TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüz güzelliğinin temeli: BURUN

Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahı Uzmanı Opr.Dr. Tolgahan Alpaydın, günümüzün en çok rağbet gören estetik operasyonlarından biri olan burun hakkında gazetemize özel bilgilendirmelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2017 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yüz güzelliğinin temeli: BURUN

ONURHAN ALPAGUT

İnsanlar hayatta özgüvenli olmak için kusursuz bir yüz görünümüne sahip olmak istiyor. Bu anlamda yüzün odak noktasında olan burun ise ayrı bir önem teşkil ediyor. Özellikle kadınların tercih ettiği burun estetiği ameliyatı hakkında bilgi hakkında veren Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahı Uzmanı Operatör Doktor Tolgahan Alpaydın, operasyonda temel amacın kişiye hem güzel hem sağlıklı bir burun vermek olduğunu söyledi.

Burun estetiği operasyonu ile birçok kusurun giderilebileceğine dikkat çeken Alpaydın, “Bu ameliyat yardımıyla burnunuzun boyutları küçültülebilir, büyütülebilir, burun ucunuzun veya burun sırtının şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arası açıyı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir. Aynı ameliyat sırasında, gelişimsel ya da çarpma sonucu oluşan deviasyonlar (burun nefes yolu tıkanıklıkları) düzeltilebilir. Aslında amaç yüze uygun, yakışan bir burun meydana getirmektir. Burun yüzün merkezinde ve alın, üst dudak, çene ve elmacık kemikleri ile uyumu yüz güzelliğinin temelidir” dedi.

DAHA KÜÇÜK BİR BURUN

Burun estetiği talep eden hastaların çoğunlukla burunlarının yüzlerine göre orantısız kaldığını düşündüğünü için operasyon istediklerini belirten Alpaydın, “Konsültasyon yani görüşme sırasında şikayet edilen bu büyük ve orantısız görünüme hangi burun yapılarının neden olduğu ve öncelikle ne yapılması gerektiği saptanır. Bilgisayarlı simülasyon kullanmak burunda arzulanan değişiklikleri daha uyumlu ve dengeli bir şekilde yapmamızı kolaylaştırır. Aynı zamanda yüzdeki diğer yapıları da bu esnada değiştirip daha güzel görüntü ve alternatifler yapmamıza imkan verir. Burun üzerindeki tümsek çoğu kıkırdak ve az bir kısmı ise kemikten oluşur. Bu yapının küçültülmesi düz bir profil, biraz konkav (oyuk) veya hafif konveks (çıkıntı meydana getirmeden) bir profil oluşturmamızı sağlar.

Burun ucunu küçültmek ise burun ucunu oluşturan alt kıkırdakların projeksiyonunu azaltmak, daraltmak ve tekrar şekil verme gibi daha komplike çabalarla mümkün olmaktadır” diye konuştu.

KAZA SONRASI MÜDAHALE

Geçirilen bir kaza sonrası ilk 10 gün içerisinde buruna yapılan müdahale ile meydana gelen hasarın düzeltilebileceğini söyleyen Alpaydın, “Hasarlı kemik ve kıkırdak dokuyu düzeltir. Burun bir kazaya uğradıktan sonra en sık kemik ve kıkırdak destek hasar alır. Burnun şekli değişir, içerdeki kıkırdakta (septum) eğrilmeler (deviasyon), asimetriler ve çoğunlukla hava yolu problemleri meydana gelir.

Bu kıkırdak ve kemikteki eğrilmeler, kazadan sonraki ilk 10 gün içinde başarılı bir biçimde eski haline getirilebilir. Burun bir kazaya uğradıktan sonra burun ortası kıkırdağı yani septumun her iki yanı kanayabilir. Mukoza altında olan bu kanama sonrası pıhtılaşan kan, septum ile mukozayı ayırır. Septumdaki kıkırdak mukozal damarlardan yoksun kalır ve ölür. Bu durum septal (septuma ait) hematomu belirtir ve acil olarak kaza sonrası oluşursa boşaltılması gerekir. Bu işlem septal kıkırdağı korur.Burun köprüsü altındaki kıkırdak destek olan septum harabiyeti, semer burnu deformitesi veya boksör burnu deformitesi olarak adlandırılır.Kazadan sonra meydana gelen deviasyonlarda 10 günden sonra karşılaşılan hastalarda düzeltici bir operasyon için en az altı ay beklemenin avantajları daha fazladır. Bu zaman içinde dokular yerleşir, yumuşar ve daha az damarlanır” dedi.

OPERASYON SONRA İLK AYA DİKKAT

Operasyon sürecinin sona ermesinin ardından iyileşme sürecinin en az altı aya süreceğini ifade eden Alpaydın, “Sürecin ilk ayı büyük önem taşır. İlk 24 saat anestezi sonrası birinin size eşlik etmesi uygun olacaktır. Operasyondan gelir gelmez biraz uykulu olacaksınız, uyumaya çalışmanız en doğrusudur. Bu esnada soğuk kompres ile yüzünüzdeki ödem azaltılır. Bu soğuk uygulama hemşirelerin denetiminde aralıklı ilk gün boyunca devam eder. İlk hafta antibiyotik ve ağrı kesiciler size verilir. Antibiyotikler düzenli alınır ancak ağrı kesiciler ihtiyacınız durumunda alabilirsiniz.

Uyuma pozisyonu ilk 2 hafta için çok önemlidir. Yan veya öne doğru eğik uyuma kemiklerin yanlış şekillenmesine yol açabilir. Yüksek uyuma (2-3 yastık ile) ödem ve morlukları da oldukça azaltacaktır. Alçı atel çıkarıldıktan sonra travmadan sakınmak önemlidir. Tuzlu su spreyleri burnu nemlendirmek ve temizlemek için kullanılır. Bunları ve hangi sıklıkta kullanacağınızı doktorunuz söyleyecektir. Ağır ve erken egzersiz kanamaya yol açabilir. Ortalama 3-4 hafta dikkat etmek gerekir.

Gözlük kullanımı 2 ay ertelenir. Kontakt lensler ise her zaman kullanılabilir. Nefes almanız operasyon sonrası bir miktar kısıtlı olabilir ancak şişliklerin geçmesi ile 3-4 hafta içinde normalleşir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.