TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. Yılı

Yazının Giriş Tarihi: 30.08.2022 05:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.08.2022 05:27

Aylardan Ağustos… Yıllardan 1922… Yurdumuzun düşman düşman işgalinden temizlendiği tarih. Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü.

Dilerseniz tarihi bir yolculuğa çıkalım. Kısaca bu tarihte ne oldu? Önemi nedir? Hatırlayalım ve ders alalım ki tarih tekerrür etmesin. Farkındalık sağlayalım ve bu savaşın kahramanlarını askerlerimizi bir kez daha yad edelim. 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan olan Mustafa Kemal Paşa “Başkomutanlık Meydan Savaşı” nıbaşlatttı. Diğer bir adıyla “Büyük Taarruz”. Müthiş bir mücadele. Olmak ile ölmek arası denir ya öyle. Bu zamanda Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’tı. Batı Cephesi Komutanı ise İsmet İnönü idi. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa savaşı yönetmek üzere Fevzi Çakmak Paşa ve İsmet Paşa ile Afyon Kocatepe ye intikal etti. Sabaha karşı saat 04.30’da başlayan muazzam taarruz ile öne Tınaztepe, ardından Belentepe ve Kalecik Sivriisi işgalden kurtuldu.

*********

Biraz daha açacak olursak 1. Ordu birlikleri, Büyük Kaleciktepe ile Çiğiltepe arasındaki 15 kilometrelik alanda, düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi. 5. Süvari Kolordusu, düşman gerilerindeki ulaştırma kollarına başarılı taarruzlarda bulundu, 2. Ordu ise cephede tespit görevini başarıyla sürdürdü. Askerlerimiz büyük moral kazandı. Bu moralle Türk ordusu bir gün sonra 27 Ağustos ta bütün cephelerde taarruza geçerek ilerlemeye başladı öyle ki 8. Tümen aynı gün Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtardı.

********

28 ve 29 Ağustos tarihlerinde başarıyla devam eden taarruz, düşmanın 5. tümeninin etkisiz hale getirilmesiyle sonuçlandı. Akabinde biraraya gelip plan ve değerlendirmeler yapan komutanlar Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde, 30 Ağustos sabahında Zafertepe Çalköy’de birliklere taarruz emrini verdi. Onun bizzat yönettiği Dumlupınar’daki meydan muharebesinde kahraman Mehmetçik, Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş Deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp yok etti. Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biridir.

********

Mustafa Kemal Paşa, Büyük Zafer sonrası 1 Eylül’de Dumlupınar’da, Batı Cephesi’ndeki tüm subay ve erlere okunmak üzere yayımladığı bildiride, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları, Afyonkarahisar-Dumlupınar Büyük Meydan Muharebesi’nde, zalim ve mağrur bir ordunun temel varlığını inanılmayacak kadar az bir zamanda yok ettiniz. Büyük ve seçkin ulusumuzun fedakarlıklarına layık olduğunuzu kanıtladınız. Sahibimiz olan büyük Türk ulusu, geleceğine güvenmekte haklıdır. Savaş alanlarındaki başarı ve fedakarlıklarınızı yakından görüp izliyorum. Ulusumuzun size olan övgülerinin iletilmesine aracılık etme görevinin arkasını bırakmayacak, sürekli olarak yerine getireceğim. Ödüllendirme için Başkumandanlığa öneride bulunulmasını, Cephe Kumandanlığına buyurdum. Bütün arkadaşlarımın, Anadolu’da daha başka meydan muharebeleri de verileceğini göz önünde bulundurarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü ve yurtseverliğinin kaynaklarını kullanarak, yarışmayı bütün gücüyle sürdürmesini talep ederim. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini verdi.

*****

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos’ta zaferle noktalandı. Böylelikle Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Atatürk’ü Başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayramolmuştur .Bu vesileyle şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.