TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HDP’li Uğur’a destek

Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Örgütü, gözaltına alınan HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur hakkında açılan davayı protesto etti

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2015 08:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
HDP’li Uğur’a destek

SELDA AK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, gözaltına alınan HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur hakkında açılan davayı Bayraklı Adliyesi C Blok önünde protesto etti.

Yapılan basın açıklaması HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in katılımıyla gerçekleşti. Basın açıklaması için toplanan grup ‘Demokratik Siyaset Yargılanamaz’ pankartı açarak, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘Kobane halkı yalnız değildir’ ve ‘Yaşasın Kobane direnişimiz’ gibi sloganlar attı.

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını yapan KESK Dönem Sözcüsü Ümit Akıncı, Yeni Türkiye’nin nasıl akıl ve hukuk dışı bir ülke haline geldiğinin göstergesi olan bir dava için toplandıklarını belirterek, “İzmir 3. Ağır Mahkemesi’nde görülmüş olan bu dava HDP İzmir İl Eş Başkanı Ahmet Cavit Uğur ve 13 kişi hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek 2911 sayılı kanunun muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, silahlı terör örgütünün propagandasını yapma, terör amaçlı patlayıcı madde imali ve kullanılması’ suçlamalarıyla açıldı. Tüm bu yaşananları Cavit Uğur şahsında demokratik siyasete yönelik bir itibarsızlaştırma, cezalandırma ve etkisizleştirme girişimi olarak değerlendiriyoruz. İç güvenlik yasa tasarısı ile AKP hükümetinin demokratik siyaseti ve muhalefeti tümüyle susturmayı hedeflemektedir. Her zaman demokrasiden barıştan ve adaletten yana olan Emek ve Demokrasi Güçleri olarak gerek AKP hükümetinin gerekse İzmir valiliği ve emniyetinin temel hak ve özgürlükleri pervasızca çiğneyen, adeta cezalandırmayı amaçlayan tutum ve politikalara karşı sessiz kalmayacağız” dedi.

“YANLIŞ YAPIYORLAR”

SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan da şöyle konuştu: “AK Parti iktidarı kendi muhaliflerini bu siyasi davalarla tasfiye etmek suretiyle zannediyor ki iktidarı günlük güneşlik dikensiz gül bahçesine dönüşecek. Biz tarihten beri muhalifler üzerinde, devrimci, demokrat, yurtseverler üzerinde böyle baskıları çok gördük ve hala bu ülkeyi yönetenler bu ülkenin Başbakanı ve onun akıl danıştıkları siyasi davalarla kendi iktidarlarını koruyabileceklerini zannediyorlarsa dünyanın en büyük yanlışını yapıyorlar.”

RAHATSIZ OLAN KESİMLER VAR

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise kişi şahsında partinin yargılanmak istendiğini vurgulayarak, “HDP’ye yönelik saldırılar bununla sınırlı değil İzmir buna çok tanıklık etti. Özellikle yerel seçim döneminde biz buna şahit olduk. Çünkü bu ülkede Türkiye’nin demokratikleşmesi, özgürlüklerin sağlanması, hakların eşitliği ve kardeşliğinin sağlanmasından rahatsız olan kesimler var. HDP Kürt özgürlük hareketiyle Türkiye demokrasi güçlerini birleştiren ve Kürtlere özgürlük, Türkiye halklarına özgürlük şiarıyla ortak mücadeleyi esas alan bir partidir. Aslında partimiz yargılanıyor. Biz bunun Türkiye’de demokratik siyasetin nasıl engellerle karşı karşıya olduğunun görülmesi açısından çok önemli bir dava olduğunun altını çizmek istiyoruz. Bu dava neden açıldı? Bu dava HDP olarak Kobane’ye IŞİD çetelerinin saldırıları karşısında Kobane halkıyla dayanışmak, Kobane’nin IŞİD çeteleri tarafından ele geçirilmesini engellemek için yaptığımız çağrı sonucu İzmir’de de halkımızın sokağa çıkması ve bu sokağa çıkışın aslında HDP’nin organize ettiği nedeniyle yargılanıyor” şeklinde konuştu.

“ÇOĞALIYORUZ”

Gençlerin, kadınların ve halkın çoğunun sokakta olduğunu ifade eden Tuncel, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü Kobane’nin geleceğiyle kendi geleceğimiz arasında bağ kurmuştuk. Kobane özgürleşirse insanlık özgürleşecekti. Kobane’ye saldırı insanlığa saldırıydı. IŞİD çetelerine karşı özgürlük mücadelesi yürütmek herkesin göreviydi, sorumluluğuydu. Dolayısıyla İzmir’deki halkın demokrasi mücadelesi verenlerin sokağa çıkmaması gibi bir şey olamazdı. Biz halklarla ve Kobane ile dayanışmak için halkı sokağa çağırdık. Devlet AKP iktidarı da paramiliter güçleri sokağa çağırdı. Olayların olduğu gün İzmir’de de Ekrem Kaçeroğlu adlı bir arkadaşımız yaşamını yitirdi. Şimdi onu linç edenler onu öldürenler yargılanmıyor, o noktada gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. AKP hükümeti bir defa sordu mu nasıl oluyor da siz yaşam hakkını ihlal ediyorsunuz. İnsanları linç ediyorsunuz? Bu davadakileri serbest bıraktılar. Yargılanma yok ama mesele demokratik siyaset olunca HDP’yi yargılayacaklar. Kobane’den geliyorum, savaşın kente nasıl zarar verdiğini gördük ama direnişin coşkusunu da gördük ve artık Kobane özgürleşti. Kobane halkına neden destek oluyorsunuz diye yargılanıyoruz. Bu saldırıya tavır almak zorundaydık. Mahkemeler eliyle siyasetin alanının daraltılmasına izin vermeyeceğiz. Cumhurbaşkanı diyor ki ‘Kobane’yi kim inşa edecek.’ Galiba TOKİ’ye alan açmaya çalışıyor. Orayı kimin inşa edeceğini gerçekten düşünüyorsa barışın önünü açmalıdır. Bulunduğumuz her yerde barışı, yeni yaşamı ve kardeşliği savunacağız. Yargıda adalet varsa bu dava derhal sonuçlanmalıdır, adalet yoksa eşitlik ve barış da yok demektir. Biz azalmıyoruz. Çoğalıyoruz. Seçimlere de parti olarak gireceğiz.”

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.