TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrencinin beslenme listesi cep yakıyor

Krep, kaşarlı kanepe ve kalem böreği… Bunlar bir özel anaokulunun beslenme listesine eklediği gıdalar. Yeterli ve sağlıklı beslenme problemi özel anaokullarına da sıçrarken, derin yoksulluk orta sınıfı da düşündürmeye başladı

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2022 06:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Öğrencinin beslenme  listesi cep yakıyor

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Derinleşen yoksulluk karşısında en kırılgan grup olarak tanımlanan çocukların, sağlıklı ve yeterli beslenemedikleri için gelişimlerini tamamlayamadıkları her fırsatta vurgulanan bir konu. Kamu kurumlarında oluşan bu vahim tabloya artık özel anaokullarında da rastlanıyor. Çocuklarının 1 haftalık beslenme listesini gazetemiz ile paylaşan veliler, “Her gün kuruyemiş, her gün meyve isteniyor. Bunu karşılayamıyoruz” siteminde bulunurken, eğitim alanında çalışmalar sürdüren yetkililer ise “Türkiye’de yoksulluk artık sadece alt kesim denilen insanlarla sınırlı değil, orta sınıfı da yok eden bir durum. Özel anaokullarına çocuğunu gönderenlerin de çoğu orta sınıf bireyler… Orada bile bunlar konuşuluyorsa her fırsatta gündeme getirdiğimiz ekonomik sıkıntı çok daha büyük demektir” dedi.

KARANLIK TABLO

Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal’ın konuya ilişkin görüşlerine yer verdik. “Hem okul öncesinde hem de ilköğretimde öğrencilerin beslenmesinde ciddi sorunlar yaşanıyor” diyerek sözlerine başlayan Vardal, şunları ekledi: “Yaşadığımız bir ekonomik kriz var. Alım gücünün düştüğü, yoksullaştığımız bir süreç yaşıyoruz. Doğal olarak bu öğrencilerimizin öğünlerine de yansıyor. Okul öncesi kurumlarında, anasınıflarında öğrenciler için beslenmeye dönük talep edilen gıda ürünlerinin karşılanabilmesi ailelerin bütçesiyle ilgili bir durum. Ülkedeki açlık sınırının altında ücret alan çalışanların büyük bir kısmı asgari ücrete boyun eğiyor. Beslenmeye ilişkin gıda ürünlerini her gün temin edebilmek güç hale geldi. Devletin esasen bu öğrencilere destek sağlaması gerekiyor. Bugün muzun kilosunun 20 lira olduğu bir süreçte velilerin bunu her gün karşılamak zorunda kalması olanaksız. Öğrencilerin çoğu neredeyse öğle yemeği yemiyor. Yiyebilenler ise bir simitle, bir tost ile günü geçiştirmeye çalışıyorlar.”

Vardal, son olarak, “Eskiden kantinlerin önünde sıralar oluyordu. Şimdi kantinlerin önünde o eski sıraları bulmak mümkün değil. Özel anasınıflarında dahi yaşanan beslenme problemi, yaşadığımız sorunun ne denli derinleştiğini gösteriyor. Özel anaokullarına çocuklarını gönderen veliler, ekonomik olarak bir tık daha iyi durumda olan kişiler. Onlar dahi öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa durum vahim. Karanlık tabloyu buradan görebiliriz” dedi. 

NECATİKALAFAT

ÜÇ YAŞINDAKİ BEBELER…

Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ise “Türkiye’de yoksulluk artık sadece alt kesim denilen insanlarla sınırlı değil, orta sınıfı da yok eden bir durum” diyerek, şu açıklamayı yaptı: “Özel anaokullarına çocuğunu gönderenlerin de çoğu orta sınıf bireyler. Zihni emeğiyle geçinen insanların ‘çocuğum daha iyi bir eğitim alsın’ diye gönderdikleri yerler. Orada bile bunlar konuşuluyorsa, orta kesime dahi bu durum sıçradıysa her fırsatta gündeme getirdiğimiz ekonomik sıkıntı çok çok daha büyük demektir. Yoksulluk dediğimiz şeyin kendisi kaba bir tanımla yapılıyor, deniliyor ki ‘asgari ücret ile çalışan insanlar yoksuldur.’ Bu ülkedeki fakirlik seviyesi 25 bin liraya ulaştı. Devletin kendi rakamları bunlar. Özel anaokullarına çocuklarını gönderenler ve okul yönetimi ise iki şeyden kaçmaya başladı. Ulaşım, lojistik, beslenmeyi incelterek, yumuşatarak karlılıklarını arttırmaya çalışıyorlar. Bir de öğretmen kalitesinden. Üç yaşındaki bebeler, ‘usta öğretici’ olarak nitelendirilen ancak öğretmen vasfı olmayan, liselerden mezun olan kişilere emanet ediliyor. Kar hırsıyla daha fazla para kazanmak, kendi kurumlarını ayakta tutmak için kaçabilecekleri, kısabilecekleri bütün kalemlerden kısmaya çalışıyorlar. Mesela servis hostesi kullanmıyorlar. Yemeklerde çıkarmaları gereken belli bir protein miktarı var, onları yapmıyorlar. Diyetisyenlerin programı hazırlaması gerekirken elbette ki yapmıyorlar. Bu sürecin mağduru ise büyüme çağındaki çocuklar oluyor. Kaynakların kötü kullanımı ya da karlılık hırsı yüzünden çocuklarımızın zihinsel ve bedensel gelişimiyle oynuyorlar.”

NECİP VARDAL

ÜSTESİNDEN GELEMİYORUM

Çocuğunu özel bir anaokuluna gönderen veli ise “Krep, kaşarlı kanepe, kalem böreği gibi şeyler isteniyor. Hayatımda hiç yemediğim ya da 1-2 kez yediğim şeyler. Listeyi sizinle de paylaştım. Her gün kuruyemiş, her gün meyve isteniyor. Üstesinden gelemiyorum gerçekten. Onların verdiği listenin dışına çıkınca da kızım arkadaşları arasında kendini kötü hissediyor. Öğrenciler arasında bir dışlanma oluyor. Devletin sesimizi duyması lazım” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.