TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir, sıfır karbon hedefine öncülük edecek

İZENERJİ AŞ Genel Müdürü Türkoğlu, İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçilen İzmir’de sıfır karbon hedefine ulaşma doğrultusunda kent bileşenlerinin ve vatandaşların aktif olarak çalışacağı bir platform oluşturduklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2022 09:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir, sıfır karbon hedefine öncülük edecek

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğinin yarattığı tehditlere karşı dirençli kentler oluşturmak adına başlattığı İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçilen İzmir, 2050 karbon sıfır hedefini 2030’a çekmek için İZENERJİ AŞ koordinasyonunda eylem planlarını oluşturmaya başladı. Bu bağlamda İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu sürecine ilişkin bilgilendirme yapmak amacıyla medya kuruluşlarını ve basın yayın organlarını bir araya getiren bir toplantı organize edildi. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan İZENERJİ AŞ Genel Müdürü Ercan Türkoğlu, sıfır karbon hedefine ulaşma doğrultusunda kent bileşenlerinin ve vatandaşların aktif olarak çalışacağı bir platform oluşturduklarını söyledi.

YAPI TAŞLARINI DİZECEĞİZ

İzmir’in Avrupa Birliği hedeflerini destekleyen adımlar attığını vurgulayan Türkoğlu, “Aktif bir kent ittifakı ve saydam bir yönetişim ile 2030 yılına kadar sürecin yapı taşlarını dizeceğiz. AB, özel hibe ve kredi olanaklarını İZENERJİ üzerinden seferber edecek. Ekolojik dengenin sağlanmasına yönelik olarak 2050’de sıfır karbon hedefine ulaşmak için aralarında İzmir’in de bulunduğu öncü şehirler laboratuvar görevi görecek. İzmir, Avrupa Komisyonu tarafından sunulan radikal ve yenilikçi yolda ilk adımlarını atan şehirlerden biri olacak. Bu, aynı zamanda İzmir’in geleceğini kurtaracak bir çalışma olacak” dedi.

İZENERJİ AB Projeler Sorumlusu Berkay Yılmaz da sunumunda, Avrupa Birliği’nin uzun değerlendirme sürecinin ardından İzmir’in Türkiye’den 19 şehir ve 5 ilçe, Avrupa’dan 377 şehrin başvuru yaptığı misyonda, İstanbul ile birlikte iklim nötr olma hedefine ulaşmak için seçilen 112 kent arasında yer almaya hak kazandığını anlattı.

Prof.Dr. Tanay Sıdkı Uyar

HİDROJEN YAKITI ÜRETİLEBİLİR

Yenilenebilir enerji üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Prof.Dr. Tanay Sıdkı Uyar da dünyada kömürün çıkarılarak enerji üretiminde kullanılmasıyla başlayan, petrol ve doğalgazla devam eden fosil kaynaklı yakıtlarla nükleer santrallerin kirletici etkilerine karşı insanlığın bugün güneş ve rüzgar gibi enerji kaynaklarına yöneldiğini anlattı. Enerji üretim ve tüketiminin toplumsal maliyet hesaplarına 1993 yılında başlandığını hatırlatan Uyar, teknolojideki gelişmelerle birlikte 2015 yılında yenilenebilir enerji üretiminin ucuzlamaya başladığını bildirdi. Prof.Dr. Tanay Sıdkı Uyar, yenilenebilir enerjiyle hidrojenden yakıt üretilerek enerji gereksinimi daha fazla olan uçak, gemi, tren gibi ulaşım araçlarıyla çimento ve demir-çelik sektörlerinde kullanılmaya başlanmasıyla karbonsuzlaştırmanın mümkün hale gelebileceğini de sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.