TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YENİLİKÇİ VE GELİŞEN BİR EĞİTİM SİSTEMİ UFUK AÇAR

Münevver Öğretmen İlkokulu Müdürü Çağlar Erbek, okullarında çok yönlü eğitim çalışmaları yaptıklarını belirterek, yenilikçi ve gelişen bir eğitim sisteminin nitelikli insan yetiştirmede önemli olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2017 07:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
YENİLİKÇİ VE GELİŞEN BİR EĞİTİM SİSTEMİ UFUK AÇAR

NİLGÜN TAZE

Münevver Öğretmen İlkokulu Müdürü Çağlar Erbek, okullarında eğitim çalışmalarını ve eğitimde başarıyı yakalamak için neler yapılması gerektiğini anlattı.Çocukların okuma alışkanlıklarını geliştirerek okul dışındaki zamanlarını kültür-sanat veya spor aktivitesi ile geçirmelerini tavsiye eden Çağlar Erbek, veli ve çocuklara yönelik yaptıkları bilgilendirme çalışmalarında ise çocukların zararlı alışkanlıklardan uzak durmasına ağırlık veriyor. Çocukların yeteneklerini belirleyerek yetenekleri doğrultusunda eğitim vermeye çalışan okul, ilkokullarda resim, müzik ve spor branşlarda norm açılmasını bekliyor.

2016 yılında 8 derslikle ikili eğitim yapmakta olan okullarının yapılan tadilatlarla derslik sayısını 10’a çıkardıklarını açıklayan Münevver Öğretmen İlkokulu Müdürü Çağlar Erbek, bu yıl normal eğitime geçtiklerini belirterek, “10 dersliğimizden ikisini okul öncesi eğitim için dizayn ettik ve önümüzdeki yıl artacak olan öğrenci sayımıza uygun hale getirdik. 234 öğrencinin eğitim gördüğü kurumumuzda 16 öğretmen, 1 memur, 1 yardımcı personel, 1 müdür yardımcısı ve müdür görev yapmakta. Sınıf öğretmeni sayımız ihtiyacı karşıladığı gibi norm fazlası durumda olan öğretmenlerimiz de bulunuyor. Ancak öğrenci sayımızın 300’ün altında olması nedeni ile rehber öğretmen normumuz maalesef düştü ve okulumuz rehber öğretmeni başka bir kuruma atandı. Bu durum son derece başarılı ve verimli biçimde yürütmekte olduğumuz rehberlik hizmetleri açısından sıkıntı anlamına gelse de bu boşluğu okul yönetimi ve sınıf öğretmenlerinden oluşturacağımız bir rehberlik servisi ile telafi edeceğiz” dedi.

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM

Büyük bir titizlikle yürüttükleri Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları (BEP) çalışmalarını aynı verimlilikte devam ettirme kararlılığında olduklarını belirten Erbek, bununla birlikte ilkokullardaki rehber öğretmen normu için 300 öğrenci sınırının yüksek olduğunu belirtti. Erbek, “Bu durumun tekrar gözden geçirilmesinin yararlı olacağı fikrinde olduğumu eklemek istiyorum. Rehberlik servisimizin verimli çalışması sonucu yalnızca öğrencilerimizden değil, velilerimizden de olumlu dönüşler aldık. Özellikle zaman zaman sağlık, temizlik, beslenme, başarıyı artırma yöntemleri, verimli ders çalışma, sınav stresini yenme vb. birçok konuda velilere yönelik düzenlediğimiz seminerler ve konferanslar oldukça olumlu sonuçlar verdi. Bu seminerler yalnızca velileri bilinçlendirmekle kalmamakta, aynı zamanda veli-okul ilişkilerini ve velilerin eğitim sürecine katılımlarını da olumlu etkilemektedir” açıklamasını yaptı.

