TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DERTLERİ BİTMİYOR

2009 yılından itibaren devletin tepesinde romanlara yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu dönemde birçok 'Roman Çalıştayı' gerçekleştirildi. Bu 'Roman Açılımı' sonucunda hayatlarında ne gibi değişikliklerin olduğunu Ege Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Özcan Çayırlı'ya sorduk

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2015 08:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
DERTLERİ BİTMİYOR

TANER UYANIKER

Romanlara yönelik gerçekleştirilen açılımdan itibaren hayatlarındaki değişikliklerin olumlu olduğunu söyleyen Ege Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Özcan Çayırlı Federasyon olarak yaptıkları çalışmalardan da bahsetti: “Federasyon olarak çalışmalarımız güzel bir şekilde devam ediyor. örnek olarak faytoncular projemiz var ve bu proje sonucunda 50 tane faytoncumuz çalışıyor şu an. 3 bin kişi Türkiye genelinde okullarda hademe olarak işe başladı. 2009'dan sonra yapılan 'Roman Çalıştayı' ile birlikte iyi gelişmeler oldu. Biz buradan 400 araç kaldırıp oraya gittik. İlk defa devlet bizi öne çıkarttı. Sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ederiz. Bir diğer sosyal sorumluluğumuzda ise Gaziemir'deki bir ilkokulu yenileme çalışmalarına başladık. Bunun dışında eski bakanımız Fatma Şahin'in katılımıyla roman kardeşlerimizle birlikte camilere ziyaretlerde bulunduk.”

ROMAN ÇOCUĞU MÜDÜR ÇOCUĞUYLA BERABER OTURUYOR

Eskiden okullarda roman çocuklarına ayrıcalık yapıldığını belirten Çayırlı, “Bugün bir roman çocuğu bir müdürün çocuğunun yanında oturabiliyor. Eskiden iş başvurularında şirketler Tepecik'te oturan arkadaşlarımızın başvuruları direk çöpe atılıyordu. Bizde o şirketlere giderek o çöpe atılan iş başvurularını gördük ve onlarla konuşarak bu durumu da bir nebze olsun aştık. AK Parti'nin bize İzmir'de çok büyük bir desteği var. AK Parti'nin yaptığı çalışmalardan dolayı memnunuz ama şöyle bir gerçeklikte söz konusu aşağıda yer alan bürokratlar bizi ciddiye almıyor” dedi.

Belediyelerle beş yıl önce bir sıkıntıları olmadığını söyleyen Çayırlı, “Beş yıldır belediyeyle sıkıntılarımız başladı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın Çerkez'iyle, Roman'ıyla, Kürt'üyle birlikte sözünü Aziz Kocaoğlu duydu. Eskiden her yıl Hıdırellez programlarını bize veriyordu ama bu çalıştayla birlikte vermemeye başladılar. Eskiden park bahçelerde çalışan roman arkadaşlarımız daha fazlaydı şimdi ise bu sayı daha da düştü. Hastaneler gelecek olursak  şimdi hastanelerde roman vatandaşlarımıza daha iyi hizmet veriliyor” diye konuştu.

“BİZE HERKES KATILIM GÖSTEREBİLİR”

Çingene kelimesini kaldırttıklarını söyleyen Çayırlı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sözlükte çingene kelimesi  hırsız diye geçmekteydi. Bunu kaldırttık. Biz ayrımcılığı kaldırdık Kürt, Çerkez, Laz diye ayrımcılık yapmıyoruz. Tüzüğümüzde Roman olmayanlar üye olamaz diye bir madde vardı onu kaldırdık. Bize herkes katılım gösterebilir artık.”

ÇİNGENELER GİREMEZ DİYE İBARE VAR

Daha önce Roman Derneği kurduklarında Roman Derneği diye içerde yatan arkadaşlarının olduğunu söyleyen Çayırlı, “Eskiden her yerde yüzlerimize kapılar kapanıyordu ama şimdi kapılar açılabiliyor. Federasyonumuzun altında on altı tane dernek ve 8 bin tane üye bulunmaktadır. Açılımdan bu tarafa 2 bin kadar Roman vatandaşına iş imkanı sağlandı. Bu arkadaşlarımızın hepsi kadrolu oldu. Sayın bakanımız Faruk Çelik İzmir'de kentsel dönüşümle ilgili çalışacak kişi olarak bizi yazdı valiliğe gittik bize ayrımcılık mı yapıyorsunuz dediler. Bizimle çalışmak istemedi. Oysa biz bu konuda faydalı olacağımızı düşünüyorduk. Mesela Urla'da çok güzel bir yer bulduk sahil kenarında. Biz dedik ki orasını bize verin biz restore edelim hem Roman vatandaşlarına iş imkanı doğar hem de gelip burada tatillerini yaparlar dedik. Çünkü bazı plajlara roman vatandaşları alınmıyor. Çingeneler giremez diye bir ibare bulunduruyorlar. Oradaki yer bize sağlansaydı en az beş yüz kişi iş sahibi olurdu. Ne kadar dernek varsa onların da giderleri karşılanırdı. Bunun dışında gevrek tezgahlarını istedik. Gevrek tezgahlarını bize verseler bazı Roman vatandaşlar uyuşturucu satmasa orada gevrek satsa ne olur. İnsanın işi yok gücü yok ben ona mahallem de uyuşturucu satma diyemem bir iş verseler o zaman ben ona onun hesabını sorarım. On tane büfe verilse derneklere o büfe hem halka yararlı olur hem de derneklerin ayakta durmasını sağlar. Belki sizin sayenizde birisinin eli vicdanına gider bir şeyler yaparlar” dedi.

DÖRT KUŞAKTIR BURADAYIZ

Aziz Kocaoğlu'na sitemde bulunan Çayırlı, “Aziz Kocaoğlu Ege Mahallesi için bizlere işgalci dedi. Biz orada dört kuşaktır yaşıyoruz nasıl işgalci olabiliriz. Sen bize dört kuşaktır gelmemişin şimdi gelip bize işgalci diyorsun. Bizde diyoruz burasının dönüşümde bizimle işbirliği yapsınlar sonu Sulukule'ye dönmesin. Onun dışında Ankara'dan Milletvekili diyor ki tren istasyonuna romanlardan işçi alın diyor Müdür tamam alacam diyor. 6-7 ay bizi oyalıyor sonra kadro doldu diyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da 70 kişi alacağım diyor sonra gidip 35 kişi alıyor” dedi.

AÇILIM DİYEREK BİLE AYRIMCILIK YAPILIYOR

Ege Roman Dernekleri Federasyonu bünyesinde bulunan aynı zamanda İzmir Müzisyenler ve Sahne Sanatçıları Derneği Başkanlığını yürüten Reşat Gülşen ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Romanlar ile ilgili açılım denildi ama tam manasıyla dolmadı. Ben bu açılıma karşıyım 'Roman Açılımı', 'Kürt Açılımı' diyerek sen zaten ayrımcılık yapmış oluyorsun. Bunun dışında dernekler bir siyasi partinin engelcisi değildir. Roman dediğimizde karşı tarafta bir algı var biz onu kaldırmaya başladık. Roman açılımının içi boş. Ben ama sanatçılıkla ile ilgili konuşmak istiyorum. Roman vatandaşlarının yüzde 85'i müzikle geçinimini sağlıyor.  Ben hükümetten şunu istiyorum sanatçının emeğinin karşılığı verilsin. Hükümetten dernek harcamaları için bir destek almıyoruz bu tamamen bir gönül işidir. Bize devlet destek versin bizde devlet sanatçısı olalım.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.