Gölet tartışması büyüyecek!

Geçtiğimiz hafta kamuoyunda sıkça tartışılan Buca Gölet Alanı’nın özel bir şirkete devredilmesi konusunu, Buca Belediyesi eski başkanları Ercan Tatı ve Cemil Şeboy ile birlikte değerlendirdik

Haber Giriş Tarihi: 17.01.50106 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.50106 17:00
ilksesgazetesi.com

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

Buca Gölet Alanı başta Bucalı vatandaşlar olmak üzere birçok İzmirli vatandaşın nefes almak için kullandığı bir yeşil alan olarak biliniyor. Fakat son bir iki yıldır bakımsızlığı sürekli gündeme gelip, vatandaşlar tarafından yenilenmesi de arzulanıyordu. Geçtiğimiz haftalarda Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Gölet Alanı’na özel bir şirketin 30 milyon TL yatırım yapıp, içerisinde restoranlar, 5 adet sinema, sanat kafe, içerisinde 24 dükkanın bulunduğu çarşısı, mangal ve piknik alanları, paintball alanı, organik pazar, açık hava konser alanları, doğa severler için yürüyüş alanları, zipline, ıssız orman labirenti, yediden yetmişe tüm İzmirlilerin yararlanacağı aqua park alanı vb. birçok yeni ve dikkat çekici mekanların bulunduğu Uniq İzmir adındaki proje hayata geçirmek istediğini mecliste gündeme getirdi. Şirketin tüm bu mekanlar için 30 milyon TL yatırım yapıp, 15 yıl kullanma talebinde bulunduğunu dile getiren Piriştina, bütün meclis üyelerinden destek bekledi.

Bu projeye AK Parti meclis üyelerinden tepki geldi fakat önerge oy çokluğuyla meclisten geçirilince kamuoyunda ardı arkası kesilmeyen tartışmalar başladı. Levent Piriştina önceki gün düzenlediği bir organizasyon ile konuyu sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nin Buca’daki 47 mahalleden katılan 400 delege ile paylaşması ise başka bir tartışma konusu oldu. Biz de konuyu Buca’da 1994-2009 yıllarında 3 dönem üst üste belediye başkanlığı yapmış Cemil Şeboy ve 2009-2014 yılları arasında belediye başkanlığı yapmış Ercan Tatı ile konuştuk. Cemil Şeboy konuyu yargıya taşıyacağını belirtirken, Ercan Tatı ise projenin Buca’daki küçük ve orta ölçekli esnafa darbe vurabileceği endişesini taşıdığını ve alanın projeyi yapabilecek kadar büyük olup olmadığı konusunda belirsizliklerin olduğunu söyledi.

 

“MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIM”

Buca Gölet Alanı’nın mimarı olarak bilinen ve Türkiye’ye örnek olarak geliştirdiği bu projeyle taraflı tarafsız herkesin saygısını kazanan Cemil Şeboy, yaptıkları bu önemli projenin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirtti. Gölet Alanı’nın özel şirkete devredilmesi konusunda basına açıklamalar yaptığını belirten Buca Belediyesi eski Başkanı Cemil Şeboy, konunun yakından takipçisi olduğunu ve mahkemeye başvuracağını ifade etti. Cemil Şeboy, “Konuyu duyduğum günden beridir takipteyim. Partili arkadaşlarımıza da mecliste muhalefet yapmasını önermiştim. Gölet ile ilgili bazı bilgilerde verdik. AK Parti olarak arkadaşlarımız hayır oyu verdi. Onun dışında Cumhuriyet Halk Partisi kendi içindeki meclis üyeleri de vicdanen rahatsızlık duyan insanlar oldu ve onlarda girmediler. AK Parti olarak zaten bunu yargıya taşıyacağız. Ben vakıf başkanıydım. Vakfın pek bir konuşma hakkı olmuyor. Eğer bir sıkıntı yaşanırsa şahsım olarak da bu konuyu mahkemeye vereceğim. Çünkü orası halkın malı ve ücretsiz. Parası olan da olmayan da orada aradığını buluyordu. Projeyi inceledim herhangi bir yeşil alan yok. Her tarafını doldurmuşlar. Her şey paraya dönük olmuş. Bu da Gölet’in yapılış amacına uymuyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE İLKTİ”

