TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AIDS kısa film yarışmasıyla anlatıldı

AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği tarafından düzenlenen HIV&AIDS Kısa Film Yarışması’nın ödül töreni Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapıldı. HIV&AIDS virüsüne farkındalık yaratmak için düzenlenen kısa film yarışmasını Mehmet İnan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Mandalina Kabukları’ kazandı

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2015 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
AIDS kısa film yarışmasıyla anlatıldı

TANER UYANIKER

HIV olgusunu gündemde tutmak, toplumun HIV konusundaki duyarlılığını, farkındalığını artırmak ve toplumsal duyarlılığın sinema sanatı aracılığıyla gelişmesine ve HIV/AIDS’in olağan bir enfeksiyon hastalığı olarak kabul edilmesine katkıda bulunmak için gerçekleştirilen HIV&AIDS Kısa Film Yarışmasını Mehmet İnan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Mandalina Kabukları’ adlı kısa filmi kazandı. AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği tarafından organize edilen yarışmaya, Pozitif Yaşam Derneği (PYD) ve Ege Üniversitesi HIV/AIDS Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAUM) de ortaklık etti.

“HASTALIK YAŞI DÜŞTܔ

Ödül töreninden önce konuşma yapan AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği Başkanı Prof. Dr. Demir Serter şunları söyledi: “Derneğimiz 1999 yılından beri faaliyet göstermektedir. Bu yıldan beri bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. 30 çeşit cinsel yolla bulaşan hastalıklar var. AIDS hastalığı son 5 yılda artmaktadır. HIV virüsü denilen virüs 81 yılında ortaya çıkartılmıştır ama daha önce Afrika’da mevcuttu. Dünyada günümüz itibariyle 35 milyonluk bir hasta var. Türk rakamları şeffaf değil. Bizim edindiğimiz bilgilere göre Türkiye’de 9 bin civarında olduğunu söyleyebilirim. Son 3-4 yılda yüksek bir artışa geçmiştir. Hastalık gittikçe genç yaşlara inmiştir. Bu tırmanışı durdurabilirsek Avrupa’da müstesna bir yerde olacağız. HIV enfeksiyonu tedavisi ve arkasından gerçekleştirilen AIDS tedavisi çok pahalı bir tedavidir. 20-30 yıl boyunca kişinin her gün ilaç alması gerekmektedir. Erken terhis edilmesi için herkesin test yaptırmasını istiyoruz. Keza hedef kitle 17-18’e düştü ve bu cinsel açıdan aktif grubu yönelik eğitici etkinlikler yapılabilir. Cinsel uyumu farklı gruplar önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Bunlara da eğitim verilmelidir. Bu yarışmayı da eğitim amaçlı gerçekleştirdik” dedi.

BEŞ FİLME ÖDÜL

Bunun dışında 24 filmin başvurduğu yarışmada beş filme ödül verildi. Birincilik ödülü dışında ödül alan eserler şunlar oldu: Mansiyon ödüllerini yönetmenliğini Seniha Canyurt’un yaptığı ‘Mandalina Kabukları’ ile yönetmenliğini Alaaddin Toy’un yaptığı ‘Gün Doğarken’ isimli kısa filmleri, üçüncülük ödülünü Emre Konyalı’nın yönetmenliğini yaptığı ‘Etiket’ adlı kısa film, ikincilik ödülünü ise yönetmenliğini Şenol Çöm’ün yaptığı ‘Sibel ile Tansel’ filmi aldı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.