TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Almam’ diyen bile sırada şans değil ‘yoksulluk oyunu’

Ev, araba almak veyahut iyi bir geleceğin inşası günümüz şartlarında hayal olurken, vatandaş umudunu şans oyunlarına bağladı. Alım gücü azaldıkça şans oyunlarında kuyruk uzuyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2022 05:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Almam’ diyen bile sırada şans değil ‘yoksulluk oyunu’

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Yeni bir yıla girmemize sayılı günler kala şans oyunları talep görmeye devam ediyor. Hayat pahalılığı, alım gücünün her geçen gün azalması gişe önlerinde uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Ev, araba almak veyahut iyi bir geleceğin inşası günümüz şartlarında hayal olurken, vatandaş umudunu şans oyunlarına bağladı. Geçen yıllara oranla özellikle kazı kazanların patlama yaptığını söyleyen İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Bayileri Esnaf Odası Başkanı Paşa Çakmak, çeyrek biletlerin ise yüzde 65’inin satıldığını açıkladı. ‘Almam’ diyen kişilerin dahi şans oyunlarına yöneldiğini kaydeden Çakmak, “Konak Kemeraltı Çarşısı’nda Milli Piyango Bayilerinin önünde oluşan uzun kuyruklar en büyük örnek. Özellikle geçen yıl büyük ikramiyeyi satan işletmelerin önünde bu sene daha uzun kuyruklar oluşuyor” dedi.

Öte yandan, sahte bilet konusunu da gündeme getiren Çakmak, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile ortaklaşa faaliyete geçirdikleri kare kodlu bilet uygulamasına işaret etti. Başkan Çakmak, “Vatandaş bu kare kodunu okuttuğu an bileti satan işletmenin Odamıza üye olup olmadığını haliyle de biletin sahte olup olmadığını anlayabiliyor. Bayileri sorgulatabilirler” bilgisini paylaştı.

YÜZDE 65’İ SATILDI

“Özellikle çeyrek bilete yoğun bir ilgi var” diyerek sözlerine başlayan Çakmak, “Bu kadarını ummuyorduk. Yaşadığımız ekonomik kriz ‘almam’ diyene dahi bilet aldırttı. Kazı kazanlar özellikle yok satmaya başladı. Günlük bin 500 lira kazanan kazı kazan bayileri var. Bu sene özellikle kazı kazanlar patlama yaptı. Haliyle bundan milli piyango biletleri de etkilendi. Cuma günü gelen son habere göre çeyrek biletlerin yüzde 65’i satılmış” ifadelerini kullandı.

HAYALLERİNİ ÇEYREK BİLETE YASLAYANLAR

Başkan Paşa Çakmak, sözlerine şöyle devam etti: “Ev ya da araba almayı hayal olarak gören insanlar ya da iyi bir geleceğin kaygısı içinde olanlar umudunu milli piyango biletlerine, şans oyunlarına bağladı. Eskiden bir gelenekti diye alınıyordu ama günümüz koşullarında hayallerini bir çeyrek bilete yaslayanlar var. Sadece yılbaşı biletleri değil, kazı kazanlara da rağbet fazla. Hatta kazı kazanlar milli piyango biletlerinden daha fazla alınıyor. Yoksulluk, alım gücünün her geçen gün azalması vatandaşın şans oyunlarına yönelmesine sebep oldu. Konak Kemeraltı Çarşısı’nda Milli Piyango Bayilerinde oluşan uzun kuyruklar en büyük örnek. Özellikle geçen yıl büyük ikramiyeyi satan işletmelerin önünde bu sene daha uzun kuyruklar oluşuyor. Bu anlamda İstanbul başı çekiyor.”

SAHTE BİLETLERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN

Sahte biletlerin önüne geçmek için İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile ortaklaşa faaliyete geçirdikleri kare kodlu bilet uygulamasına da dikkat çeken Başkan Çakmak, “Vatandaş bu kare kodunu okuttuğu an İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ve Odamızın resmi internet sitesine ulaşabiliyor. O site üzerinden, bileti satan işletmenin Odamıza üye olup olmadığını haliyle de biletin sahte olup olmadığını anlayabiliyor. Bayileri sorgulatabilirler. Bu da İzmir’de bir ilktir. Vatandaşlar herhangi bir sorunda Odamızı arayabilirler” dedi.

HER YAŞ GRUBUNDAN OYNAYAN VAR

Günümüz şartlarında şans oyunlarının yaşlara göre değişiklik gösterdiğine vurgu yapan Çakmak, “Artık hacılar bile şans oyunu oynuyor. Her yaş grubundan oynayan var. 80 yaşında bastonla gelip oynayanlar var. Yaşlı grup TJK oynuyor. Gençler genellikle İddaa oynuyor. Bir de tezcanlı arkadaşlar var. Onlar hemen kazanmak istiyorlar, kazı kazan oynuyorlar. Sakin olan insanlar var. ‘Ben kaybettim, hadi bana eyvallah’ diyor. İşadamları da gelip oyun oynuyor. ‘Cep telefonuna yüklemem’ diyor. Kazı kazan ya da başka oyun oynuyor, hemen kaçıyor. 100 lira mı kazandı? ‘Ver arkadaşım, gideceğim’ diyor. Türkiye, Las Vegas oldu, artık Kıbrıs’a gitmeye gerek yok. Özellikle İstanbul daha fazla oynanıyor. Buna hiçbir arkadaş, hiçbir oda başkanı el atmadı. Çünkü burada bir çeteleşme var, markalaşma var” bilgisini de paylaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.