Buca Gölet Alanı’nın bir başka misyonu daha olduğunu da belirten Cemil Şeboy, “Orası aynı zamanda deprem ve diğer acil durumlarda toplanma alanı. 1997 yılında bir deprem olmuştu ve insanlar sabaha kadar orada durmuştu. Sabaha kadar insanlara hizmet verdik. Yani orasının öyle bir özelliği de var. Acil durumlarda, doğal afetlerde vatandaşlarımızın acil toplanma alanı olarak kullanılıyor. Allah korusun acil bir durum yaşandığında orada çadırlar kurabilir ve binlerce insanın kalmasını sağlayabilirsin. Hazır bir yer. Bunlar ise her şeyi para, rant olarak görüyor. Biz orayı bunun için yapmadık. Hiç parası olmayanlar da gelsin istedik. İnsanlar evinden yemeğini getiriyordu, çimlere oturup rahatça yiyebiliyordu. Parası olanda gidip restoranda köftesini yiyordu. Ya da maddi ölçeğinde yiyebilecek bir şey bulabiliyordu. Ona göre dizayn ettik. Gelen misafirimiz hiçbir şey getirmeseydi bile gidip, peynir, zeytin, ekmek alıp yine oturabiliyordu ve yemeğini yiyebiliyordu. Bizde oradan kazandığımız ufak tefek paralarla, belediyeden hiç para aktarmadan Gölet Alanı’nın hayatını devam ettiriyorduk. Her gece 10 binlerce insan, bırakın Buca’yı tüm İzmir’den insanlar geliyordu. Türkiye’de ilk olan bir projeydi. Herkese örnek olmuştu. Daha sonra Ankara yapmıştı ve sonra tüm Türkiye’ye yayıldı” diye konuştu.

“ŞİMDİKİLERİN UFKU YOK”

Gölet projesinin aslında kafasındaki sadece küçük bir projelerden bir tanesi olduğuna da dikkat çeken Cemil Şeboy, devam edebilme imkanı olsaydı çok daha güzel şeyler yapacağını ifade etti. Şeboy, “Bizim zamanımız dolduğu için kafamızdaki projelerimizi hayata geçiremedik. Bizden sonra gelenlerinde beyinleri ufacık, ufukları yok. Halbuki Gölet Alanı ile ilgili kataloglarım var, projede ne var ne yok görebilirsiniz. Biz aynı zamanda bu projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesine götürmüştük. O zaman EXPO fuarları olacaktı. Ben oradaki alanı önerdim. Çok güzel bir proje hazırladım. Disneyland’ından tutunda aqua parklarına kadar her şey mevcuttu. Fakat bunları yapmak isterseniz alan genişliyor. Karşı tarafta da bir orman var ve ormanı satın almıştık. Ben oraya doğal yaşam parkı yapmıştım. 500 bin metrekarelik alanlar böldük ve aynı zamanda da su çakardık. Altına 500 tonluk su tankları yaptık, tesisatlarını döşedik, yollarını düzenledik. Orada 11 bin kilometre yürüyüş parkı var” şeklinde konuştu.

“SIRF BENDEN ÇIKTI DİYE”

Cemil Şeboy, “Sasalı Hayvanat Bahçesi yapılmadan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Piriştina’ya hayvanat bahçesini Buca’ya getirmesini önerdim, hazır bir yer veriyorum size dedim ama sırf proje benden çıktı diye dinlemediler. Gittiler Kerbela gibi bir yere yaptılar. Sonra fuarı buraya getirin dedim onu da çok farklı bir yere yaptılar ve fuar orada yapayalnız bir şekilde duruyor. Halbuki düşünsene fuarın burada olduğunu, ne kadar güzel olacaktı. Bir de Kaynaklar, Belenbaşı ve Doğancılar’ı da otel-köy haline getirecektik. İzmir için hatta Ege Bölgesi için bir proje hazırlamıştık. Köy evlerine restorasyon yapacaktık. Mesela Hilton’da kalacak adam gelecek, kümesten yumurtasını alacak, inekten süt sağacak ve böylece doğal bir otel olacaktı. Şirince gibi bir yer olacaktı hatta Şirince bile yanında basit kalacaktı. Bizimki daha detaylı olacaktı ve orası İzmir’in bir eğlence merkezi haline gelecekti. Çünkü lokasyon olarak İzmir’in en ideal yeri, otoyol orada Çeşme’ye, Kuşadası’na veyahut herhangi bir yere gidebilmek için yollar mevcut. Hem otoyol var hem de tali yollar var. Orası düzenlemelerle birlikte İzmir için harika bir yer olacaktı. Ama ufku küçük olanlar bu şehri yönetirse böyle olur. Şimdi de bizim yaptıklarımızı satıyorlar” diye konuştu.