ŞENLİK HAVASI

Hemen her ay konferans salonlarında gerçekleştirdikleri tiyatro, sinema, konser, konferans ve benzeri gibi etkinliklerin yanı sıra, yıllık plan doğrultusunda düzenledikleri çeşitli gezilerin öğrencilerin gelişimine önemli katkılar sağladığını açıklayan Erbek, “Her yıl okulumuzda ilçe resmi töreni olarak düzenlediğimiz “Geleneksel Nevruz Şenliği” çok renkli görüntülere sahne oluyor. Öğrencilerimiz, velilerimiz ve konuklarımı tarafından tam bir bahar bayramı ve şenlik tadında geçen nevruz şenliği gibi başka şenliklerde yapmayı düşünüyoruz. Yılsonu sergimizi de 5 Mayıs’ta Hıdırellez ile birleştirerek yine şenlik havasında gerçekleştirmekteyiz. Müdür yardımcımız ve İngilizce öğretmenimiz Avrupa Birliği Projeleri üzerinde verimli çalışmalar sürdürmekteler. E-Twinning Projesi kapsamında ise çeşitli kurumlar ve projeler ile ortaklık yazışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİ KAZANIMI

Bu yıl talep azlığı nedeni ile okullarında velilere yönelik halk eğitim kursları açamadıklarını ifade eden Erbek şunları söyledi: “Öğrencilerimize biri Üsküp, diğeri de Zeybek olmak üzere iki branşta halk oyunları kursları düzenleyerek 23 Nisan’da gösterilerini başarıyla sergilemelerini sağladık. Yapmış olduğumuz sosyal etkinliklere mümkün olduğunca her çocuğumuzun katılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ancak özellikle öksüz, yetim, ailesi boşanmış, sorunlu aile hayatı olan çocukları mutlaka sosyal çalışmalara dahil ediyoruz. Bu çalışmalarda önemli roller üstlenmesini, sorumluluk almasını ve arkadaşları ile sürekli iletişim halinde olmasını, gösterilerde kalabalık önünde rahatça ve başarıyla kendini ifade edebilmesini sağlamaya gayret ediyoruz. Bu uygulamadan da son derece olumlu sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim.”

YETENEKLERİN KEŞFEDİLMESİ

Velilere ve çocuklara yönelik yaptıkları bilgilendirme çalışmalarında özellikle üzerinde durdukları konunun çocukların zararlı alışkanlıklardan uzak durması olduğunu belirten Erbek, “Bu alışkanlıklardan bir tanesi de günümüzde oldukça yaygınlaşan aşırı teknoloji bağımlılığıdır. Çocukların okuma alışkanlıklarının geliştirilmesi ve okul dışındaki zamanlarda da bir kültür-sanat veya spor aktivitesi içinde olmasını özellikle öneriyoruz. Yetenekli ve istekli öğrencilerimizi uygun kurslara ve spor kulüplerine bizzat yönlendirerek destek olmaya çalışıyoruz. Karşılaştığımız en önemli sorunlardan biri ilkokullarda yetenek derslerinde branş öğretmenlerinin bulunmaması. Oysaki bu yetenek dersleri hem çocukların gelişiminde oldukça önemli bir yer tutuyor hem de sanata ve spora yeteneği olan çocuklar bu yaşlarda keşfedilebiliyor ve yeteneğine göre değerlendirilme şansı oluyor. İlkokullarda spor, müzik, resim gibi yetenek derslerine mutlaka branş öğretmenlerinin girmesinden yanayım. Bu nedenle ilkokullara bu branşlarda norm açılması gerektiği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ İNSAN

Eğitimin temel sorununun nitelikli insan yokluğu olduğunu belirten Erbek şu ifadeleri kullandı: “Bina, fiziksel koşullar, öğretmen ve çalışan sayısı, maddi olanaklar vs. bana göre tali meselelerdir. Asıl mesele eğitim ve yönetim kadrolarının bilgili, becerikli, verimli ve liyakatli olması meselesidir. Kariyer ve liyakate dayalı bir atama ve görevlendirme, performansa dayalı değerlendirme, yüksek lisans ve doktora eğitimi, bilimsel araştırma ve inceleme çalışmalarını özendirme ve destekleme son derece önemlidir. Eğer eğitim sistemimizdeki öğretmen, yönetici ve çalışan kalitesini sayısal yeterliliğin ötesinde nitelik olarak güçlendiremezsek kağıt üzerindeki rakamların pek bir kıymeti olmayacaktır. Yenilikçi ve gelişen bir eğitim sistemi ufuk açar.”

