TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2023 1. Çeyrekte İthalat Büyüdü İhracat Küçüldü mü?

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2023 14:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 14:16
2023 1. Çeyrekte İthalat Büyüdü İhracat Küçüldü mü?

2023 birinci çeyrek büyüme rakamı olarak TÜİK tarafından açıklanan verilerde dikkat çeken diğer bir nokta ithalattaki %14,4 lük artış karşısında ihracattaki düşüş oluyor.
TÜİK açıklaması birinci satırına göre bir önceki çeyreğe göre Türkiye ekonomisi %4 büyüdü. Ancak önceki yılın çeyreğine göre ise % 0,3 büyüme gerçekleşti. Zincirleme hacim endeksi verilerine göre gerçekleşen %4 lük büyümeyi yine doğru okumak gerekirse mevsimsel etkilerden arındırıldığında gerçek büyüme oranının %4 değil %3,8 olduğu anlaşılıyor. 
Büyüyen Hizmet Sektörleri ve İthalat 
Büyümenin sebeplerine baktığımızda büyüme hangi sektörlerin büyümesinden kaynaklanıyor? Bu net %3,8 veya brüt %4 olarak aktarılan büyüme, öncelikle, hizmet sektörü en yüksek büyüme %12,4, %10,2’yle devlet destek hizmetleri sektörü, yine %11’ile finansal ve sigortacılık hizmetleri, bilgi iletişim önemli bir sektör olmakla beraber %8,1’lik bir büyüme gösteriyor. Diğer hizmetlerde %7,8 oranında büyürken, inşaat sektöründe %5’lik büyüme ile nispi bir yavaşlama görülüyor. Kamu hizmetlerinde ise özellikle seçim ekonomisinin de etkili olması hesabıyla %3,6’lık bir büyüme görülüyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmış büyümeyle kamu hizmetlerinin büyümesi hemen hemen eşit, %3,8 ve %3,6.
Belirsizliklerin Refahı Frenleme Etkisi 
%1,4 ile gayrimenkul sektörü belirsizlikler nedeniyle yavaşlamış durumda. Ama asıl önemlisi ise bu büyümede frenleyici bir faktör olarak tarım sektörü %3,8 azalıyor. Sanayi sektörü ise %0,7’lik küçülmeyle tarımdan sonra büyümeyi frenleyen diğer sektör oluyor. 
Bunun özellikle altını çizmek gerekiyor. Birinci çeyrek büyüme rakamı olarak TÜİK tarafından açıklanan verilerde dikkat çeken diğer bir nokta özellikle büyüme rakamlarında hizmet sektöründeki büyüme ile genel büyüme yukarı doğru çekilirken, üretim sektörlerinden olan tarım ve sanayi sektöründeki küçülme dikkat çekici. Tarım sektörü eksi %3,8 ile önemli bir azalış gösteriyor. Sanayi sektörü de %1’e yakın bir azalmayla büyüme rakamlarını tersine etkileyen bir rol oynuyor. 
İthalat Büyürken İhracat Küçüldü
Diğer bir konu ise 2023 birinci çeyrek 2022 birinci çeyreğine göre cari fiyatlarla TL bazında %84,4 artış gösteriyor. Bu sonuç da TÜİK’in enflasyon verileriyle cari fiyatlardaki artışın bir başka çelişkili yönünü açığa çıkarıyor. Aynı zamanda mal ve hizmet ithalatı önceki çeyreğe göre %14,4 artarken ihracatımız ise %0,3’lük azalış gösteriyor. Bu da özellikle yüksek dolar kuru, düşük TL kuru üzerinden çok spekülasyonu yapılan ve ihracat artışına yönelik umut bağlanan özellikle düşük kur politikasıyla ihracatın pozitif olarak etkileneceği ve ihracatın artacağı yönündeki beklentiyi de tersine çevirmiş görünüyor. Burada da bir doğru orantı görülemiyor. 
İşçilik ve emek maliyetlerdeki artışa dikkat çekiliyor. Ancak bunu da yine konjonktürel etkilerden arındırarak dikkate almak gerekiyor. EYT ödemeleri ekstra ödemeler, işçi ücretlerinin işçi ödemelerinin arttığını gösteriyor ama gerçekte bunlar seçim ekonomisinin sonuçları olarak ele alınmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.