Muhtar esnafa seslendi

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Konak’ın Kılıçreis Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı iki dönemdir bu görevi yürütmekte olan Yücel Mumcular. İki dönem muhtarlığı dışında 25 yılda azalık görevinde bulunmuş. Mahallemiz İzmir’in eski mahallelerinden birisi konumunda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.47398 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.47398 18:06
ilksesgazetesi.com

TANER UYANIKER

İspanya’daki katliamdan kaçan Yahudiler’i kurtarıp ülkeye getirmek için çıkan Osmanlı gemilerinden birisinin ismi Kılıçreis. Bu gemi oradan getirdikleri Yahudileri bu mahalleye getiriyor ve burada ikamet etmelerini sağlıyor. Bu nedenle mahalle ismini bu gemiden alıyor. Mahallemiz orta gelir düzeyine sahip bireylerin yoğunlukta yaşadığı yerleşim yeri olarak göze çarpıyor. Bunun yanında yüksekçe bir alanda kurulan mahallemizin göze çarpan büyük bir sorunu görünmüyor. Kaldırımların esnaf tarafından işgal edilmesi şu an için görünen sorun

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Konak’ın Kılıçreis Mahallesi. Mahallemiz konum itibariyle yüksek bir alan kurulmuş. Bu durum düzel bir manzaraya sahip olmasını sağlıyor. Mahallede genelde orta gelir düzeyine sahip bireyler oturuyor. Mahallenin Üçyol metro hattına yakın olması ulaşım bakımından sorun yaşamamalarına neden oluyor. Mahallemizin muhtarı iki dönemdir muhtarlık görevinin yanı sıra 25 yıl boyunca azalık vazifesinde de bulunarak mahallesine hizmet eden birisi. Muhtarımız aynı zamanda Türkiye’nin ilk gençlik meclis kurucularından birisi. Mahallemizin tarihine baktığımızda ise Osmanlı İmparatorluğu’na dayandığını görüyoruz. İspanya’dan kovulan Yahudilere kucak açan Osmanlı İmparatorluğu gönderdikleri gemilerle topraklarına bu insanları taşıdı. Bu gemilerden birisi de İzmir’e yanaşmıştı. Bu gemiden inen insanlar yerleştirildikleri yere de geldikleri geminin ismini verdiler. Kılıçreis ismini taşıyan bu gemi şu an mahallenin isminde yaşamaya devam ediyor. Mahallede yenilenmesi yapılacak park için uygulanan yöntem takdire şayan. Konak Belediyesi ile ortak yapılan çalışmada her Perşembe günü mahallenin çocuklarıyla bir araya gelinerek nasıl bir park istedikleri soruluyor. Bunun çerçevesinde bir park inşa edilecek. Mahallemizin muhtarının yoğun bir şekilde çalışması ve mahallenin de eski bir yerleşim yeri olması nedeniyle sorunlar aşağıya çekilmiş. Mahallede sorunları anında çözüme kavuşturduklarını söyleyen Mumcular, mahallede esnafın kaldırımları işgal etmesine engel olmadıklarını söyledi. Bunun düzeltilmesi gerektiğini belirterek vatandaşların kaldırımı kullanmakta zorlandıkları ifade etti.

OTOPARK SORUNU

Muhtar olma sürecinden bahseden Mumcular, doğma büyüme bu mahallede yaşamasının etkisi olduğu ifade etti. Mumcular, “Benden önceki muhtar arkadaşımın yanında 25 yıl boyunca azalık yaptım. Muhtarımız görevi bıraktıktan sonra aday oldum. Mahalle sakinleri de beni bu göreve layık gördüler. Ben de seçildikten sonra elimden gelen her şeyi yapıyorum” dedi.

Mahallede otopark sorunu yaşadıklarını belirten muhtar Mumcular, “Mahallede araç sayısı çok fazla. Vatandaşlar bu araçlarını park edebilecek bir yer bulamıyor. Mahallemizde bulunan parkımızın altına bir otopark yapılmasını istiyoruz. Burayı yapılacak bir otopark mahallemiz rahatlatacaktır. Mahallemizde muhtarlığa ait bir otopark var. Bu ihtiyacı karşılayacak düzeyde değildir. Yetkililerden bu sorunun çözüme kavuşturulması için adım atmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Mahalledeki kaldırımların yürünmeyecek halde olduğunu söyleyen Mumcular, “Kaldırımlarımız esnafın işgaline uğramış durumda. Mahalle sakinleri bu kaldırımlarda yürüyemiyor. Belediyeye bu konu hakkında şikayetlerimizi ilettik. Ama bize bir şey yapamayacaklarını söylediler. Bu sorunun çözülerek kaldırımların yürünecek bir hale getirilmesini istiyoruz” dedi.

