TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zirvede ‘eğitim’ vurgusu

İZSİAD’ın, 4. İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nde eğitim vurgusu ön plana çıktı. İş sağlığı ve güvenliğinin temel eğitim olarak müfredatta yer alması ve okullarda ders olarak verilmesi gerektiğini belirtildi

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2017 08:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zirvede ‘eğitim’ vurgusu

KENAN YEŞİL

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD), ulusal çapta düzenlediği 4. İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi, Bayraklı Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde başladı. Tiyatro ve dizi oyuncusu Volkan Severcan’ın sunduğu açılış törenine; İzmir Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Aydın Buğra İlter, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç ve İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kabak da katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Türkiye’de iş kazaları ve meslek hastalıkları hususunda iç karartan bir tablo olduğunu vurguladı. Sürekli aynı konuların konuşulduğunu; ancak ölümlü, yaralamalı ve kalıcı sakatlıkla sonuçlanan iş kazaları ve meslek hastalıkları istatistiklerinde hep kötüye gidiş gözlendiğini ifade eden Küçükkurt, “Demek ki artık başka türlü düşünmemiz, başka şeyler yapmamız gerekiyor” dedi.

“AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR”

İşverenler olarak Türkiye’de iş kazalarından dolayı kimse ölmesin, yaralanmasın, sakat kalmasın istediklerini belirten Küçükkurt, “Meslek hastalıklarından dolayı rahatsız olmamaları için büyük bir çalışma içerisindeyiz. Bu organizasyonu severek ve isteyerek yapıyoruz. Hayatın her alından olmazsa olmaz kural akılcılıktır. Resmi kurumlarımızın iş kazalarını en aza indirmek adına yıllardır gösterdiği çalışmalar ne ölçüde bir yere varmıştır. Bunca çabanın karşısında iş sağlığı ve güvenliği karşısında olumsuz tabloyu olumluyu çevirmek için ne kadar yol aldık. Maalesef kral çıplak. 9 ayda iş kazası son 4 yılın en yükse rakamı. 1485 işçimiz iş kazasında hayatını kaybetti. Tüpraş’ta 4 insanımızı kazada kaybettik. Tüpraş gibi bir şirkete zafiyet olabileceğini inanmıyorum. Belli ki bir yerlerde eksiklikler var. Bu eksikler eğitimlerden, kişilerden, kurumlardan da kaynaklanabiliyor. Resmi ve özel kuruluşlar iş sağlığı ve güvenliği bilincini artırmak için sık sık konuşuyor. Neden olumlu bir sonuç alınamıyor. Neden daha da kötüye gidiyor. Bunlar cevap verilmesi ve gereğinin acilen yapılması gereken sorular. Başka şeyler yapmamız gerekiyor. Bu noktada Temel eğitim çok önemli. Çözüm yarının büyüklerine daha ilkokul çağlarında bu eğitimleri vermek gerekiyor. Müfredata ders olarak vermek gerekiyor. Çünkü ağaç yaşken eğilir” dedi.

“HİÇBİR ŞEY İNSAN HAYATINDAN ÖNEMLİ DEĞİL”

