TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Karşıyaka, Bostanlı Mahallesi

Karşıyaka Sahili’nde Parkların içinden geçilerek girilen Bostanlı Mahallesi kurulduğu günden buyana hep cazibe merkezi oldu. Devlet Lojman ve Sosyal Tesislerini, yatırımcılarda lüks binalarını bu bölgeye taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2014 06:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Karşıyaka, Bostanlı Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Karşıyaka, Bostanlı  Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Mehmet Türker’den  dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları  sizler için fotoğraflıyorum.  İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikayeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı:  Bostanlı

Mahallenin ilçesi, ili: Karşıyaka/İzmir

Posta Kodu: 35590

Mahallenin nüfusu: 30.000

Mahallenin seçmeni: 27.000

Mahallenin sokak ve  cadde sayısı: 100

Mahallenin muhtarı:  Mehmet Türker

Karşıyaka Sahili’nde Parkların içinden geçilerek girilen Bostanlı Mahallesi kurulduğu günden buyana hep cazibe merkezi oldu. Devlet Lojman ve Sosyal Tesislerini, yatırımcılarda lüks binalarını bu bölgeye taşıdı. Karşıyaka Sahili boyunca yürüyüş yolları, dinlenme alanların arkasında bulunan parklar Bostanlı sokaklarına geçilen yolların başında geliyor. Günün büyük bölümü bölge insanlarının keyifli vakit geçirdiği bu alanlarda yeşil ve mavinin uyumu buraya gelenlere rahat bir nefes aldırıyor.

HERYAŞA HİTAP EDEN MEKANLAR

Bostanlı Mahallesi’ne ister denizden ister karadan gelin mahalleye girerken farklı farklı mekanlarda her yaştan insanın hoşça vakit geçirdiğine tanık olacaksınız. Parkların dinlenenlere, Cemal Gürsel Caddesi boyunca kafe ve restoranlar özellikle akşamları kaldırımlara kadar taşan eğlence ortamları ile eğlenmek isteyenlerin vazgeçilmezleri arasında.

Bizim Mahalle’nin bu günkü durağı Karşıyaka’nın büyük ve bir o kadar da gözde mahallelerinden birisi olan Bostanlı Mahallesi oldu. Son derece titiz, işine sadık, çevresiyle ve mahalle sakinleri ile sıcak iletişim kuran muhtarımız Mehmet Türker’i sabah muhtarlığı ilk açtığı saatte ancak boş yakalayabildim. Aslında bu röportaj için birkaç kez niyetlendim ama muhtarımız Mehmet Ağabey’in her zaman önceliği mahallelinin işleri olduğundan bir türlü boşluk yaratamamıştım. İzmir Karşıyaka’nın nezih bölgelerinin başında gelen Bostanlı Mahallesi, genel olarak eğitim düzeyi yüksek ve bir çoğu önemli görevlerde bulunmuş emeklilerden oluşuyor. Hal böyle olunca bu mahallenin muhtarının da bu ortak özellikleri taşıması kaçınılmaz oluyor.

YARIM ASIRDAN FAZLA

Bostanlı Mahallesi muhtarlığını 54 yıldan buyana temsil eden Türker Ailesi’nin 2 ferdi Mehmet Türker. İlk baba Hasan Türker 1960 İhtilalinde muhtarlık yapmaya başlamış ta 1985’e kadar.  63 Yaşında vefat eden Hasan Türker’den sonra oğul Mehmet Türker’de 1986’dan bu yana Bostanlı Mahallesi sakinlerinin oyları ile 28 yıldan buyana muhtar olarak görev yapıyor. Aslında mahalledeki idarecilik biraz daha gerilere gittiğimizde Dede Mehmet (Çavuş) Türker’le birlikte başlamış gibi ortaya çıkıyor. Çünkü 1950’ler ve öncesinde de dede Mehmet (Çavuş) Türker, mahallenin kanaat önderi olarak çevresinde hep yardımseverliği ve yapıcılığıyla biliniyordu.  Öyle ki insanlar arasında kurduğu pozitif ilişkileri torun Mehmet Türker kendisine söylenen şu sözlerle ifade ediyor; “Bir adım yaklaşana sen üç adım yaklaş, sana hiç yaklaşmayana, sen yaklaş”