YETKİSİZ YETKİLİ!

Muhtarların sorundan bahseden Mumcular, yetkilerinin az olmasından şikayet etti. Mumcular, “Muhtarlarımız mahallenin her sorununa hakimlerdir. Bu yüzden yetkilerimizin daha fazla olması gerekmektedir. Muhtarlar şu anki durumunu yetkisiz yetkililer olarak adlandırabilirim. Halkla iç içe yaşayan biziz biraz daha fazla dikkate alınmamız gerekiyor. Bunun yanında muhtarların hepsinin bir çatı altında toplanmasını istiyoruz. Muhtarlar olarak bir çatı altında toplanırsak daha güçlü olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Muhtarların mahalle için önemine dikkat çeken Mumcular, şunları söyledi: “Devletin resmi kurumları arasında mahalle sakinleri için ilk basamak olarak bulunur. Vatandaşlar yaşadığı sıkıntıları gelip bize anlatır. Devlet kurumlarına karşı kızgınlığını biz buradan alır öyle göndeririz. Biz burada biraz da insan psikolojisiyle uğraşmaktayız. İnsanlarımız sadece mahalle değil aynı zamanda kişisel sorunlarını da bize anlatır. Muhtarı baba yerine koyarlar. Bizde vatandaşlara elimizden geldiğince yardımda bulunuruz.”

ÖRNEK DAVRANIŞ

Mahallelerinde sosyal projelere imza attıklarını söyleyen muhtar Mumcular, bu uygulamaya vatandaşları ilgisinden de memnun. Mumcular, “Mahallemizde atık yağ için bir kuyu yaptık. Mahalle sakinlerimiz bu yağları gelip bu kuyuya atıyorlar. Böylelikle hem atık yağlar doğaya karışarak kirlilik oluşturmuyor hem de bu yağlar değerlendirilmiş oluyor. Bu uygulamaya halkımız sağ olsunlar güzel tepki verdi ve iyi bir çalışma gerçekleştirdik. Bunun yanında iki tane giysi standımızla maddi durumu kötü olan vatandaşlarımıza böyle bir imkan sağlıyoruz. Buraya da mahalle sakinlerimiz sahip çıktı ve yoğun bir katılım gösterdiler. Muhtarlık olarak mahallede olabilecek sorunlara ve yapılabilecek iyi şeylere yönelik her zaman aktif bir çalışma içindeyiz” dedi.

kutu

Yücel Mumcular Kimdir?

1963 yılında şu an muhtarlığını yaptığım bu mahallede doğdum. İki dönemdir muhtarlık görevinde bulunuyor. Daha önce 25 yıl boyunca 1. azalık yaptım. Evliyim ve 1 çocuk babasıyım. Öğrenim durumum lisedir. Türkiye’nin ilk gençlik meclisi kurucularından birisiyim. İBB gençlik meclisinin ilk başkanlığını yaptım. Bunun dışında sekreterlik görevinde de bulundum. Ayrıca bu mecliste evrensel gençlik anayasası hazırlık komisyonunda bulundum.

kutu

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

İspanya’dan kaçan Yahudilere yardım eden Osmanlı İmparatorluğu o vatandaşları almak için gemi gönderiyor. Bu gemilerden birinsin ismi Kılıçreis. O gemi İzmir’e yanaşıyor ve gemiden inen vatandaşlar kurdukları yerleşim yerinin ismini de buradan veriyorlar. Mahallede 1 sağlık ocağı, 1 cami ve 1 tanede anaokulu bulunuyor.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin nüfusu: 10200

Mahallenin seçmen sayısı: 6200

Mahallenin posta kodu: 35280

Mahallenin cadde sayısı: 3

Mahallenin sokak sayısı: 24

Mahallenin muhtarı: Yücel Mumcular