TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

26 Eylül Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Günü

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2022 05:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2022 05:13

Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır. YAŞAR KEMAL

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2013 yılında alınan kararla, 26 Eylül günü, nükleer silahların geliştirilmesi, üretimi, satın alımı, denenmesi, depolanması, aktarılması, kullanılması ya da kullanma tehdidinin yasaklanması amacıyla ‘Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü’ ilan edilmiştir.

***

Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya Örgütü (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - ICAN) Finans Sektörü Eşgüdümcüsü Susi Snyder bugün ile ilgili olarak bakın bizlere nasıl sesleniyor? “Hukukun üstünlüğünün, gücün egemenliğine üstün geldiği ve barışı tehdit ettikleri için zorbaların dışlandığı bir dünya hayal edin. Hiçbir devletin, değer verdiğimiz her şeyi son vermekle tehdit ederek, herkesi rehin alma gücüne sahip olmadığı bir dünya. Nükleer silahların olmadığı bir dünya. Bu dünyayı inşa etme görüşü ve sözü, 26 Eylül Uluslararası Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Günü’nün arkasındadır.

***

Nükleer silah üreten şirketler hakkında lütfen daha fazla bilgi edinin! Dünyanın çoğu nükleer silah tehdidinin sonunu görmek istiyor. Ancak birkaç kazanılmış çıkar sahibi grup, bombaları sonsuza kadar etrafta tutmak istiyor. Bunlar, nükleer silah yapmaktan kâr eden şirketler ile bu kitle imha silahlarına yılda 82 milyar dolar harcamaya devam etmek için lobi yaptıkları hükümetlerdir.

***

Bu suç ortağı şirketleri çağıralım ve onlara nükleer silahların kötü bir iş olduğunu haykıralım.

Nükleer silah üreten şirketlere veya onları destekleyen finans kuruluşlarına karşı lütfen bir eyleme katılın diyorum. Planlanmış bir eyleme katılın ya da kendi eyleminizden birini organize edin!.. Nükleer silahlarla ilgili sözleşmeler büyük ve yüksek finansmana sahip olsa da, bu şirketlerin bazıları için yıllık cironun ancak yüzde 3’ünden daha azını temsil ediyorlar. Onları uğraşmaya değmediğine ve kendileri dahil bütün insanlığı ve doğayı yok edecek nükleer silahlanma yarışlarını desteklemeyi bırakmaları gerektiğine ikna edelim.

***

Yatırımcılar, nükleer silahların arkasındaki şirketlerin nükleer silahlarla ilgili yaptıkları işlerin aslında kendilerinin çevresel, sosyal ve yönetişim politikalarıyla destekledikleri değerlere aykırı olduğunu biliyorlar.

***

Nükleer tehditten sonsuza kadar kurtulmak istiyorsak, nükleer silahlardan arınmamız gerektiğini ve onlarla ilgili her şeyi damgalamamız gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle, her yıl bu günü insanlara ‘Nükleer Silahların Fena Bir İş Olduğunu’ söylemek için kullanıyoruz. Günü paylaşmak için sosyal medya araçlarını kullanacağız. O yüzden biraz gürültü yapmaya hazır olun!..”

***

Tıp, Mühendislik, Kimya, Fizik, Biyoloji gibi bilim dalları ve her tür teknolojik birikim insanlığın ortak ve yüce değerlerine hizmet etmek uğruna kullanılmalıdır. İnsanlık tarihi, büyük salgınları ve savaşları ancak böyle yenebilmiştir. Bilim, insanlığın gelişmesi ve büyük hayallerine ulaşması için var olmalı ve kullanılmalıdır. Ancak, günümüz büyük sermaye grupları insanlığı değil kendilerini düşünmektedirler. Bunun sonucunda da ne çok felaketler gördük ve hâlâ görmekteyiz.

Bir hekim olarak “NÜKLEER SİLAHLARA HAYIR, YAŞASIN EVRENSEL BARIŞ” diyorum…

Desteklerinden dolayı Halk Sağlığı Uzmanı Sayın Dr. Derman Boztok’a çok teşekkürler…

Sevgilerimle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.