TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

10 Kasım Atatürk'ün vefatının kaçıncı yıl dönümü?

Anma törenlerinde ve 10 Kasım mesajların Atatürk'ün vefatının yıl dönümü kapsamında mesajlar paylaşılacak. Peki, bu yıl Atatürk'ün vefatının kaçıncı yıl dönümü olacak? 10 Kasım kaçıncı yıl dönümü 2023?

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 10:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
10 Kasım Atatürk'ün vefatının kaçıncı yıl dönümü?

10 Kasım’ın bu sene kaçıncı yıl dönümü olduğu araştırılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de aramızdan ayrıldı. Millî Mücadele'nin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 85. ölüm yıldönümü, Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da çeşitli alanlarda törenler düzenlenecek. Peki, bu yıl Atatürk'ün vefatının kaçıncı yıl dönümü olacak? 10 Kasım kaçıncı yıl dönümü 2023?

10 KASIM ATATÜRK’ÜN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ: 10 KASIM KAÇINCI YIL DÖNÜMÜ 2023?

Atatürk 1938’de 10 Kasım’da saat 09:05’te hayatını kaybetti. Dolayısıyla 2023 yılı Atatürk’ün vefatının 85’inci yıldönümü olacak. 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftasında her yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk anılıyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalin dolayısıyla, saat 09.05'te her yıl sirenler çalıyor ve vatandaşlar saygı duruşuna geçiyor.

10 KASIM GÜNÜ NE OLDU?

Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09.00'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu.

ATATÜRK NEDEN VEFAT ETTİ?

1938'in başlarında, Mustafa Kemal Atatürk iştahsızlık ve halsizlik hislerinin ortaya çıkmasıyla mücadele etmeye başladı. Vücudun çeşitli bölgelerinde akıntılar ve zor kontrol edilen burun kanamaları oluşmaya başladı. Bu kaşıntıların, Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan kaynaklandığına dair bir iddia ortaya atıldı ve hemen köşk ilaçlandı. Atatürk ayrıca özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi. 22 Ocak 1938'de Termal Otel'de Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından şüphelendi ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti, doktorların tüm itirazlarına rağmen tedaviyi yarıda bırakmak üzere 1 Şubat 1938'de Bursa'ya seyahat etti.

6 Mart 1938 günü beş doktor Çankaya Köşkü'nde Atatürk'e bir konsültasyon yaptılar ve siroz hastalığı teşhisini yinelediler.

Atatürk 10 Kasım 1938 sabahı saat 09.05'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Cenazesi, gerçekleştirilen törenle Ankara'ya uğurlandı ve naaşı, 21 Kasım 1938'de burada yapılan bir törenle Ankara Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Bundan 15 yıl sonra da 10 Kasım 1953'te kendisi için yaptırılan Anıtkabir'deki ebedi istirahatgâhında toprağa verildi. Vasiyetinde mal varlığını Türk Tarih Kurumuna ve Türk Dil Kurumuna bıraktı.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mustafa Kemal Atatürk imzalı harita ilk kez ortaya çıktı

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.