ABD, Kıbrıs ile ekonomik ilişkilerini geliştirmek istiyor

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD'nin Kıbrıs'la ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediğini, bunun için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 23.07.46360 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.46360 18:30
ilksesgazetesi.com

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs'ın ekonomisinin ivme kazandığını belirterek ABD'nin Kıbrıs'la ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediğini, bunun için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Romanya temaslarının ardından Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havaalanı'na inen Joe Biden, 52 yılın ardından adayı ziyaret eden ABD’li ilk üst düzey yetkili oldu. Biden'ı, Larnaka Uluslararası Havalimanı'nda, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Micheal Koenig karşıladı.

Biden, ziyareti uzun zamandan beri sabırsızlıkla beklediğini ifade ederek, eski Amerikan Başkan Yardımcısı Linden Johnson'dan sonra Kıbrıs'ı ziyaret eden ilk Başkan Yardımcısı olmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Rum hükümetinin daveti üzerine adaya geldiğine işaret eden Biden, ziyaretinde ABD ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin büyüyen işbirliğine verdiği değeri vurgulamak istediğini kaydetti.

Adanın Avrupa'da ve bölgesel enerji güvenliğindeki rolüne dikkat çeken Biden, görüşmelerinde Ukrayna'daki gelişmeleri de ele alacaklarını, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi karşısında kararlı olunması gerektiğini savundu.

TİCARİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN BURADAYIM

Kıbrıs'ın ekonomisinin bir ivme kazandığını dile getiren Joe Biden, ABD'nin Kıbrıs'la ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediğini, bunun için gerekli çalışmaları yapacaklarını bildirdi.

Ziyaretinde her iki toplumun liderleri ile bir araya geleceğini söyleyen Biden, "Şu konuda açık olmak istiyorum: ABD, Kıbrıs cumhuriyetinin tek meşru hükumetini tanır. Ve benim ziyaretim ve ada genelinde yapacağım ziyaret bunu değiştirmeyecek. Bu, benim kişisel görüşümdür. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin pozisyonu ve tüm dünyanın pozisyonudur" ifadesini kullandı.

 

Kıbrıs'la ilgili yaptığı görüşmelerde müzakerelerin önemli bir odak noktası olduğunu kaydeden Biden, iki toplum lideri ile de görüşmek için sabırsızlandığını dile getirdi.

Joe Biden, adayı 40 yıldır iki toplumlu iki bölgeli bir federasyonla birleşmiş bir Kıbrıs olarak görmek istediğini, son zamanlarda atılan adımlardan dolayı cesaretlendiğini vurguladı.

Adada barışın her zaman mümkün olduğunu anlatan Biden, "Kıbrıs'ın, siyasi liderler ve toplum liderleri arasında gerçekleşen tarihi ve dini diyaloğundan ve adadaki kutsal yerlerin restorasyonundan memnuniyet duymaktayım" diye konuştu. (AA/LARNAKA)