“DEVRET-DEVRET”

Kamuoyunda çıkan yap-işlet-devret tartışmalarına da değinen Cemil Şeboy, “Bu yap-işlet-devret değil. Bunun adı devret-devrettir. Orada zaten bir proje, bir yapı var. Orada eski hobi bahçeleri vardı ne oldu onlara. Oralarda çalışan adamları attılar, ağaçları kestiler. Yemyeşildi, cennet gibiydi. Şimdi baktığımızda ise ortada bir şey kalmadı. Neden öyle yaptılar zannediyorsunuz. Bugün için yaptılar. Bugüne hazırlıktı. Niye buraları yıktınız diye sorduğumuzda engellilere yönelik tesis yapacağız dediler. İki tane masa koydular. Şimdi niye yok o engelli tesisleri. Bunların hepsi algı operasyonu. Niye yalan söylediniz. Bu alanları perişan haline getireceksin sonra birilerine peşkeş çekeceksin. Madem bu kadar bu projeye inanıyorsun, yapmak istiyorsun. O halde kendin yap. Niye başkasına veriyorsun. Belediye olarak kendi gücün yok mu?” değerlendirmelerinde bulundu.

ERCAN TATI KONUŞTU

Buca Gölet Alanı’nı hakkında bir diğer görüş aldığımız isim ise 2009-2014 yılları arasında Buca Belediyesi başkanlığı yapmış Sayın Ercan Tatı idi. Yeşil alanlarla ilgili duyarlılığıyla bilinen Ercan Tatı ise bambaşka noktalara değindi. Söz konusu alanın halka yönelik bir alan olduğuna vurgu yapan Ercan Tatı, bu özelliğinin korunması gerektiğini ve halkın yararına yapılacak hiçbir yeniliğe karşı çıkmayacağını söyledi. Ercan Tatı, “Gölet’in tabi ki bakıma ihtiyacı çok fazladır. Çünkü bitkiyle, toprakla ve suyla uğraşmak nihayetinde zor bir iştir. Halka yönelik bir alan olduğu için de kar beklentisi olabilecek ticari bir alan değildir. Halkın ucuz fiyata çay ve kahve içebileceği, düğün yapabileceği bir alan olduğu için belediyenin de desteklemesi gereken bir alandır. Buca belki yeşiliyle, sularıyla, yıllardan beridir övünürdü ama yeşili tam manasıyla Gölet’te görebiliyordu. Benim dönemimde de ticari olarak zorluklar çıktı. Sermaye artışıyla besleyip, kötü gidişin önüne geçmeye çalıştım ancak benim meclisim beni anlamamıştı. Benim meclis tablomla şimdi ki meclis tablosu aynı değil. Fakat yine de ufak tefek kiralamalarla vs. ayakta tutmak için büyük bir uğraşı verdik ve ayakta tuttuk. Geldiğimiz şu durumda öğrendiğim ise Gölet’te bir kiralama sistemi yapılıyor. Öncelikle şunu söylemek istiyorum, ben yeniliğe sonuna kadar açık bir insanım. Yenilik her zaman daha yeni şeylerin önünü açar. Eğer bu yenilik de halkın faydasına olacaksa, oradaki tesisler yenilenecekse bundan daha güzel bir şey olamaz. Gölet’teki tesislerin ve yeşil alanların zaten bakıma ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bunların bakımı yapılıp, halkın hizmetine sokulacaksa zaten çok güzel bir şey olacak. Bunlara hayır demek önce bir eski belediye başkanı ve daha sonra bir Bucalı olarak bana ters düşer. Benim köküm 1928 yılından beridir Buca’da bulunuyor. Evet Gölet güzelleşecekse, Buca güzelleşecekse bunun her zaman arkasında dururum. Yeni olan her şeye açığım. Zaten bizim temsil ettiğimiz parti Cumhuriyet Halk Partisi, yani devrimci ve yenilikçi bir parti” değerlendirmelerinde bulundu.