SOKAKLARI ÜNLÜ MAHALLE

Bostanlı Mahallesi’nin 100 sokağından adı rakamlı olmayanlarda ise bir çoğunun adı Bostanlı’da yaşamış ünlü şahsiyetlerin adlarını taşıyor. Milli Güreşci  Muharrem Candaş, Karşıyakalı Futbolcu Cengiz Kocatoros, çocuk doktoru Mehmet Ziyaettin Ertemer,  bestekar-sanatçı Yusuf Nalkesen, İsmet Yazar, Sadi Hoşses, Cemal Bülbül, Nebil Susuk, Prof.Dr. Yusuf Vardar ve eski futbolcu Suat Gürbüzer adları sokaklarda yaşayan ünlülerden bazıları.  Bostanlı Sahili, Girne Bulvarı, İzban hattı ve Atakent Mahalleri’ninin ortasında bulunan Bostanlı Mahallesi ticari alanları ve yerleşim yerinin iç içe olduğu bir mahalle.  Parkları, Sahili ve bahçeleri ile yeşilin hakim olduğu Bostanlı Mahallesi’nde mevsimine göre sokaklar ayrı birer aroma kokusu ile karşılar mahalleye gelenleri.

NEDEN BOSTANLI?

Bostanlı Mahallesi’nin adı önceleri Menemen’den gelen kavun ve karpuzlar burada bekletilir kayıklarla Güzelyalı tarafına gönderilirdi. Bu nedenle Bostanlı denildiği biliniyor. Ayrıca sahile yakın bölgelerde bölge insanının kendi ihtiyaçları için ekim yaptığı bostanlık alanlardan dolayı da adının Bostanlı olduğu da söyleniyor.  Sahile doğru bataklıklar ardından bağ ve bahçelerin dağa doğru uzandığı alana kurulan Mahallede ilk yerleşenlerin bahçe içindeki evlerde oturduklarını belirten Muhtar Mehmet Türker, “Buraları yerleşime açıldığında oldukça sakin ve manzarası ve havası son derece temiz bir yerdi. O nedenledir ki zamanla hızlı bir şekilde gelişti, günümüzde de halen İzmir’in yaşamak için en çok tercih edilen yerlerinin başında bostanlı gelmekte. Mahalle sakinlerimiz son derece çevresine ve komşuluk ilişkilerine duyarlı kişilerden oluşuyor. Buda bu bölgenin tercih edilmesini sağlıyor” dedi.

KÜLTÜR-SANATIN KALBİ

Karşıyaka’da yapılan bir çok sanat ve kültür faaliyetine ev sahipliği yapan Bostanlı Mahallesi, yılın 12 ayı neredeyse bu tür etkinlikleri sanatseverlerle buluşturuyor. Karşıyaka Belediyesi Park Kafe’nin bulunduğu bölgede Selçuk Yaşar Anıtı, yanında Güzel Sanatlar Açık Hava Müzesi ve Suat Başer Sahnesi bütün sanat etkinliklerinin tercih ettiği adreslerin başında geliyor. Muhtar Türker, Bostanlı Mahallesi ile sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizim mahalle belediyelerimizin özellikle Karşıyaka Belediye Başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar ve ekibinin başarılı çalışmaları ile her geçen biraz daha cazibesini arttırmakta, ayrıca Büyükşehir Belediyemiz ve bağlı kurumları da sorunlarımız karşısında son derece duyarlı, bundan dolayı buraya hizmet getiren bütün kişi ve kurumlara mahallem adına teşekkür ediyorum”

HER YOL BOSTANLI’YA ÇIKAR

Bostanlı Mahallesi ulaşım yönünden de oldukça şanslı. Deniz yolu ile Bostanlı İskelesi’nden Alsancak, Pasaport, Konak ve Üç Kuyulara hem yolcu vapurları hem de Feribot hizmet veriyor. Karadan ise İzban ile ESHOT’un bir çok güzergaha bağlanan otobüs seferleri ile Karşıyaka-Mavişehir  hattında taksi dolmuşlarda  Bostanlı’da yaşayanların sık kullandığı ulaşım araçlarını oluşturuyor. Bostanlı İskelesi yanındaki Demokrasi Meydanı’nda yaz boyu konserler ve sanatsal etkinliklerin yanısıra meydandaki ‘KarBis’ ve Büyükşehir’in uygulamaya koyduğu ‘Bisim’  bisikletleri ile de burada hizmet vermekte.  Bostanlı Polis Merkezi ile birçok resmi kurumun sosyal tesisi ve misafirhanesi de Bostanlı Mahallesi’nde bulunmaktadır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.