TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ALMA Ödüllü Ak’tan bilimsel bir öykü

Yazar Behiç Ak, doğayla insanın uyum içinde yaşayacağı bir gelecek için bilimsel bir öykü sunuyor

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2023 10:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
ALMA Ödüllü Ak’tan bilimsel bir öykü

SULTAN GÜMÜŞ KAYA 

Günışığı Kitaplığı'nın Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı (SKA) anlatan kitaplarının ilki olan Behiç Ak imzalı Ayşe'nin Bulut Projesi okurla buluştu. Müren Beykan editörlüğünde çıkan kitabı yazan ve resimleyen Ak, ‘Gülümseten Öyküler’ ve ‘Tombiş Kitaplar’ dizilerinin yanı sıra resimli öyküleriyle de biliniyor. 
Ak, doğayla insanın uyum içinde yaşayacağı bir gelecek için bilimsel bir öykü anlatıyor. Dünyanın en önemli sorunlarından su krizine dikkat çekerken, bir çocuğun gözünden, kentleşmenin, ormansızlaşmanın, iklim değişikliğinin gezegenin su  kaynaklarına ciddi etkilerini aktarıyor. Su Uzmanı Dr. Akgün İlhan'ın danışmanlığında yenilenen resimli kitap, çocukları ve yetişkinleri, tüm ekosistem üzerine birlikte öğrenmeye çağırıyor.

AYŞE VE KEDİSİ SARMAN… 
Ayşe, tırmanmaya bayıldığı ceviz ağacının kurumaya başladığını görüp, evden su getirmeye koşar. Ancak, yağışsız geçen günler nedeniyle su kesintisi başlatılmıştır. Demek ki bir yağmur bulutu oluşturulmalıdır. Aman nasıl? O sırada tepelerinde beliren minik bir bulut, Ayşe ve kedisi Sarman’ı gökyüzünde bir gezintiye çıkarır. İkisi de doğadaki su döngüsünden çevre kirliliğine, yenilenebilir enerji kaynaklarından suyun verimli kullanımına ve şehir planlamasına kadar pek çok şey öğrenecektir. 

kitap-3

BEHİÇ AK HAKKINDA
Samsun'da doğdu, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den beri günlük bir gazetede bant karikatür çiziyor. Çocuk kitabı yazarlığı ve çizerliği, oyun yazarlığı ve sanat yönetmenliğinin yanı sıra belgesel film alanında da çalışmaları var. İlk yayımlandığı Japonya’da ödül kazanan ‘Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı’ adlı resimli çocuk kitabı, Günışığı Kitaplığı tarafından özgün bir tasarımla yenilendi ve Çinceye çevrildi. (2014) Dünyanın en saygın ödüllerinden Hans Christian Andersen ve Astrid Lindgren Anma (ALMA) ödüllerine de aday gösterilen sanatçının kitapları çeşitli dillere çevrildi. 

SKA YAYINCILAR SÖZLEŞMESİ NEDİR?
SKA Yayıncılar Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler ile Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin (IPA) işbirliğiyle hazırlandı. 2015'te kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA), sağlıktan toplumsal cinsiyet eşitliğine, eğitimden inovasyona kadar çeşitli alanları kapsıyor. 17 amaç, dünya genelinde bu konulardaki çabaları harekete geçirmeyi, her türlü yoksulluğu sona erdirmeyi, eşitsizliklerle ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi ve tüm bunları yaparken kimseyi geride bırakmamayı öngörüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.