Tüpraşta kaza sonrası hayatını kaybeden 4 işçi için başsağlığında bulunan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise, “İş sağlığı ve güvenliği konusu ne yazık ki ülkemizin en yumuşak karnı haline gelmeye başladı. Çok konuşuluyor, yasalar çıkıyor ama maalesef iş kazalarında ortalamanın aşağıya indiremiyoruz. Bu toplantılar çok önemli. Ancak böyle kazalar olduğu zaman bu toplantıların önemi ortaya çıkıyor ama maalesef sonra unutuluyor. Türkiye istatistikler iş sağlığı ve güvenliği ilgili yaklaşımlarımızda değişiklik yapmayı zorunlu hale getiriyor. Zira aynı şeyi yaparak farklı sonuçlar beklemek son derece yanlış. Her 15 saniyede 160 iş kazasının yaşandığı ve 1 işçinin hayatını kaybettiği dünya genelinde; ILO’nun rakamlarına göre Dünya ortalamasında ölümlü kaza sayısı 268 iken Türkiye ortalaması bin 730’dur. Son 10 yılda dünya ortalamasında yüzde 30’luk bir azalış gerçekleşirken, Türkiye ortalamasında yüzde 8, İzmir’de ise yüzde 200’lerdeki artış çok üzücü. Biz Doğu toplumu olarak, ne yazık ki ne kendi canımızı ne de bir başkasının canını bir Batı kadar düşünmüyoruz. İnsani boyutu öncelikli olmak üzere, firmaların rekabet gücü açısından, ülkemizin sosyal güvenliğinde yarattığı açık açısından da aslında çok boyutlu etkileri olan bir konu ile karşı karşıya olsak da hiçbir şey insan hayatından daha önemli olamaz. Bir başka husus Sanayi 4.0’ın hayatın her aşamasına geçtiği bir süreçte, ilerleyen teknoloji ve artan robot kullanımı ile birlikte söz konusu kazaların da minimum seviyede olması beklenmektedir. Zira, dünya genelinde azalan ortalamanın ana etkeni teknolojinin doğru kullanılmasıdır. Biz var olan teknolojiyi ve hatta ne yazık ki çalışanlarımız var olan teknik malzemeleri de kullanmaktan imtina ediyoruz” dedi.

“HER ŞEY EĞİTİMDEN GEÇİYOR”

İş sağlığı ve güvenli gerçekten çok önemli bir konu olduğunu belirten İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “İnşaatlar, madenler çok tehlikeli alanlar. Ama suçun hepsi işverende değil. Bir inşaatçı olarak, işe başlattığımız işçimize emniyet kemerini ve baretini imzalı bir şekilde veriyoruz. Ama kendisi 30 metrelere çıksa da o kemeri kullanmıyor. Düştüğünde de acı sonuçlarla karşılaşıyoruz. Burası inşaatlar bölgesi ve baktığımızda baret kullan yok. Dolayısıyla bu eğitim meselesidir, her şey eğitimden geçiyor. İşçinin ve işverenin önlemleri alma mecburiyeti var. Yasal mevzuatlar var. Ama mecburiyetle olmuyor. Eğitimle olacak. O neden Ticaret Odası ve Ekonomi Üniversitesi olarak bu konu etkin çalışmalar yapıyoruz. İş sağlığı ve güvenliği bölümü olarak 2 yıllık ön lisans eğitimimiz var. Her yıl 40 uzmanı bu bölümden mezun ediyoruz ve bu öğrenciler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak işe başlıyorlar. Bunun dışında işçinin de eğitilmesi gerekiyor. O yüzde şubat ayında İTO meslek okulunu başlatıyoruz. Şu anda da İzmir Ticaret Odası Eğitim Sağlık Vakfı olarak mesleki yeterlilik belgelerini vermek üzere akreditasyonumuz tamamlandı. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak olanlara hem eğitim hem de sertifikasını vereceğiz. Artık sertifikası olmayan çalışamayacak. Bütün kesimler üzerinde düşen görevi en iyi şekilde yaparsa bu acı sonuçlar ile karşı karşıya kalmayız” diye konuştu.

ZİRVE VE FUAR BİR ARADA

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen 4. İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ve Fuarı, bugün sona erecek. Düzenlenen oturumlarda, yerli ve yabancı pek çok tanınmış firmanın yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı’ndan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarından temsilciler ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler konuşacak; iyi ve örnek İSG uygulamalarını paylaşacak.

Zirvenin ünlü konuşmacıları da olacak. “Mandıra Filozofu” lakabıyla tanınan oyuncu Müfit Can Saçıntı özel gösterisiyle; Ege türkülerinin usta ismi Tolga Çandar da sazıyla, sözüyle organizasyona renk katacak. Zirveye paralel olarak devam eden İSG Fuarı’nda ise sektörün farklı alanlarından firmalar, son gelişmeleri, ürün ve hizmetleri tanıtacak.

 

Son Girilen Haberler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.