Pos cihazlarına dikkat!

Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, tüketicilerin pos cihazlarıyla yapılan alışverişlerde mağduriyet yaşamaması için ödeme yaparken pos cihazının yanında olmalarını ve gelen kart ekstrelerini kontrol etmelerini tavsiye etti

Haber Giriş Tarihi: 17.03.48789 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.48789 13:56
ilksesgazetesi.com

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER

Pos cihazlarından kartların kopyalandığı ve kartlardan 15-50 lira gibi ufak rakamlarla birkaç defa paralar çekildiği yönünde uyarılar yapılıyor. Kredi kartı dolandırıcılığında ATM’den kart kopyalama yöntemi POS cihazlarına sıçradı.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, tüketicileri alışveriş sırasında ve sonrasında dikkatli olmaları hususunda uyardı.

YAPILAN İŞ YANLIŞTIR

Tonguç, şu anda kadar kendilerine bu yönde yapılan sahtekarlıkla ilgili bir şikayetin gelmediğini belirterek, “Bize böyle bir şikayet gelmedi. Tüketicilerin şikayeti olabilir ama bu anlamda bize ulaşan şikayet olmadı. Fakat yapılan iş yanlıştır. Örnek vermek gerekirse tüketiciler bir yerde yemek yerken kartı veriyor ve ödemeyi yapıyor. Burada pos cihazı kendi önünde ve yanında olması gerekir. Kendisinin de miktarı görerek şifresini girmesi gerekir. Bu şekilde kartların kullanılması daha doğru olur” diye konuştu.

SAHTEKARLIKLAR GÜNDEME GELEBİLİR

Alışveriş esnasında miktarı görerek şifremizi pos cihazına girmemiz gerektiğini ifade eden Tonguç, “Herhangi bir alışveriş merkezinde kartımız pos cihazına takılıyor. Şifremizi giriyoruz ve ödemeyi yapıyoruz. Ondan sonra kartımızı teslim alıyoruz. Olması gereken budur. Mesafeli alışverişlerde de bu tür sahtekarlıklar gündeme gelebilir. Kart numaralarını, geçerlilik tarihini ve CVV numarasını takip etmek gerekir. Her zaman güvenli sitelerden alışveriş yapılması yerinde olur” ifadelerini kullandı.

10 TL’DE OLSA KONTROL EDİN

Tüketicilerin alışverişi yaptıktan sonra mutlaka fişi incelemek gerektiğinin altını çizen Tonguç, “Biz bunu hep öneriyoruz. Kendim de bu yöntemi kullanıyorum. Bir başka konu da gelen ekstreleri takip etme konusunda hassasiyet göstermek gerekir. Ekstreleri saklamak ve kontrol etmekte fayda var. Alışveriş miktarınız 10 TL’de olsa kontrol etmekte fayda görüyorum” şeklinde konuştu.

NELER YAPILMALI?

1- Harcamalarınızı günlük takip edin.

2- Faturaları saklayın.

3- Ekstrenizi inceleyin.

4- Bilgi mesajı ve bildirimlerde bankanızı arayın.