TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aday değişse de sonuç değişmezdi

Seçimi Erdoğan’ın kazanmasıyla birlikte, Kılıçdaroğlu'na, seçmeninden ve bazı gazetecilerden “Genel başkanlığı bırakmalı” şeklinde, eleştiriler gelmeye başladı

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2023 05:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aday değişse de sonuç değişmezdi

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Seçimin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kanadında ve Millet İttifakı üyeleri arasında görüş ayrılıkları gözlemlenmeye başladı. Bazı kesimler Millet İttafakı’nın dağılacağını düşünürken diğer bir kesimde yerel seçimlere kadar ittifakın süreceğini düşünüyor. Diğer bir yandan ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun tekrar seçim kaybetmesi gereğiyle artık CHP Genel Başkanlığından istifa etmesi gerektiğini vurgulayan gazeteci ve seçmenler de var. Söz konusu tartışmaları değerlendiren Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, “Siyasi partilerde lider değişikliğinde toplumsal talepler önemli olmakla birlikte, partilerin örgütsel iç yapılarının da kararı önemlidir” dedi.

TANJU TOSUN
İMAMOĞLU ÖNEMLİ BİR FİGÜR
Siyasi partilerin lider değişikliğine gitmesi için seçmenin taleplerinin bir etken olduğunu ancak tek başına yeterli olmayacağını söyledi. Prof.Dr. Tosun, CHP’de olası bir lider değişikliği durumunda Ekrem İmamoğlu’nun güçlü bir aday olduğunu vurgulayarak “Siyasi partilerde lider değişikliğinde toplumsal talepler önemli olmakla birlikte, partilerin örgütsel iç yapılarının da kararı önemlidir. Diğer yandan Ekrem İmamoğlu’na özellikle toplumdan ve seçmenden kaynaklanan göz ardı edilemeyecek bir teveccüh var. Fakat bu teveccüh CHP gibi kendine özgü dinamikleri olan bir partide lider değişimine sokar mı diye ön görüde bulunmak kolay değil. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu süreçteki gösterdiği gayreti, çabası yürüttüğü kampanyayı ele aldığımızda başarısız demek emeğine haksızlık olur. Ben Türkiye’deki bu değişimin gerçekleşmesinin biraz sosyolojik, politik arka planı da var. Lider değiştirmek bir partiyi mutlaka başarılı kılar diye bir sonuç çıkarılamaz ama Ekrem İmamoğlu da önemli bir figürdür. Eğer dörtlük yapısı bu yönde bir karar alıp kurultaya giderse, Ekrem İmamoğlu örgüt tabanının desteklemesi anlamında en önemli aktördür. Özellikle seçmen tarafında beklenen sonucun elde edilememesinin getirdiği bir duygusal durum var. İki aday arasındaki oy farkının 2 milyon 200 kişi olması, seçmende doğal olarak bir başka aday olsaydı seçim kazanıla bilirdi diye bir fikir uyandırıyor ama seçim sürecinin partilerin, rekabeti açısından eşit ve adil koşullarda geçmediğini belirtmek gerekir. Seçimi kaybetmekte bu durumun rolü es geçilemez” ifadelerini kullandı.



DAĞILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Genel seçimlerden sonra akıbeti merak edilen Millet İttifakı’nın dağılmasının söz konusu olamayacağını çünkü önümüzde bir yerel seçim olduğunu söyleyen Prof.Dr. Tanju Tosun, “Millet İttifakı devam eder çünkü bir buçuk yıldır süren bu mesaide tarafların birbirini daha yakından tanıma fırsatı oldu. Ciddi anlamda politika geliştirdiler ve bir takım sistem önerisinde anayasa değişikliği önerisinde bulundular. Zaten genel seçimlerde bile Millet İttifakı için kötü bir sonuçta çıktı diyemeyiz. Türkiye’nin sosyolojik gerçeklerini dikkate aldığımızda, farklı ittifak senaryolarıyla belki daha fazla milletvekili kazanıla bilinirdi. Ancak bir yanda iç politik konjektör diğer yandan kampanya stratejisinde düşünüldüğünde, özellikle Cumhur İttifakı yürüttüğü stratejide Türkiye’de seçmenin önceliği meseleleri ele almıştır. Ele alınan istikrar, güven ve beka gibi konular, Cumhur İttifakının daha başarılı olmasında etkili olmuştur ama Millet İttifakı açısından da kötü bir sonuç yoktur. Millet İttifakı seçmeninin birbirine yakınlaştığını düşünüyorum. Önümüzdeki yerel seçim atlatılır, yerel seçimde ortaya çıkacak sonucu değerlendirirler ve yollarına öyle devam ederler. Millet İttifakı’nın dağılması gibi bir durumu şu aşamada ön görmüyorum” açıklamasında bulundu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.