TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Yeşil teknoloji’ gelişti

Ordu Altınordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Sena Ecem Özcan ve Rana Yaren Civelek, “Deniz kabuğu katkılı duvar kağıdıyla yalıtım” projesini geliştirdi

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2017 09:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Yeşil teknoloji’ gelişti

Ordu’dan 2 lise öğrencisinin atık kağıtlara deniz kabuğu ekleyerek elde ettikleri duvar kağıtlarının ses ve ısı yalıtımı ile yangına dayanıklılık özelliklerini ortaya koydukları projesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünce düzenlenen “Uluslararası Genç Yeşil Beyinler Yarışması”nda 3’üncülük ödülü aldı. Ordu Altınordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Sena Ecem Özcan ve Rana Yaren Civelek, “Deniz kabuğu katkılı duvar kağıdıyla yalıtım” projesini geliştirdi.

PROJE AYRINTILARI

Öğrencilerden Civelek, proje çalışmasında atık kağıtları toplayıp kağıt hamuru haline getirerek çeşitli oranlarda deniz kabuğu eklediklerini, daha sonra bu karışımı presleyerek duvar kağıdı elde ettiklerini ve maket ev üzerinde bu kağıda ilişkin ölçümler yaptıklarını anlattı.

9 DESİBELLİK SES YALITIMI

Ürettikleri 5, 10 ve 15 gram deniz kabuğu katkılı duvar kağıtları ile katkısız duvar kağıtlarının karşılaştırmalı olarak ses, ısı ve yangın yalıtımı analizlerini yaptıklarını aktaran Rana Yaren Civelek, “Isı yalıtım analizinde, deniz kabuğu katkılı duvar kağıdının büyük oranda ısı yalıtımı yaptığını tespit ettik. Bir saat içinde deniz kabuğu katkılı duvar kağıdı kaplanmış bölgede bir derecelik ısı kaybı olurken, katkısız duvar kağıdında ise 8 derece ısı kaybının yaşandığını gördük. Böylece deniz kabuklarının ısıyı içeride tutmak için önemli bir veri olduğunu gördük.” diye konuştu.

ENERJİ TASARRUFU

Deniz kabuğu katkılı duvar kağıtlarında bir saat süresince ölçümler yaptıklarını dile getiren Civelek, “Katkılı duvar kağıtlarının bir saatlik sürede 9 desibellik ses yalıtımı yaptığını da ortaya koyduk” dedi. Rana Yaren Civelek, küresel ısınma ve çevre kirliliği hızla arttığından, geri dönüştürülebilir atık kağıttan yeni kağıt üretilmiş olmasının enerji tasarrufu ve çevre kirliliği bakımından büyük önem taşıdığının da altını çizdi.

YUMUŞAKÇALARI KORUYOR

Sena Ecem Özcan ve Civelek’in projesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü tarafından düzenlenen “Uluslararası Genç Yeşil Beyinler Yarışması”nda 3’üncülük elde etti.

Projenin danışmanları da deniz kabuklarının içinde yaşadıkları yumuşakçaları koruyup yalıtarak yuva görevi gördüğünü belirterek, öğrencilerin bu fikirden yola çıkarak atık kağıtlar ile deniz kabukları karışımına yalıtım özelliği kazandırıp kazandıramayacağını araştırdıklarını dile getirdi. n AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.