TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

4 milyon çocuk 23 Nisan’ı kutlayamadı

Ekmek ve Gül’ün ‘Depremzede çocukların 23 Nisan'ı’ raporu yayımlandı. Raporda, çocukların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekildi

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2023 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
4 milyon çocuk 23 Nisan’ı kutlayamadı

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Depremzede çocuklar 23 Nisan’ı yoksulluk içinde, risk altında, eğitim, sağlık hakkı gibi pek çok haklarından mahrum bırakılmış şekilde karşılıyorlar. Ekmek ve Gül’ün ‘Depremzede çocukların 23 Nisan'ı’ raporunda deprem bölgesindeki çocukların yaşadığı hak ihlallerine, eğitime ve sağlığa erişim hakkının kısıtlandığına ve geçici yerleşim alanlarının çocuklara uygun planlanmamasının yarattığı risklere dikkat çekildi.

YETERLİ ÖZEN GÖSTERİLMİYOR

Rapor, 4 milyonu aşkın kayıtlı çocuk nüfusun bulunduğu deprem bölgesinde, iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen çocukların barındıkları yerlerin hâlâ çocukların güvenliğini sağlamaya dönük düzenlenmediğini, çocukların eğitime erişiminin ciddi anlamda kısıtlandığını ortaya koyuyor. Kaotik, düzensiz, güvensiz, gerekli tedbirlerin alınmadığına işaret edilerek tüm risklere karşı afetin her aşamasında çocuğu ve ihtiyaçlarını odağına alan bir müdahale ve destek planına sahip olunmadığı belirtildi. Rapora göre, enkazdan bir şekilde kurtulmuş çocukların dahi kayıt altına alınması, korunması, takip edilmesi, yakınlarına ulaştırılması konusunda devletin yeterli özeni göstermediğine işaret edildi.

RAPORDAN ÖNE ÇIKANLAR…

Bölgedeki tüm yerleşim ve barınma alanlarının inşasında çocuk koruma tedbirlerinin neredeyse hiçbirinin hayata geçirilmediğine dikkat çekilerek şu tespitlere yer verildi: “Kalabalık çadırlar, çadır ve barınma alanı yerleşimlerinde mahremiyet ihtiyacının gözetilmemesi; tuvalet ve duşların yetersiz oluşu, kimi yerlerde cinsiyete göre farklılaşmaması, aydınlatma ve ulaşımda sorunlar, deprem bölgesindeki yerleşim yerlerinin çoğunda yaşanıyor. Kamu kurumları tarafından oluşturulmuş alanların oyun-etkinlik dışında çocukları güçlendirici özel faaliyetleri yok denecek kadar az. Çocukların oyun alanlarının, sosyalleşme alanlarının yaşlarına uygun da şekillenmesi gerekirken rapora göre sınav hazırlık kursları haricinde 12 yaş üstü çocuklara yönelik özel bir çalışma neredeyse hiç yok.” Raporda mültecilere dönük ayrımcılık ve ırkçılığın mülteci çocukların güvenliğini riske attığı belirtildi.

EKMEK VE GÜL’ÜN TALEBİ

Ekmek ve Gül, depremzede çocuklar için acilen yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Deprem bölgesinde çocukların barınma- gıda ve suya erişimleri hızla sağlansın. Kız çocuklarına menstural hijyen malzemeleri sağlansın. Barınma alanlarında çocukların kullanımına uygun alanlar yapılsın

Geçici yerleşim alanlarında çocukların korunması için gerekli tüm tedbirler alınsın. Kayıp olan tüm çocukların durumu gerçeği yansıtacak şekilde açıklansın. Çocuk koruma mekanizmaları hızla işler hale getirilsin. Okula gitmeyen/gidemeyen çocukların takibi yapılsın. Çocukların psikososyal hizmetlere erişimleri sağlansın. Yaş gruplarına göre güvenli oyun alanları oluşturulsun. Akranları ile sosyalleşebilecekleri güvenli alanlar oluşturulsun. Çocukların sağlığı, gelişimi için devlet kurumları çocukların takibini yapsın. Çocukların sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırılsın.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.