TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ak sütün kara günü

Ulusal Süt Konseyi’nin, çiğ süt tavsiye fiyatının bugün itibarıyla üreticinin eline litre başına net 7,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine karar vermesi süt üreticilerini şoke etti. Mahmut Eskiyörük, “Bu karar, ak sütün kara günüdür” dedi

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2022 09:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ak sütün kara günü

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Ekim itibarıyla üreticinin eline litre başına net 7,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi, çiğ fiyatında değişime gitmedi. Öte yandan yağlı ve yağsız süt tozu ihracatına yılsonuna kadar kısıtlama kararı alındı. Yaşanan gelişmelerin ardından artan maliyetler çiftçiyi zor duruma soktu. Verilen kararı Tire Süt Kooperatifi eski Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Ak sütün kara günü” olarak değerlendirdi.

AK SÜTÜN KARA GÜNÜ

Tire Süt Kooperatifi eski Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Ak sütün kara günü. Süt fiyatlarının bugünkü koşullarda 10 TL olması gerekirken 7,5 TL de bırakılması bir politikadır. Düşük süt fiyatı ile yerli üretim bitirilmek isteniyor. Bu köylümüzün tasfiye edilerek tarım ve hayvancılığı sadece dev şirketlerin yapması planıdır. Kapitalist sistem gereği izlenen yol, tıpkı terziler yerine konfeksiyonların oluşması, tıpkı bakkalların yerine süpermarketlerin oluşması gibi bu da bir yöntemdir. Köylümüzün yok edilerek, tarım ve hayvancılığın yakın gelecekte önce yerli şirketlerin, daha sonra da çok uluslu şirketlerin eline geçme olasılığı beni korkutuyor. Türkiye Anadolu’nun yapısına uygun olmayan kapitalist anlayıştan vazgeçmeli, yolumuz kooperatifleşme olmalıdır. Köylümüz yakınmak yerine, aklını başına toplayıp oyunlara kanmamalı ve birliktelik ile kendilerine sahip çıkmalıdır” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİCİ HAYVANLARINI SATACAK

Karardan sonra üreticiler ise kara kara düşünmeye başlarken, birçoğu süt veren hayvanlarını satma kararı aldı. Üreticiler, “Süt üretiminde fiyatı belirleyen en önemli unsur süt ve yemin karşılıklı fiyatlarıdır. Kısaca bir litre süt parasıyla alınabilecek yem miktarı. Sürdürülebilir bir hayvancılık için bu miktarın 1,5 parite olması beklenir. Şu anda bu miktar 1,1 parite dolayında. Yem satıcıları satışların yüzde 30 düştüğünden bahsediyorlar. Manisa bölgesinde hizmet veren bir süt üreticileri birliği günlük 12 ton süt toplarken, 8 tona düşmüş. Başka illerde süt birlikleri süt toplama işini bırakmış. 10 baş ve altı sayıda inekle süt hayvancılığı yapan küçük aile işletmeleri üretimden çekiliyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.