GELİŞİMCİ EĞİTİM

Erbek, hem mesleki yeterlilik ve verimlilik açısından hem de entelektüel açıdan sürekli öğretmenlerin kendilerini geliştirmesi gerektiğini belirterek, “Bu konuda biz eğitimcilerde önce iğneyi kendimize batırmalıyız. Dünyayı ve ülkeyi yakından takip etmeyen, değişimleri, ilerlemeleri inceleyip kendini ona göre yenilemeyen, sürekli okuyup araştırmayan, sorgulamayan, kendiyle yarışmayan bir öğretmen ve yönetici modeli bana göre eğitim sistemimizin asla kabul etmeyeceği bir durum haline gelmelidir. Bugüne ayak uyduramayanların gelecek hakkında bir iddiaya sahip olmaları gerçekçi değildir. O nedenle biz eğitimciler, geçmişi analiz edecek, bugüne uyum sağlayacak ve gelecek perspektifine uygun çalışacağız. Bıkmadan, usanmadan” dedi. 

ÇAĞLAR ERBEK KİMDİR? 

1970 yılında Kars’ta altı çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya gelen Çağlar Erbek, ilköğrenimini Kars’ta ortaöğrenimini ise Ankara’da tamamladı. Lisans eğitimini 1997 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde tamamlayan Erbek, yüksek lisans eğitimini ise 2013 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı. Lisansını Çağdaş Türk Resim Sanatında Adem Genç’in Yeri ve yüksek lisansını Sovyetler Birliği Sonrası Dönemde Orta Asya’da Demokrasi Arayışları: Kazakistan Örneği üzerinde yapan Erbek, 1998 yılında Van’da başlamış olduğu öğretmenlik mesleğine uzun yıllardır yönetici olarak devam etti. Çeşitli kurumlarda müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü ve ilçe milli eğitim şube müdürlüğü gibi görevlerde bulunarak, halen Münevver Öğretmen İlkokulu’nda müdür olarak görev yapan Erbek, evli ve iki çocuk babası. İngilizce, Rusça ve Kazakça bilen Erbek’in aynı zamanda 2012 yılında Sanat Tarihi - Çağlar Boyu İnsan ve 2013 tarihli Kazak Hayatı - Kazakistan’da Ekonomik, Sosyal, Kültürel ve Siyasal Yaşam, Kazak Kültür Derneği yayınlarından çıkan kitabı yayımlandı. Birçok dergide makaleleri yayımlanan Erbek, bilimsel makaleleri kaleme almasının yanı sıra ulusal ve uluslararası çeşitli konferanslarda, kongrelere katılarak bildiri sunmanın yanı sıra konferans, seminer, söyleşi ve dersler vermekte. Gazetelerde ve bazı haber sitelerinde köşe yazarlığı yapmakta olan Erbek, başta Kazakistan olmak üzere Orta Asya, Kafkasya ve Rusya alanında uzman olup aynı zamanda kurucusu olduğu Uluslararası Kazak Kültür Platformu’nun da başkanlığını yürütmekte.

OKUL TARİHÇESİ 

İzmir’in Çiğli İlçesi Esentepe Mahallesi’nde bulunan okumuz hayırsever Münevver Özdemir tarafından yaptırılarak 1995 yılında hizmete açılmıştır. Kendisi de emekli öğretmen olan Münevver Özdemir, Şile doğumlu olup 1940 yılında Karşıyaka Öğretmen Okulu’ndan mezun olmuştur. Ülkemizin değişik bölgelerinde görev yaptıktan sonra emekli olan Münevver Özdemir 2006 yılında hayata gözlerini yummuştur. İlkokul olarak hizmete açılan okulumuz sonraki yıllarda “ilköğretim okulu” olarak hizmet vermiştir. Sonraki yıllarda bir ek bina yapılmış ancak 2013-2014 yılında ek bina “ortaokul” ana bina ise “ilkokul” yapılarak birbirinden ayrılmıştır. 2014-2015 eğitim öğretim yılı itibari ile iki ayrı kurum olarak faaliyetlerine devam etmeye başlamıştır. İki katlı ve 10 derslikli olan okulumuzda bir de çok aktif biçimde kullandığımız bir konferans salonu mevcuttur. Okulumuzda öğrencilerimizin ve öğrencilerimizin yararlandığı bir de kantin bulunmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.