İletişimde engel yok

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi çalışanları, işitme engelli bireylerle daha iyi iletişim kurabilmek için işaret dili eğitimi aldı. Program, 3 ay, 120 saat sürecek olan çalışmaları kapsayacak

Haber Giriş Tarihi: 14.11.50404 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.50404 14:53
ilksesgazetesi.com

HALİL MEMİŞ/İSTANBUL

İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesine işitme engelli bireylerin başvurması durumunda, hastalıklarını anlayabilmenin çok önemli olduğunu ifade eden Başhekim Yardımcısı Uzm. Diş Hekimi Dr. Akın Coşkun, “Hastanemize başvuran engelli vatandaşlarımız ile iletişim sağlamamız uygun tedaviyi sağlamak için hayati önem arz ediyor. Çalışanlarımızın engelli vatandaşlarımız ile doğru iletişim kurabilmesi çok önemli. 3 ay süren ve toplamda 120 saat olarak planlanan işaret dili eğitim programı ile iletişim engellerini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. İzmir’in Kuzey bölgesine hizmet veren büyük bir hastaneyiz. Başvuran tüm hastalarımız ile ilgilenmek, onları tedavi etmek birinci önceliğimiz. Farkındalık bizi her zaman ileriye taşır. Amacımız tüm vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmetini ulaştırmaktır” dedi.

BAŞARILI İLETİŞİM ÖNEMLİ

İşaret dili eğitiminin özellikle hastanede önemli olduğunu vurgulayan Çiğli Halk Eğitim Merkezi eğitmeni Sevim Bilici TÜRK “Engelli vatandaşlarımız sağlık hizmeti alırken doğru iletişim kuramıyor. Sağlık çalışanlarının bu eğitimi özellikle alması gerekli. Acil bir durumda engelli hastalar sıkıntı yaşayabilir. Bu eğitim ile bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz. Engelli vatandaşlarımızın sosyal bir hakkı olan sağlık hizmetini doğru bir şekilde alması bu açıdan çok önemli. Bu eğitim programını Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde uygulamaya devam edeceğiz. İşitme engellilerin sesi olduğumuz için çok mutluyuz” diye konuştu. İşitme engelli hastaların bir çoğunun dudak okuyabildiğini ve durumu anlayabildiklerini söyleyen Coşkun, “Sağlık çalışanı arkadaşlarımız işitme engelli hastalarımız ile başarılı iletişim kurulursa uygulanan tedavinin başarısının artacağını bilmelidir. Sağlık çalışanlarımız bazı işitme engelli vatandaşlarımızın açık bir şekilde konuşabildiğini unutmamalıdır. “hasta”, “acıyor” ve “yardım” gibi işaret dilinin basit sözcüklerini bilinmesi bile fark oluşturacaktır. Yapılacak tüm tıbbi müdahalelerin açıkça ve ayrıntısıyla anlatıldığından emin olunmalıdır. Bu eğitimler sayesinde engelli vatandaşlarımız kendilerini daha rahat ifade edebileceklerdir” şeklinde ifade etti.