TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ali Çalış: Futbola yeni yorumlar katmak istiyorum 

Bölgesel Amatör Lig’de sezonu 3. olarak tamamlayan Alaçatıspor’un antrenörü Ali Çalış, başarılı sezonun ardından gazetemize özel açıklamalarda bulundu....

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 09:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ali Çalış: Futbola yeni yorumlar katmak istiyorum 

HÜSEYİN DEMİR

Altay Spor Kulübü'nde yeşil sahalara ilk adımını atarak, Ege kulüplerinde forma giyen, oyunculuk kariyerinden sonra antrenör olan İzmirli Ali Çalış ile futbol üzerine keyifli bir röportaj yaptık... 

344acb5f-2b17-4e6f-82d8-11cc945da625

Futbol serüveniniz nasıl başladı? Kısaca oyunculuk döneminden bahseder misin?
Futbola Altay altyapısında başladım. A takıma kadar Altay bünyesinde kaldım. Profesyonel kariyerimin ilk dönemlerinde Muğlaspor, Afyonkarahisar gibi 2. Lig kulüplerinde kiralık olarak futbol oynadım. Daha sonra Göztepe ve İzmirspor ile sözleşme imzaladım. Sakatlıklar nedeniyle profesyonel futbol hayatım istediğim gibi ilerlemedi. Oyunculuktan sonra antrenör olmaya karar verdim. 

HEDEFLERİMİN PEŞİNDEN GİDİYORUM 
Antrenörlüğe geçişin nasıl oldu? Antrenörlük tutkunu nasıl ifade edersin?

Antrenörlüğe hep ideallarim ve hedeflerim doğrultusunda başladım. Futbolun içinden gelerek bu işin eğitimini aldığım için fark yaratabileceğime inandım... Hep hedeflerimin peşinden koşmaya devam ediyorum. Eğitimime ek olarak hareket ve antrenman bilimi üzerine yüksek lisansa başladım. TFF' nin eğitimlerini tamamlayıp geniş bir vizyonla futbola bakmak, kendimi yenilemek, geliştirmek istedim. Her zaman yeni bilimsel gelişmeleri takip edip futbola taktiksel olarak yeni yorumlar katmak istiyorum. 

1111-10

MAMÇO TÜRKİYE’NİN EFSANE MASÖRÜ 
Türkiye'nin emektar masörlerinden "Mamço" lakaplı babanız Mahmut Çalış ile Altay'da beraber çalıştınız. Babanızla aynı kulüpte çalışmak sizin için nasıl bir duyguydu?

Mamço benim hem babam, hem arkadaşım, hem de Türkiye'nin efsane masörlerinden… Babamla birlikte futbolcu, antrenör olarak çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Beraber çok keyifli zamanlar geçirdik. Onun tecrübesi ve iş kalitesi her zaman bana çok büyük katkı sağladı. Ben nerde çalışırsam çalışayım babamın her zaman desteğini görüyorum. 

BAŞARILI BİR SEZONU GERİDE BIRAKTIK 
Bölgesel Amatör lig sona erdi. Sezonu nasıl değerlendiriyorsun? Düşüncelerini merak ediyoruz? 

Ligin son maçında galibiyet alarak iyi bir sezon geçirdiğimizi söyleyebilirim. Zor bir fikstürden çıktık ve bu zor fikstürü avantaja çevirdik... Alaçatıspor’a geldiğimde takım lig 5'ncisiydi. Takım bütçesi ve yapılanma olarak Alaçatıspor’un yatırımlarını değerli buluyorum. Ligi 3. olarak bitirdik, sadece 5 gol yedik ve 9 maçta 23 puanlık bir serimiz var. Tabi bu bir ekip işi. İyi bir teknik ekibim var. Bize her konuda yardımcı olan, her problemimizi çözmeye çalışan, bize arkadaş gibi yaklaşan değerli Ozan Gençalp başkanım ve yönetimimiz var. İyi bir iş ahlakına sahip, çalışkan ve kaliteli futbolcu kardeşlerim var. Bize her konuda yardımcı olan destek ekibimiz var. Burdan hepsine teşekkür ediyorum. Bu sezon hedefimize ulaştık. Gelecek sezon adına lig bitince yönetimimizle oturup hedeflerimiz doğrultusunda değerlendirmemizi yapacağız.

nn-8

İZMİR TAKIMLARINI SÜPER LİG’DE GÖRMEK İSTİYORUZ 
İzmir takımlarının gelişimini nasıl değerlendiriyorsun? Süper Lig’de tekrardan İzmir takımlarını görür müyüz? 

İzmir kulüplerinin, Türk futbolu adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Ege Bölgesi'ninin kültürü, gençler için iyi bir yetiştirici ortam sağlıyor. Bu bölgeden yetişen futbolcular doğru eğitimle yeteneklerinin yanında üst düzey futbol oynayabilecek futbol aklını da kazanabiliyor. İzmir kulüpleri doğru yapılandığında, ekonomik olarak dengeli olduğunda, yetiştirici kimliğine tekrar döndüğünde tekrardan Süper Lig’de olacaktır. İzmir takımlarını yeniden Süper Lig’de görmek istiyoruz. 

FUTBOLA BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ
Futbol maçlarındaki istatistik, veri, edit ve gözlemlerin artık nasıl bir önemi var ? Neler söylemek istersin?

Yardımcı antrenörlük yaptığım dönemlerde eğitimini aldığım için analiz ve performans antrenörlüğü yaptım. Maç analistliği futbola bakşımı değiştirdi. Bireysel analiz, rakip analizi, takım analizi doğru yapıldığında sahadaki performansı her zaman yukarıya çekecektir. Alt liglerde teknoloji, yayın ve bütçe eksiği olduğu için büyük sıkıntılar yaşıyoruz. 

Ali Çalış'ın kariyer hedef ve planlarında neler var merak ediyoruz?
Hedeflerim ve ideallarimde aceleci davranmıyorum. Genç bir antrenör olduğum için sürekli öğreniyorum. Başarılı olarak, devamlı kendini yenileyerek, geliştirerek, çalışarak üst liglerde teknik direktörlük yapmak hedefim var. Gerçekçi hedefler koymak çok önemli. Üst ligleri yakaladıktan sonra yeni hedefler koymaya hak kazanabiliriz diye düşünüyorum. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.