Katma değerli üretim ile riske son verilebilir

Tekstil sektörüne ilişkin özel değerlendirmelerde bulunan EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul, sektörün karşı karşıya kaldığı konkordato riskine katma değerli üretimle son verilebileceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 08:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 08:39

TUNAY AFYON/ÖZEL HABER- Ege Giyim Sanayiciler Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, tekstil sektörüne ilişkin özel değerlendirmelerde bulundu. Ertuğrul, tekstil sektörünün karşı karşıya kaldığı konkordato riskine katma değerli üretimle son verilebileceğini söyledi. İhracatçılar için düşük faizli reeskont kredilerinin olduğunu ancak bunlara ulaşmakta da zorlandıklarını ifade eden Ertuğrul, “Ancak bu kredilerin çıkması da uzun zaman alıyor ve onun da faizini peşin istiyorlar. Her anlamda hazır giyimci finansal sıkışıklık içinde” dedi.

FARKLI TEŞVİKLER VERİLEBİLİRDİ

Ertuğrul, ekonomide uygulanan sıkılaşma politikası çerçevesinde faizler artırıldığı için bugün tekstil sektöründeki işletmelerin finansman maliyetleri çok arttığı ve finansmana ulaşımın güçleştiğini aktardı. Sektördeki mevcut tablo nedeni ile işletmelerin finansman sıkıntısına düştüğünü vurgulayan Ertuğrul, “Finansmana erişim konusunda özellikle ihracatçı firmalara farklı teşvikler verilebilirdi” dedi. Tekstil sektöründe 2024 yılının ikinci yarısından sonra iyileşme beklendiğini ifade eden Ertuğrul, “Sektörün ülke ekonomisine katkısının devam etmesi katma değerli üretim ile mümkün. Sektördeki firmaların kendi marka ve koleksiyonlarını oluşturarak daha çok gelir sağlayacak katma değerli üretim yapması artık bir zorunluluk haline geldi. Ayrıca yeşil mutabakata uyum sürecine de firmaların en kısa zamanda adapte olması gerekiyor” diye konuştu.

UYGUN KREDİ VURGUSU

Hazır giyim sektöründeki sorunların çözümünde en büyük görevin ekonomi yönetimine düştüğünü dile getiren Ertuğrul, “Merkez Bankası tarafından belirlenen politika faizinin yüzde 50 olmasına rağmen sanayici ve iş dünyası ancak yüzde 65 faizle krediye ulaşabiliyor. Emek yoğun bir sektörüz ve EXİMBANK başta olmak üzere bankaların işletmelere daha uygun şartlarda kredi vermeleri için gerekli teşvik mekanizmaları çalıştırılabilir. Özellikle ihracat yapan firmalar desteklenebilir” ifadelerini kullandı. Sektördeki aktörler olarak rekabetçiliği kaybetmelerinin pazar payı ve üretimi kaybetmek olduğunu vurgulayan Ertuğrul, “Bunun sonucu da kepenk kapatmak olur. Bu derece ülkeye katkısı olan sektörlerin özel düzenlemelerle desteklenmesi şart. Reeskont kredilerinde daha hızlı ve faizi önden talep etmeyen düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. İhracatçıya özel kredi muslukları açılmalı” dedi. Türkiye’nin enflasyon ile mücadelesinin çok boyutlu olduğunu, faiz artırmanın yanında cari açığın kapatılması için ülkeye döviz girişinin artması gerektiğinin altını çizen Ertuğrul, “Bunun da iki yolu var, biri turizm diğeri ihracat. İhracatımıza baktığımızda, otomotiv, tekstil ve hazır giyim en önde gelen sektörler. Hazır giyim sektörü olarak rekabetçiliğimiz fiyat üzerinden oluyor. Düşük döviz kuru fiyat üzerinden rekabetçiliğimizi erittiği için pazar kaybediyoruz” diye konuştu.