“KÜÇÜK ESNAF KORUNMALI”

Esnafın zor günler yaşadığına da dikkat çeken Ercan Tatı, Gölet’e yapılacak yeni çalışma ile esnafa zarar verilmemesi gerektiğini de belirtti. Ercan Tatı, “Buca’da bir aqua park, sanat kafe olması restoranların yenilenmesi, ufak tezgahların olması ve incik boncuk satılması yani bu alanın bir panayır alanı gibi olmasını bende çok isterim. Benim bu projede dikkat çekmek istediğim başka bir nokta var. Şu gerçeği unutmamak lazım, Türkiye’de son 7-8 senedir ticari olarak işler çok kötü gidiyor. Buca’da da bu durum çok net bir şekilde gözlemlenebiliyor. Kendi sahip olduğum dükkanların karşısında bulunan hemen hemen bütün dükkanlara, kiralık ya da satılık ilanı asılıyor. Buca’nın diğer bölgelerinde de bu durumun geçerli olduğunu görebilirsiniz. Forbes Caddesi, Menderes Caddesi esnafının neredeyse bitmiş durumda olduğunu duyuyoruz. Ekonomi kötü olduğu için küçük ve orta ölçekli esnaflara zaten sahip çıkamıyoruz. Projeyi incelemedim ama yapılması planlanan dükkanlar esnafımızı zora düşürecekse, esnafımızın ticaretini hançerleyecekse o hiç olmaz. Biz hala mahallenin sıcak ve samimi bakkal amcalarına sahip çıkılması gerektiğini düşünüyoruz. Benim bu söylediğime Sayın Buca Belediye Başkanımız Levent Piriştina, eski belediye başkanlarımızdan sayın Cemil Şeboy, Ertan Erdek, Işılay Saygın, Yüksel Çakmur ve her şeyden önce bütün Bucalılar katılacaktır” diye konuştu.

“YEŞİL ALANLAR KORUNMALI”

Küreselleşen dünyada yeşil alanların çok azaldığını da belirten Ercan Tatı, “10 yıl İzmir il genel meclisi üyeliği 5 yıl da belediye başkanlığı yapmış biri olarak, her zaman yeşil alan taraftarı bir insan oldum. Amacım Gölet ve gölet alanlarının çoğalmasıdır. Belediyeyi aldığımda kişi başına 1.20 metrekare yeşil alan düşüyordu, bıraktığımda ise 6 metrekareye kadar çoğaltmıştık. Ben yeşil alanda büyüdüm ama şu anda çocuklarıma, torunlarıma yeşil alan bırakamıyorum. O yüzden benim isteğim Gölet ve gölet gibi alanların çoğalmasıdır. 5 yıllık görevim sürecinde yaptığım parklar, rekreasyon alanları bu durumu zaten apaçık ortaya koyuyor. Kişilerin ne düşündüğünü bilemem ama benim tek düşüncem Gölet ve onun gibi yeşil alanların bakımı yapılsın, daha güzel bir şekilde halkın hizmetine açılsın. Bir de söylediğim gibi işin ticari boyutunu da düşünmek gerekiyor. Çünkü benim gözlemlediğim Buca’da birçok esnaf kepenk kapatıyor. Bu tür bir faaliyetin esnafımızı çok zorda bırakacağı endişesini taşıyorum. Bu konunun kamuoyunda bu kadar tartışılmasının nedenlerimden bir tanesi de projenin detaylarının halka açıklanmasının uzamasıdır. Bununla ilgili basına en baştan detaylı bir açıklama olması gerekiyordu” şeklinde konuştu.

“BELİRSİZLİKLER VAR”

Son olarak projedeki belirsizliklerin de olduğunu ifade eden Ercan Tatı, “Yap-işlet-devret modeli yasal olarak baktığımızda herhangi bir engeli yok. İyi örnek iyi örnek, kötü örnek de kötü örneği doğuracak diye bir şey yok. Bir şey doğruysa sorun yoktur zaten asıl olan da doğruyu bulabilmektir. Beni ihale sistemi ilgilendirmiyor. Eğer yasal olmayan bir şey varsa kanunu ilgilendiren bir şeydir. Projeyi yapan bir belediye başkanı var. Ona inanmamız gerektiğini düşünüyorum zaten halka yalan söyleme gibi bir durum varsa halk gerekli karşılığı verir. Bir şey söylememize gerek bile olmaz. Benim mantığım sadece şunu almıyor. Gölet Alanı geniş görünüyor olabilir ama aslında dar bir alan. O kadar dükkan oraya nasıl sığacak. Bu yapılacak dükkanlarla orası bizim daha önce özellikle mübarek Ramazan aylarında yaptığımız gibi panayır alanı gibi mi olacak yoksa lüks bir alan mı olacak. O kadar dar yere belirtildiği kadar dükkan sığması mümkün gözükmüyor. Eğer sığdırmaya çalışırsanız da yürüyecek alan kalmaz, halk mağdur olur” dedi.