Kooperatifi, aldığı birçok ödülle de dikkatlerden kaçmıyor.