TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizmde Booking krizi

Dünyanın en ünlü konaklama rezervasyonu uygulamalarından “Booking.com” un Türkiye faaliyetlerinin durdurulmasını gazetemize değerlendiren uzmanlar bu durumdan özellikle İzmir’deki küçük otellerin olumsuz etkileneceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2017 08:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Turizmde Booking krizi

EMİRCAN IŞILDAK – TANER UYANIKER – ÖZEL HABER

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Booking.com’a açılan davada, online rezervasyon portalının Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmişti. Söz konusu mahkeme kararının ardından ise Booking.com üzerinden rezervasyon yapmak isteyenler, istedikleri tesislere ulaşamadıklarını gördü. Site üzerinden arama yapıldığında, sadece Türkiye için ilgili bölge ile ilgili tesis çıkmıyor ve hata mesajı alınıyor.

Dünya üzerinde birçok ülkede otel, pansiyon ve ev gibi konaklama imkânı sunan Booking.com'un Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulup, rezervasyonların kapanması kritik bir sezona hazırlanan turizm işletmelerinin ve küçük otel ve pansiyon işletmelerinin tepkisine neden olurken, uzmanlar sezon öncesi bu kararın turizmi olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu, portalın kapatılmasıyla işletmecileri vahim bir tablonun beklediğini belirtti. Uygulamanın çok ciddi fırsatlar sağladığını ve piyasada ciddi bir yeri olduğunu hatırlatan Bayraktaroğlu, yalnızca Alaçatı’da 280 küçük işletmenin iptallerden etkileneceğini söyledi. İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen ise konuyla ilgili, “Tam da sezon başlarken en büyük satış kanalının kapatılması küçük otellere ağır bir darbedir” ifadelerini kullandı.

SİTE EN İYİ FİYATI VERİYOR

Celal Bayraktaroğlu, haksız rekabet ve vergi konusuna değinerek, konuya açıklık getirdi. Küçük işletmelerin uygulamanın kapatılmasından dolayı rahatsızlık duyduğunu dile getiren Bayraktaroğlu, “Booking.com’un Türkiye’de vergi ödememesi gibi bir durum söz konusu değil. Hollanda ve Türkiye arasında özel bir anlaşma var. Onun dışında kapatılma nedeni rekabet ile ilgili bir durum. Booking.com en iyi fiyat garantisi veriyor. Ayrıca uygulama küçük işletme otellerine, butik otellere büyük fırsatlar sağlıyor. Bakıldığı zaman küçük işletmelerimiz de uygulamanın kapatılmasından dolayı rahatsızlık duyuyor. Bir de sezonun kötü geçtiğini hesaba katarsak vahim bir tablo ile karşılaşıyoruz” dedi.

“PİYASADA CİDDİ YERİ VAR”

Kentin en ünlü tatil beldesi Alaçatı’daki birçok işletmenin gelişmeden ciddi şekilde etkileneceğini söyleyen Bayraktaroğlu, “Booking.com’un rekabeti bozduğuna ilişkin eleştiriler var. Piyasa şartlarının da göz önünde tutulup oyunu kuralına göre oynamak gerekiyor. Karşılıklı görüşmeler neticesinde bu durum çözülecektir diye düşünüyorum. Tabi bugünden yarına gibi kısa bir süre içerisinde netlik kazanmayabilir. Süre uzarsa da insanlar alternatiflere yönelir. Booking.com’a benzer başka siteler ya da uygulamalar var. Bu kuruluşlar güç kazanacaktır” dedi. Booking.com’un piyasada ciddi bir etkisi olduğunu da hatırlatan Bayraktaroğlu, “Alaçatı’da 400’e yakın küçük otel var. İlçedeki yatak sayısının yüzde 70 ila 80’i Booking’den geçiyor. Bize bağlı olan yaklaşık 280 otel işletmesi gelişmeden doğrudan etkileniyor. Sektör olarak biz bir tekel oluşsun istemiyoruz. Ancak Booking’in de ciddi faydaları var. Rezervasyonları disipline ediyor, büyük imkanlar sağlıyor. Dolayısıyla piyasada ciddi bir yeri var. Tamamen bitirilmesi doğru değil” diye konuştu.

ACENTALAR ŞİKAYETÇİYDİ!

İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, Booking.com’un kapatılmasının şehir içinde kalan özellikle küçük işletmelerin önüne büyük bir set çekeceğini ifade ederek, “Tam da sezon başlarken en büyük satış kanalının kapatılması küçük otellere ağır bir darbedir. Devletin yaptırımına karşı değiliz fakat mağdur olmamak istiyoruz” dedi.

Booking.com’un rekabeti kötü etkilediği yönünde eleştirilerin olduğunu ifade eden Gönen, “Acentalar sıkıntı yaşıyor deniliyor. Doğrudur sıkıntıdalar ama dünya dijital dünyaya dönüştü. İnsanlar bunları takip ediyor. Acentaların sayfaları ya da otellerin web sayfaları anlık değişen sayfalar değil. İnsanlar burada en uygun oteli buluyor. Küçük işletmelerinde bu sektörde büyük işletmelerle rekabet edebilmesi için bu tür uygulamaların olması gerekir. Odamıza bağlı oteller sitenin kapatılmasından sonra bize şikayetlerini iletti. Bundan ötürü zarara uğrayacaklar. Hem insanlarımızın hem de esnafımızın önü kesildi” diye konuştu.

Booking.com’a açılan davayı değerlendiren Gönen, “Booking.com Türkiye’de çok büyük bir ciroya sahip. Bu konuda vergi vermesi gerekiyorsa tabi ki vermeli. Fakat bu süreçler yaşanırken, zaten zor durumda olan turizmcilere daha zor duruma düşürülmemeli ve o kanallardaki pazarlamaları devam edebilmeliler” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.