TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ziyaretçisi çok alıcısı yok 

Soğukkuyu semtinde salı günleri kurulan salı pazarının ziyaretçisi fazla ancak satışı oldukça düşük. El emeği ürünlerin tercih edilmediğini dile getiren tezgahtar, fabrika ürünlerine yönelen vatandaşa da sitemli

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2018 07:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ziyaretçisi çok alıcısı yok 

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Kimi kıyafet alıyor kimi ise yiyecek, içecek. Yaptığı alışveriş sonrası keyfi yerine gelen müşteriler kadar satış yapamadığı için yüzü gülmeyen tezgahtarlar da var. Salı günleri Karşıyaka Soğukkuyu semtinde kurulan salı pazarı yaşadığı bu sıkıntıyla aylardır uğraşıyor. El emeği ürettikleri organik ürünlere talebin olmadığını kaydeden tezgahtar, bu şekilde devam edilirse başka yerlerde yer açacaklarını ya da tamamen bırakacaklarını belirtti. Müşterilere de isyan eden tezgahtarlar, “Burada organik, el emeği ürünler dururken ucuz diye gidip fabrikadan çıkan ürünleri alıyorlar” dedi. Ömer Adil Balıkesir’den getirdiği ekmekleri tezgahına seriyor, Ayşenur Bozhöyük iki kızıyla birlikte yaptığı poğaça, börek, tatlı, kurabiye tarzı yiyecekleri özene bezene sunarak satmaya çalışıyor, diğer bir tezgahtar kurutmalık dolma biberleri asıyor, hayvanlardan sağdığı sütle peynir yapan ve peynirlerine şarkı besteleyen bir diğer tezgahtar ise vatandaşa peynirlerini tattırıyor. Bu tezgahtarların en büyük ortak özelliği de müşteriyi bir türlü çekememesi.

“SİNEK AVLIYORUZ”

Salı pazarında aylardır satış sıkıntısı yaşandığını söyleyen ve hem pazar içerisindeki bazı kimseler hem de dışarıda yer alan esnaflar tarafından halkın kandırıldığını vurgulayan ekmek satıcısı Ömer Adil, rekabet içerisinde olmadıklarını sadece haklı kazancın elde edilmesi gerektiğini kaydetti. Adil, “Balıkesir’in Akarsu Köyünden ekmekleri getiriyoruz. Orada akrabalarımız, ailemiz var. Annelerimizin çok eskiden yapmış olduğu gerçek ekşi maya ile ekmeklerimizi yapıp gönderiyorlar. En büyük özelliği dediğim gibi doğal, ekşi mayanın kullanılıyor olması. Diğer ekmeklerde ise kullanılmaması gereken sirke, pak maya kullanılıyor. İnsanlara ise ekşi maya diye yutturuyorlar. Bir de esmer un kullanıyoruz diye de kandırıyorlar. Halbuki çoğunun içerisinde gıda boyaları var. Sağlık Bakanlığının izin vermiş olduğu boyaları kullanıyorlar. Ürünlerimiz el emeği olmasına rağmen rağbet görmüyor. Çünkü vatandaş ucuz, organik olmayan hatta sağlıklı olmayan diğer ekmeklere yöneliyor. Pazarın ziyaretçisi çok ama bizim gibi kendi üreten tezgahtardan alan yok. Sinek avlıyoruz. Böyle nereye kadar gidecek. Aynı şekilde devam ederse ya işlek başka yerlerde tezgah açacağız ya da bırakacağız” diye yer verdi.

“SADECE BAKMAKLA SINIRLI KALIYORLAR”

İki kızıyla beraber poğaça, börek, tatlı tarzı ürünleri yapıp pazar tezgahlarından birine koyan anne Ayşenur Bozhöyük ise beş senedir burada yer aldığını ancak bu sene satış yapamama sıkıntısı çektiklerini kaydetti. Bu şekilde devam ettiği için morallerinin bozulduğunu, pasta, börek yapmak istemediklerini söyleyen Bozhöyük gerçekleştirdiği satışlarla kızlarının okul masraflarını giderdiğini ancak şimdi öyle bir şeyin pek mümkün olmadığını aktardı. Tek mağdur Ömer Adil ve Ayşenur Bozhöyük değil. Küçükbaş hayvanlarından sağdığı süt ile peynir üreten ve o peynirlere şarkılar yazarak müşteri çekmeye çalışan tezgahtar amca da var. Öyle ki bu amcanın peynirlere söylediği şarkılar internete dahi düşmüş. Fenomen amca şimdilerde bu etkisini pek koruyamıyor. Çünkü kendisini dinleyenler kadar peynirini alanların da sayısı azaldı. Eşinin evde yaptığı kurutmalık dolma biberleri ipe bağlayıp tezgahına asan tezgahtar bir abi de var mağdurlar arasında. Abi, tezgahına gelenlerin, dolmalıklara dokunup bakanların fazla olduğunu ancak sadece bakmakla sınırlı kaldıklarını belirtti. Salı pazarını gelip görmeyen İzmirliler bin pişman. Ancak gelirken “Satış yapamıyoruz” diyen bu tezgahtarlara da uğramadan gitmesinler. Aksi halde “Başka yollar bulacağız” cümlelerini kuran satıcıyı artık bulamayacaklar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.