TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

6284 pazarlığına tepki: Tek bir maddesine dokundurtmayacağız!

6284 sayılı kanunun kaldırılmasının pazarlık konusu yapılmasına tepki gösteren Ataselim, “Kadınların can simidi olan kanunun tek bir maddesine bile dokundurtmayacağız” derken, Sağcan ise “Cumhur İttifakı tarihinin en büyük yenilgisini kadınlardan alacak” vurgusu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2023 06:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
6284 pazarlığına tepki: Tek bir maddesine dokundurtmayacağız!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu ve kadına yönelik şiddeti önlemede önemli bir adım niteliği taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çekilmesinin ardından şimdi de uzun mücadeleler sonucu kabul edilen 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hedefte. Türkiye 14 Mayıs’ta yapılacak seçimleri beklerken, Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmak için sunduğu maddelerden biri 6284’ün kaldırılması oldu. Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, kanunun kaldırılması talebinin yer aldığı listeyi AK Parti’ye ilettiklerini ve olumlu yanıt aldıklarını söyledi. Gündeme oturan açıklamaya hükümet cephesinden yalanlama gelirken, kadınlar kanunun kaldırılmasının pazarlık unsuru olmasına tepki gösterdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Kadınların can simidi olan kanunun tek bir maddesine bile dokundurtmayacağız” derken, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ezgi Sağcan ise “Cumhur İttifakı tarihinin en büyük yenilgisini kadınlardan alacak” açıklamasını yaptı.

TEK BİR MADDESİNE DOKUNDURTMAYACAĞIZ

6284 sayılı kanunu ‘kadınların can simidi’ olarak nitelendiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, kazanılmış hakların hiçbirinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Kadınların can simidi olan 6284 sayılı kanunun tek bir maddesine bile dokundurtmayacağız. Bekliyorduk, geldi bu saldırı da maalesef. Kadınları şiddetten koruyacak yasaya bile karşı bu ittifak. İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çekenler sırayı 6284’e getirirdi tabii ki. Yalnız Yeniden Refah Partisi’nin bu teklifine karşı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık bile, ‘Tartışmaya açılmasını dahi kabul etmeyiz’ dedi. Bu düzeyde çağ dışı kalmış fikirleriyle birlikte hepsini göndereceğiz. 6284 sayılı yasanın uygulanmasıyla nice kadın hayata tutunuyor, etkin uygulanmadığında da nice kadın öldürülüyor. O açıdan yapılması gereken 6284’ün etkin uygulanmasıdır. 6284 bizlerin can simididir” dedi.

EN BÜYÜK YENİLGİSİNİ KADINLARDAN ALACAK

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ezgi Sağcan, “İttifakta Hizbullah Terör Örgütü’nün siyasi ayağı olunca haliyle kadın hakları da pazarlık konusu oluyor. AKP, İstanbul Sözleşmesi’ni kurban ederek İslamcı-gerici tarikatlara verdiği sözü tutmuştu. O zaman da söylemiştik; burada hedef sadece İstanbul Sözleşmesi değil, sırada 6284 sayılı kanun ve daha da fazlası Medeni Kanun var. Asıl hedef elbette laik Cumhuriyeti yıkmak, kadını ise birey olmaktan çıkarmak. Hedefi şeriat sistemi olan bir ittifakın elbette hedefinde olan bir yasa 6284. Zira Medeni Kanun ve Anayasa’nın hedeflediği kadın-erkek eşitliğini sağlamada çok önemli bir rolü var, tıpkı İstanbul Sözleşmesi gibi. Niyetlerini her zaman biliyorduk, hiç aile yıkılıyor gibi palavralara ayıracak vaktimiz yok. Gericiliğe ve yobazlığa karşı laik Cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz. Cumhur İttifakı tarihinin en büyük yenilgisini kadınlardan alacak” ifadelerini kullandı.

6284’TEN ELİNİZİ ÇEKİN

Öte yandan tartışmalara ilişkin Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, seçim pazarlıklarında kadınların hayatının hedef alındığı vurgulandı. “6284’ten elinizi çekin” başlıklı açıklamada şu tepkilere yer verildi: “Cumhur İttifakı’na katılması gündemde olan HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi yetkilileri, AKP’den 6284 sayılı kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik Kanun’un kaldırılmasını istediklerini ve bu talebe olumlu yanıt aldıklarını söyledi. Bakan Derya Yanık ise, ‘6284 sayılı Kanun, kadına yönelik şiddetle mücadele için yaptığımız en önemli yasal düzenlemelerden biridir. Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez’ dedi. Temelini İstanbul Sözleşmesi’nden alan 6284’ü tartışmaya açmak bu ülkedeki tüm kadınların hayatını tehlikeye atmak demektir. HÜDA-PAR ve Yeniden Refah’ın hedefindeki tek konunun 6284 olmadığını biliyoruz. Kadınların tüm hareketlerini ve sözlerini kendi belirledikleri, sınırlı ve kadın düşmanı din yorumlarına göre kontrol altına almaya çalışan bu yapılarla ittifak yapmak, sadece 6284’e değil, kadınların hayat hakkına doğrudan bir saldırıdır. 6284’e ve medeni haklara göz dikenlere, anayasal eşitlik ve laiklik ilkesini yok sayanlara, kadınların ve çocukların nafakasına el uzatanlara, ayrımcılık yapanlara, istismarı affedenlere, kadın cinayetlerini görmezden gelenlere... Kadınları yok sayanlara oy yok!”

6284 NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kadının aileden bağımsız olarak ele alındığı 6284 sayılı kanun ile şiddet mağduru kadın ve var ise beraberindeki çocuğa barınma hizmetinin sağlanması, hayati tehlikesi var ise koruma altına alınmasının sağlanması, kadın ve çocuğa geçici maddi yardımlar yapılması, psikolojik, sosyal ve hukuki desteğin sağlanması, kreş desteğinin sağlanması gerekiyor. Bu kanun ile şiddet mağduru kadın; kimlik bilgilerinin değiştirilmesini, koruma ve bakım altına alınmayı, adres gizliliğini, şiddet uygulayıcısına uzaklaştırma kararını, geçici velayet ve nafaka, geçici maddi yardım, genel sağlık sigortasından yararlanmayı talep edebiliyor. 6284 sayılı kanuna göre koruyucu tedbir kararlarının verilmesi için şiddete ilişkin delil ya da belge aranmıyor, kadının beyanı esas olarak kabul ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.