TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Umut projesi

İzmir Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nin otizimli çocuklar için hazırladığı “İşim Geleceğimdir” adlı proje, zihinsel engelli bireylerin okul yaşamından iş yaşamına geçişlerini kolaylaştıracak temel yaşam becerilerini artırmayı hedefliyor

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2017 07:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Umut projesi

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin iş yaşamına geçiş sürecinde negatif ayrımcılık tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları bir gerçek ve emek piyasasına girmede çok sınırlı oranda şans bulmaktalar. Avrupa Ajansı’nın 2012 tarihli özel eğitimin geliştirilmesi üzerine özel ihtiyaçlar eğitiminde mesleki öğretim ve eğitim politikası ve uygulamalar alanında yapmış olduğu çalışmaya göre, özel eğitim ihtiyacı olan bireyler emek piyasasına katılım konusunda genellikle ötekileştirilme ve sosyal dışlanma riski olan kategoride yer alıyorlar.

Down sendromlu çocukların temel yaşam ve mesleki becerilerinin yüksek standartta, bireylerin ihtiyaçları göz önüne alınarak uygulanması gerektiğini açıklayanİzmir Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdürü Hüseyin Güneş, “Özellikle engelli bireyleri kapsayan özel grupların entegrasyonuna özen gösterilmesi bizim için büyük bir öneme sahip. 5 Avrupa Birliği üyesi ülke ve Türkiye’den oluşan ekipte her ülkede kullanılan en iyi öğretim metot, yaklaşım ve yöntem kullanılıyor. Amacımız eğitimin kalitesini arttırarak zihinsel engelli bireylerin özellikle temel yaşam becerilerini geliştirecek ve okul yaşamından iş yaşamına geçişlerini kolaylaştıracak becerilerin kazandırılması hedeflenmek” dedi.

900 ÖĞRENCİ FAYDALANIYOR

“İşim Geleceğimdir” projesi aracılığıyla katılımcı ülkelerden yaklaşık 900 öğrenci ve 300 çalışanın verilen eğitimden doğrudan faydalanma şansı bulunduğunu ifade eden Güneş, “Farklı kurumlardan özel ihtiyaçlar eğitimi alanında çalışan pek çok personel, öğrenci ve engelli bireylerin aileleri ise proje web sitesi aracılığıyla yeni bir bakış açısına ulaşabilecekler. Bu ortak projede gelecekteki iş hayatına hazırlığın ancak çocuklukta alınacak iyi bir öz- bakım becerileri desteğiyle başlayabileceği bir gerçek. İlerleyen yıllarda ilk ve ortaöğretimde işe yönelik olumlu tutum ve davranış geliştirip mesleki eğitim çalışmalarıyla bu projenin sürdürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PROJENİN HEDEFLERİ

Başarılı bir işe yerleşmeyle sonuçlanması için dijital teknolojilerin iyi kullanılması gerektiğini belirten İzmir Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Proje Sorumlusu Özlem Yeşiltepe ise şunları söyledi: “Veri bankası araçları ve açık eğitsel kaynaklar web sitesi yardımıyla zihinsel engelli öğrencileri temel yaşam becerileri ve mesleki becerilerini geliştirmelerine destek olacaktır. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Türkiye’den özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere ilk, orta  öğretim  ve mesleki eğitim  alanlarında eğitim  veren okullar arasında güçlü bir ortaklık kuruyoruz. Özellikle daha kaliteli bir eğitime odaklanıp öğrencilerin becerilerini artırarak iş hayatına geçişlerini kolaylaştırmak hedeflerimiz arasında.”

İŞ HAYATI HAYAL DEĞİL

Temel yaşam becerileri ve mesleki eğitim becerileri eğitimlerinde en iyi uygulama, metot, yaklaşım ve çalışma programlarını uyguladıklarını açıklayan Yeşiltepe, “Projede yer alan her ülkenin öz bakım ve mesleki beceriler eğitimleriyle ilgili müfredatlarını karşılaştırmak, paylaşmak, analizini yapmak ve edinilen deneyimleri yerel otoriteler, işverenler, firmalar ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşarak öğrencilerin iş hayatına geçişlerini desteklemesi gerekiyor. Teknoloji temelli eğitim ve öğretimi güçlendirmek, bilgisayar, tablet, akıllı tahta, alternatif geliştirici iletişim, TEACCH yaklaşımı, görselleştirme ve yapılandırmacılık, video-model olma gibi farklı araçlar ve kaynaklardan faydalanıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.