TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir meslek daha öldü!

Bazı meslekler var ki onların bir ömrü oluyor. Bu mesleklerden biriside ‘ sokak fotoğrafçılığı’ teknolojinin gelişmesiyle başlayan bu mesleği yine teknolojinin ilerleyişi bitirdi

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2015 07:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bir meslek daha öldü!

TANER UYANIKER

Fotoğraf çekme özelliği olan akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile hepimizin cebinde birer fotoğraf makinası bulunur oldu. İstediğimiz her şeyi anında çekip ölümsüzleştirirken aynı zamanda sosyal ağlarda paylaşabiliyoruz. Biz teknolojiden bu kadar memnun iken bazı meslek sahipleri bu durumdan hiç hoşnut değil. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bitme noktasına gelen mesleklerden biriside ‘sokak fotoğrafçılığı’ oldu. Çoğumuzun daha önce en az bir kez fotoğraf çektirdiğimiz ve dışarıya çıktığımızda o anlarımızı ölümsüzleştirmemizi sağlayan bu mesleği icra edenleri  bu günlerde sokaklarda görüyor muyuz? İzmir kordon boyunda on bir yıldır ‘sokak fotoğrafçılığı’ yapan Şehmus ustada bu durumdan muzdarip. Artık bu mesleği sürdüren birkaç kişiden biri olan Şehmus Usta’da bu meslekte son günlerini yaşadığını söylüyor.

PÖPÜLER MESLEK

 Çok az bir zaman sonra anılarımızda kalacak olan bu mesleğin son temsilcilerinden Şehmus Usta’dan bu mesleği değerlendirmesini istedik bizi kırmayan ustamız şunları söyledi, “On bir yıldır bu mesleği yapmaktayım. Bu işi bugüne kadar hep Konak’ta yaptım ama artık meslek bitti. Mesleğe ilk başladığımda polaroid fotoğraf makinasını kullanıyordum. Sonra dijital fotoğraf makinaları çıkınca bende ona  geçtim. Yaklaşık yedi yıl böyle devam ettik daha sonra profesyoneller çıkınca işlerimiz azaldı sadece bizim değil stüdyolarında bitti. İlk başladığımda popüler bir meslekti. Herkes yapmak istiyordu bu işi. Müşterilerimizde memnundu” dedi.

Bu sektörde kazançlarının kalmadığını belirten Şehmus Usta, “Başlarda günde 150 200 tane kişiyi çekiyorduk. Şimdi ise sabahtan beri sadece iki tane fotoğraf çekebildim. Mesleği herkes bıraktı. Konakta bu mesleği devam ettiren iki kişi kaldık. İlk başladığımızda 10 metrede bir fotoğrafçılar vardı. Bende bırakacağım bu işi ne işiyle uğraşacağım bilmiyorum ama bir şeyler bulacağım”

“HERKES FOTOĞRAFÇI OLMUŞ”

 Evli ve üç çocuk sahibi olan Şehmus Usta, “Daha önceden ailemi rahatlıkla geçindirebiliyordum ama şimdi zorlanıyorum. Eskiden kazancımız çok iyiydi. Bu mesleğe en fazla bir sene daha devam ederim. Çünkü bu meleğin geleceği kalmadı. Şimdi ise ancak günlük masrafımı çıkarta biliyorum. Günümüzde herkesin cebinde en az 5 mega piksellik kamera var gerek duyar mı artık böyle fotoğraf çektirmeye. Artık bu mesleğin kurtulma çaresi yok. Teknoloji ilerledi bizim meslek bitti. Artık selfie moda olmuş çekip hemen sosyal ağlarda paylaşıyorlar. Benim beş yaşında ki küçük kızım bile eline telefonu alıp kendi fotoğrafını çekiyor herkes fotoğrafçı olmuş artık” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.