TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerinde bir karar

Müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisinin verilmesini değerlendiren Dr. M. Zeki Uyanık, “Var olan ikilem ortadan kaldırılmıştır. Müftülüklere verilen bu yetki yerinde ve doğru bir karardır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2018 10:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yerinde bir karar

ADNAN AVUKA/MARDİN

İktisadi kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği tarafından hazırlanan kongre Mardin’de Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Profesörlerinde katıldığı bu kongrede Araştırmacı, Yazar Dr. M. Zeki Uyanık, açıklamalarda bulundu. Uyanık, “İnsan’ın yaratılış olarak bir takım temel ihtiyaçları vardır. Bunlardan biri de cinselliktir. İslam, koruma altına aldığı beş esastan biri olan neslin muhafazası için bu ihtiyacı nikâh yolu ile temin edip yuva kurulmasını emretmektedir. Aynı şekilde neslin bozulmasına ve toplumsal huzursuzluklara sebep olan zina ve zinaya götüren sebepleri nazlarla haram kılıp yasaklamıştır. Nikâh, insanlık tarihinin en eski müesseselerinden biri olup şartları ve neticeleri farklı da olsa her toplumda vardır. Neslin ve toplumsal huzurun muhafaza vesilesi olan nikâh, insanlık tarihi boyunca kutsî ve manevi bir akid olarak görüldüğünden hep dinî merkezlerde kıyıla gelmiştir. Nitekim Yahudi ve Hıristiyanlarda nikâh, din adamları tarafından kilise ve havralarda kıyılmaktadır” dedi.

NİKAHIN TARİHSEL SÜRECİ

Uyanık, “İslam dini açısından da dünyevi ve uhrevi boyutları olan nikâh akdi, neslin devamını meşru olarak sağlayan ve toplum nazarında ehemmiyet arz eden bir sözleşme olduğundan zorunlu olmamakla birlikte genel olarak dini ve hukuki hükümleri bilen kişiler tarafından kıyılmıştır. İslam tarihinde, dört halife döneminden itibaren nikâh kayıt altına alınmıştır. 1917 tarihli Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi ile nikâhların tescil edilmesi esası getirilmiştir. Ancak 1926 yılında İsviçre Medeni Kanunu’nun iktibası ile evlilik için belediye kaydı esas alınmış ve imam nikâhının resmi hüviyeti sona ermiştir” diye konuştu.

DOĞRU BİR KARAR

Uyanık, “Nikâh, dini ve hukuki hükümleri ihtiva ettiği için bu kanundan sonra ülkemizde belediye memurunun yaptığı resmi nikâh ile birlikte Müslümanlar bir de imam nikâhı yaptırmaktaydı. Bu da bir ikileme sebep olmaktaydı. Çıkarılan yasa ile müftülüklere de resmi nikâh kıyma yetkisi verilerek bu ikilem ortadan kaldırılmıştır. Müftülüklere verilen bu yetki yerinde ve doğru bir karardır. Ancak müftülükler resmi nikâhı mevcut medeni kanununa göre kıyacaktır. Belediye memuru, hangi kanun ve şartlara göre nikâhı kıyıyorsa müftülük yetkilileri de de aynı kanun ve şartlara göre kıyacaktır” dedi.

YENİ DÜZENLEMELER

Uyanık, “Nikâh sözleşmesi açısından mevcut medeni kanununda İslam hukuku ile çelişen hükümler söz konusu olabilmektedir. Sütkardeşliği, Müslüman bir erkeğin dinsiz/ateist bir kadınla evlenmesi, Müslüman kadının başka inanç mensupları ile evlenmesi, üç boşamadan sonra aynı kişi ile tekrar evlenmek gibi. Bu bağlamda müftülüklerin kıydığı nikâhın dini yönden eksik olması düşünülemez fakat mevcut resmi nikâhın şartlarına göre kıyacağından İslam hukuku açısından uygun olmayan durumlarla karşılaşılması muhtemeldir. Müftülüklere verilen resmi nikâh kıyma yetkisi bu ve benzeri problemlere sebebiyet vermemesi için resmi nikâh şartlarının veya müftüye verilen bu yetkinin İslam hukukuna uygun hale getirilmesi gerekir” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.