TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

11. kez merhaba: Engelsiz Filmler Festivali

İnsan hakları sorunlarına odaklanan bir film seçkisi ile izleyicilerle buluşacak olan Engelsiz Filmler Festivali, 11. kez sanatseverlerin karşısında olacak

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2023 05:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
11. kez merhaba: Engelsiz Filmler Festivali

Engelsiz Filmler Festivali bu yıl 11. kez sanatseverlere ‘merhaba’ diyor. Festival, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabulünün 75. yılına özel olarak, programına ‘İnsanlık Onuru’ film seçkisini ve Herkes İçin İnsan Hakları forumunu ekledi.

Festival kapsamında insan hakları sorunlarına odaklanan bir film seçkisi izleyicilerle buluşacak. Festival programında seçkinin gösteriminin hemen ardından Selen Doğan (İletişimci ve Engelli Hakları Savunucusu), Gökçer Tahincioğlu (Gazeteci), Bülent Tekin'in (Türkiye Sağırlar Milli Federasyon Başkanı) ve izleyicilerin katılacağı Herkes İçin İnsan Hakları forumu yapılacak.

ENGELSİZ FİLMLER

KUBRA, VAHA VE SESSİZLİĞİ GÖR…

Adını bildirgenin maddelerinde öne çıkan ‘İnsanlık onuru’ teriminden alan bölüm, toplumun parçası olan her bir bireyin ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlardaki eşit ve özgür erişim hakkına odaklanıyor.

Seçkinin uzun metrajlı filmi ise Nafiss Nia'nın yazıp yönettiği ilk uzun kurmaca filmi ‘Öğleden Sonra’ (Die middag) dünya gündemindeki mültecilik konusu üzerinden bir hikâye anlatıyor. Bölüm kapsamında kısa filmler de gösterilecek: ‘Kubra’, ‘Vaha’ ve ‘Sessizliği Gör’

22 Ekim 2023 Pazar günü saat 13:00'teki kısa film seçkinin ardından saat 14:00'te gerçekleşecek forum, 75 yıl önce ilan edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nden yola çıkarak, bugün eşitliğe ve eşitsizliğe, adalete ve adaletsizliğe nereden baktığımızı tartışacak.

FESTİVALE DAİR

Her yıl 40’a yakın uzun, kısa ve belgesel filmi izleyici ile buluşturan Engelsiz Filmler Festivali, gösterimlerinin yanı sıra film ekipleri ile söyleşiler, atölye çalışmaları, sanal gerçeklik deneyimleri, sergiler gibi yan etkinliklerle sinema kültürünün yaygınlaşmasını amaçlıyor. Festival kapsamında Türkiye ve dünya sinemasının öne çıkan filmleri çeşitli tematik başlıklar altında seyircilerin beğenisine sunuluyor. İlk dört yılında yalnızca Ankara'da gerçekleşen Engelsiz Filmler Festivali, 2017 yılından beri Ankara'nın yanı sıra İstanbul ve Eskişehir'de de izleyiciyle buluşuyor. 2020 yılında Kovid-19 salgını nedeniyle çevrim içi platformda düzenlenerek tüm Türkiye’den takip edilen Festival, 2021 yılında kısa film kültürünü daha fazla kişiye tanıtmak ve kısa filmcilere daha fazla ifade alanı açmak amacıyla programına uluslararası bir kısa film yarışması da ekledi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sanat ve edebiyatın yıldızları Bayraklı’da buluşuyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.