Baro Başkanı Yılmaz: İlk turda sandık güvenliği sağlanamadı!

“İlk turda sandık güvenliği sağlanamadı” diyen İzmir Barosu Başkanı Yılmaz, 28 Mayıs için, “Oyunuzu kullanın ve oyunuza sahip çıkın” çağrısı yaptı

Haber Giriş Tarihi: 20.03.55363 02:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.55363 02:20
ilksesgazetesi.com

NUR ENGİN

İLKSES TV ekranlarında yayınlanan ‘Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa’ programının bugünkü konuğu İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz oldu. 14 Mayıs seçimlerinde sandık güvenliğinin sağlanamadığını vurgulayan Yılmaz, İzmir Barosu’nun hayata geçirdiği ‘Her okulda bir avukat’ projesinden bahsetti. İkinci tur seçimlerinde sandık güvenliğinin sağlanması için 3 bin avukata eğitim verdiklerini dile getiren Yılmaz, yurttaşlara da kritik bir çağrı yaptı: “Gidin oyunuzu kullanın ve oyunuza sahip çıkın.”

VATANDAŞTA GÜVEN YOK

14 Mayıs seçimlerinde yaşanan usulsüzlükleri anlatan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, “Sandık kurullarında yer alan arkadaşlar kriz masamızı aradılar. Seçimle ilgili bilgisi olmayan eğitilmemiş insanların sandık başında olduğunu gördük. Bunun varlığı bazı insanları rahatsız ediyor, bu rahatsızlık devam ediyor, ilçe seçim kurularına bazı başvurular oldu, parti yöneticilerinden bir kısmı da hukukçu. İzmir Barosu’na kayıtlı avukatlar baronun hukuksuzluk yaptığını öne sürecek noktaya getirdiler. 3 bine yakın avukat arkadaşımız seçimle ilgili eğitim aldı. Eğer bir hukuksuzluğun peşinde koşuyorsanız orada avukat olmasını istemezsiniz. Her okulda bir avukat projemize karşı çıktılar. Sandık güvenliğini sağlamak aslında bizim görevimiz değil ama bazı maddeler bize bu görevi veriyor. Bu aslında devletin görevi. Vatandaşta güven yok, bunun sorumlusu avukat değil iktidarın temsilcileridir. O güvensizlik nedeniyle biz sandıklara sahip olalım istiyoruz” dedi.

NE YAPACAĞINI BİLMEYEN SANDIK BAŞKANLARI VAR

Konuşmasını sürdüren Yılmaz, “Oy kullanırken kimlik belgelerinin dikkate alınmıyor olması, birilerinin vatandaşların yanında kabine girip yardımcı olmaya çalışması gibi usulsüzlüklerin varlığı tespit edildi. Ne yapacaklarını bilmeyen birtakım sandık başkanları var. 14 Mayıs’taki seçimle ilgili 2 bin avukatımızı, şimdi 3 bin arkadaşımızı görevlendireceğiz. Son eğitimimizi dün yaptık. Bazı siyasal kimlikler baronun görevlendirdiği avukatların sandıkta işi yok dese de, biz tüm siyasi partilere gelin bu çalışmayı birlikte yapalım dedik. İzmir Barosu eğitim veriyor, git o okulda kal ve denetle demiyor. Biz görevlendirmemizi eğitim anlamında yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ TURDA SANDIK GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

“İlk turda sandık güvenliği sağlanamadı” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci turda mutlaka sağlanmalı. İzmir gibi büyük bir kentte bunu konuşuyorsak o zaman başka illerde nasıl sağlanacak? Diğer alanlarda bunun sağlanması lazım. Bunu yapacak olan da siyasi iktidardır. Bunun adı demokrasi değildir, bir adamın yönettiği ülkede demokrasiden bahsedilmez. Laik, demokratik, sosyal hukuk devleti bugün bu ülkede yok. Sandık güvenliği konusunda diğer illerdeki barolarla da çalışmalarımız var. Deprem hukukuna ilişkin de bu çalışmaları yapıyoruz. Barolar Birliği de yapıyor bu çalışmaları. Ulaşabildiğimiz tüm illere bilgilerimizi paylaşmak adına eğitim çalışmalarını yönlendirdik.”

YAPILMADIĞINI SÖYLEMEK İYİMSERLİK OLUR

Deprem bölgesinde bulunan illerdeki seçim sürecine ilişkin de mesajlar veren Yılmaz, “Deprem bölgesi çok sıkıntı yaşayan bir bölge. Orada bulunan yurttaşlarımız büyük acılar çekti. Bu bir seçim yurttaş istediği kişiye oy verecektir. Deprem bölgesine gidecek yurttaşlarımızın gidiş dönüş masraflarını karşılamak adına bir çalışma yapıldı başka platformlarda. Demokratik yapıya 5 yılda 1 oyla katılıyorsunuz. Orada ne kadar usulsüzlük yapıldı, yapılmadı bilmiyorum. Bugün burada, İzmir’de bile usulsüzlükten bahsediyorsak orada yapılmadığı söylemek fazla iyimserlik olur. Sandıktan çıkan iradenin tartışmasını yapamazsınız. Usulsüzlük vardır ya da yoktur demiyorum” şeklinde konuştu.

OYUNUZU KULLANIN VE SAHİP ÇIKIN

İkinci tur seçimi için ‘sandık’ çağrısı yapan Yılmaz, “5 yılda bir seçim yapıyoruz artık bu seçimin tüm yurttaşlar için önemli olduğunu biliyorum. 9,5-10 milyon kullanılmayan oy vardı. Sandık başına gitmeyen yurttaşların sandığa gitmesi lazım. Oy kullanmayanların çoğu gençler, onların geleceklerine sahip çıkması gerekiyor. Bu ülkeye sahip çıkmak istiyorsanız yurttaşlık görevinizi yerine getireceksiniz. Biz de usulsüzlük olmasın diye bir çalışma başlattık. Herkesten talebim gidin oyunuzu kullanın ve oyunuza sahip çıkın. Oyumu kullandım gidiyorum demeyin, sayımlar bitene kadar okul bahçesinde bulunun” açıklamasını yaptı.