TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aliağa’da yeni panik: Gemi gitti, cüruf geliyor!

Aliağa’da kurulmak istenen cüruf tesisine Bakanlık tarafından verilen ‘ÇED olumlu’ kararı tepkilere neden oldu. Yargıya başvurmaya hazırlandıklarını söyleyen ALÇEP Sözcüsü Küçükakyüz, “Nasıl ki gemiyi geri gönderdiysek bu tesislerin kurulmasını da engelleyeceğiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2022 07:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aliağa’da yeni panik: Gemi gitti, cüruf geliyor!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İzmir’in Aliağa ilçesi, Türkiye’de çevre kirliliği denilince ilk akla gelen ilçelerden biri... Meslek odaları, çevre örgütleri ve yurttaşların direnişiyle asbest yüklü Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökümü engellense de bölgede doğaya ve insan sağlığına yönelik saldırılar sürüyor. Son olarak Aliağa’da sayısı hızla artan cüruf depolama ve bertaraf tesislerinden birinin daha halkın ÇED toplantısını yaptırmamasına karşın, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED raporu onayladı. Şehitkemal Mahallesi’nde Ekovar Çevre Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından kurulmak istenen ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi’ projesinin hayata geçmesi durumunda; İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa illerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı bulunan çelikhane tesislerinde çelik üretimi faaliyeti sonucunda oluşan cüruf atıkları bu alanda toplanacak. Tesisin yapılmak istendiği parsellerin önemli bir kısmının tarım alanı statüsüne sahip olduğunu kaydeden Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için yargıya başvuracaklarını açıkladı. Küçükakyüz, “Zaten havamız çok kirli, zaten kanser olup ölüyoruz... Pes etmeyeceğiz. Nasıl ki Nae Sao Paulo’yu geri gönderdiysek bu tesislerin kurulmasını da engelleyeceğiz” açıklamasını yaptı.

7 İLİN ATIĞI ALİAĞA’DA TOPLANACAK

Tarım arazilerine, göletlere ve yaşam alanlarına zarar vermesinden dolayı projeye karşı çıktıklarını belirten Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, “Aliağa halkı eğer mücadele edilirse kazanabileceğini Nae Sao Paulo gemisinde bir zafer kazanarak gördü. Burada kurulacak tesiste sadece cüruf depolama değil aynı zamanda endüstriyel atıkların yakılarak bertaraf edilmesi planlanıyor. Batı Ege ve Güney Marmara’da 7 ilden atıkları Aliağa’ya getirerek burayı daha da kirletme yönünde bir adım atıyorlar. Buna karşı geçen yıl, halkı bilgilendirme toplantısında yöre halkıyla birlikte tepkilerimizi dile getirmiş hatta toplantıyı da yaptırmamıştık. Orada yaşayan hiçbir insan, hiçbir köylü bu tesisin yapılmasını istemiyor. Tesisin yapılacağı yer 6 köyün tam ortasında yer alıyor. Gölet, bal ormanı, yer altı su kaynaklarının geçtiği bir bölge. Cürufun tehlikeli atık olduğu TÜBİTAK raporlarıyla belirtildi zaten. En son TMMOB ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu Aliağa çevresi ile ilgili araştırmalarda buraya artık bir çivi dahil çakılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Hava kalitesi kötü... Daha önce fabrikalar cüruf atıklarını Foça yolu üzerinde döktüler, orada ‘cüruf dağları’ oluşturdular” dedi.

GEMİYİ NASIL GERİ GÖNDERDİYSEK...

Endüstriyel atık bertaraf tesisi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için dava açmaya hazırlandıklarını dile getiren Küçükakyüz, “Yöre halkı ve muhtarlarla birlikte bir toplantı yaptık. ÇED olumlu raporunu yargıya taşıyacağız. Bilirkişilerin gelip değerlendirmesini istiyoruz. Bu raporun iptal edilmesini istiyoruz. Her alanda mücadeleyi sürdüreceğiz. Anayasal haklarımız çerçevesinde her türlü tepkiyi göstermeye devam edeceğiz. Tesisin yapılmak istenildiği bölgede çok sayıda insan yaşıyor. İnsanların ve diğer tüm canlıların sağlığı, tarım arazileri, yer altı su kaynakları büyük bir tehdit altında. Zaten havamız çok kirli, zaten kanser olup ölüyoruz... Bu bölgede 7 tane başvuru vardı Ekovar Çevre Geri Dönüşüm A.Ş.’ninki onaylandı. Muhtemelen onlara da ÇED olumlu raporu verilecektir. Dolayısıyla onlara karşı mücadelemiz de sürecek. Pes etmeyeceğiz. Nasıl ki Nae Sao Paulo’yu geri gönderdiysek bu tesislerin kurulmasını da engelleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.