TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Bilimi çevreyi korumak için kullanmalıyız"

İzmir Kalkınma Ajansı destekli İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Güneş ve Rüzgâr Hibrit Enerji Santralinin açılışı, düzenlenen resmi törenle gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2014 07:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
"Bilimi çevreyi korumak için kullanmalıyız"

NİLGÜN TAZE

Aynı zamanda Güneş Enerjisi Teknik Eleman Yetiştirme Sertifikalarının dağıtıldığı törene İKÇÜ  Rektörü Prof. Dr Galip Akhan, AB Uyum Komisyonu Başkanı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Serpil Alpman,Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, Rektör Danışmanı Taha Aksoy, İZKA Başkan V. Murat Yılmazçoban, CN Gaz Genel Müdürü Ünal Özturgut, Projeler Müdürü Mustafa Akgün, Zenit Enerji Şirket Müdürü Can Sözen, Genel Sekreter Gülten Gültekin, Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Sabuncular katıldı.

YÜZDE 75 İZKA DESTEKLİ

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, atom bombasıyla son bulan savaşlarda insanoğlunun kendisine zarar verdiği gibi doğayı da olağanüstü derecede tahrip ettiğini ve çevreye hâkim olmak adına çevreye zarar verildiğini ifade ederek, “Bir gün çevre öyle bir noktaya gelecek ki çevreyi kendi lehimize kullanalım derken biz imdat diyecek hale geleceğiz. Çevremizi yok etmeden ve geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmeden yeşile, eko sisteme uyumlu hareket etmeliyiz. Bilimi sadece insanların refahını korumak için değil de çevreyi de korumaya yönelik kullanmalıyız. Bunun için de yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak çok önemli. Bu konuda duyarlı projeleri geliştiren üniversitemiz yüzde 75 İZKA’nın desteğini alarak yüzde 25 kendi kaynaklarımızla böylesine önemli bir adım atmış olduk. Destek veren herkese minnetlerimizi sunuyoruz” dedi.

25 MİLYON TL’LİK DESTEK

Törende söz alan İZKA Başkan Vekili Murat Yılmazçoban, 2012 yılında başlanan enerji üretimi çalışmalarında 25 milyon TL’lik desteği İzmir ili içinde hem tesislere destek sağlamak hem de ekipmanların üretimi ve tasarımı konusunda mali destek programı sağlamak amacıyla yaptıklarını kaydederek, “Yurtdışındaki yatırımcıları İzmir’e çekmek adına çalışmaları yürütmekteyiz. Bir yatırımı bölgeye çekmek için teknolojinin yanı sıra yeterli insan kaynağına da sahip olmak gerekir. İKÇÜ bu noktada farklılık arz etmektedir ve İKÇܒden mezun olacak öğrencilerimizin sektöre hakim olması gelecek yatırımları kolaylaştıracaktır” açıklamasını yaptı.

 

 

 

Bir siyasetçi olarak değil bir eğitimci olarak üniversitenin çalışmalarını takip etmek istediğini söyleyen İzmir AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Türkiye’nin enerji sorununun herkesçe malum olduğunu ve her yıl yüzde 5 büyümeyi hedeflemiş bir ülkenin aynı oranda enerjide de büyümesi gerektiğini belirterek, “Türkiye gibi doğal kaynakları kıt bir ülkenin enerji konusunda çalışmaya ihtiyacı var. Cari açığımızın büyük kısmı enerjiden kaynaklanıyor. Türkiye bu cari açığını kapatabilmek için yabancı sermayeye muhtaç. Buraya yatırım yapacak yatırımcının gelecekle ilgili endişe yaşamaması gerekiyor. Buna hukuken öngörülebilirlik diyoruz. Türkiye’de son zamanlarda yabancı sermayenin ülkemize ne kadar çok giriş yaptığını göz önüne alacak olursak bu konuda çok ilerilere gittiğimizi söyleyebiliriz.  İkinci olarak Türkiye’nin fosil kaynaklarla ilgili enerji sorunu varsa o zaman diğer var olan rüzgar, güneş kaynaklarımızı devreye sokmamız gerekiyor.  Doğalgaz konusunda kendimizi güvenceye almamız gerekiyor. Enerji konusunda dışarıya bağlı kalmamak için tüm enerji ihtiyaçlarımızı kendi içimizde yaratacak çözümler bulmamız lazım. İZKA’nın bu projeye destek vermiş olması bizi çok mutlu etti. Üniversitemize siyasi sıfatımla değil de öğretim görevlisi sıfatımla gelmek istiyorum. Üniversitenin açılmasında çalışmalarım olduğu için haliyle her projesini büyük bir ilgiyle takip ediyorum.  Güneş enerjisi tarlaları çok basit bir şekilde kurulabiliyor. Elimizdeki bilgi birikimini değerlendirerek iyi çalışmalar yapılabilir. Hükümetimiz Azerbaycan ve Kuzey Irak’taki petrol yataklarına hisse alarak ortak oldu. Böylece bu yataklardan çıkan petrol üzerinde söz sahibi olduk. Bu Türkiye’de yeni yapılan bir iş ve ülke olarak bu şekilde enerji konusunda kendimizi garanti altına alıyoruz. Üniversitenin tüm çalışmaları ile ilgili memnuniyetimi ifade ederek başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Tören, güneş enerjisi kursiyerlerinin sertifika alması ve dışarıda yapılması planlanan açılışın yoğun yağmur nedeniyle içeride temsili olarak yapılmasıyla son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.