TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

50 bin MS hastasının umuduna SGK engeli

Binlerce MS hastasının tek umudu olan Ocrevus ilacının ödemesi, SGK tarafından karşılanmayınca aileler CİMER’e yüklendi

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2023 12:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
50 bin MS hastasının umuduna SGK engeli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS), yeniden gündemde… Türkiye’de yaklaşık 50 bin MS hastasının tek umudu 2018’den beri kullanılan Ocrevus ilacı. 6 ayda bir serumla iki doz verilen ilaç hayati önem taşırken, hastalar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun engeline takıldı. MS hastalarının tedavisinde oldukça etkili ve önemli görülen ilacın destek görmemesi sosyal medyada da tepkilere neden olurken, Türkiye MS Derneği çok fazla mağduriyetin yaşanabileceğini kaydetti.

ms

HASTA YAKINLARI CİMER’E BAŞVURDU

Türkiye’de bu ilacı kullanan 6 bin MS hastasının olduğunu belirten Türkiye MS Derneği, aileleri ise endişe duygusunun kapladığını söyledi.  İlacı alamayan hastaların atak geçirebildiğini ve bunun geri dönülemez hasarlara neden olabildiğini aktaran Dernek, ciddi mağduriyetlerin yaşanabileceğini belirtti. Sorunun bir an önce çözülmesi için çağrıda bulunan Dernek, hastalığın ilerlemesine karşı yüzde 85 oranında etkili olan ilacın kritik önemde olduğunu belirtti. Hastalar ve yakınları ise CİMER’e başvurarak ilacın yeniden verilmesini istiyor.

NE OLDU?

Muadili olmayan ilaca 31 Mayıs 2023 gününden beri MS hastaları ulaşamıyor, eczaneler ödeme listesinde görünmediği için ilacı veremiyor. İlacın SGK tarafından geri ödemeye alınması ya da çıkarılması için bakanlığın imzası ya da Sağlık Uygulama Tebliği gerekli. Ancak bunlar olmadan Ocrevus, SGK reçete onay ve provizyon sistemi MEDULA’da pasife alındı. Bir iddiaya göre; SGK ile ilaç firması arasında anlaşmazlık var. Ancak bu durum binlerce insanın sağlığında geri dönülmez çok büyük sorunlara neden olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.